Fostul ministru Vlad Voiculescu crede că actualul șef al Sănătății, Florian Bodog, a cedat presiunilor politice atunci când a aprobat ca la Spitalul Sf. Maria din Capitală să se poată face transplant pulmonar.
„Domnul ministru Bodog a avut o poziție responsabilă și curajoasă în urmă cu două săptămâni. Probabil că între timp presiunile asupra dumnealui au fost enorme. În timp ce acum două săptămâni ne spunea cu sinceritate și profesionalism că se vor face transplanturi doar atunci când condițiile vor fi îndeplinite, astăzi (marți, n.r.) ne spune că „depinde doar de echipa medicală de acolo și de managementul spitalului când vor putea să pornească acest program". Domnul ministru și ANT s-au spălat pe mâini precum Pilat din Pont. Toată răspunderea este la medici. ANT „doar” acreditează. MS „doar” plătește!”, scrie Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.
El citează și declarația din 16 martie a ministrului Florian Bodog. Atunci, acesta ar fi spus:
„Noi, la momentul de faţă, nu avem niciun specialist angajat al acelui spital (Sfânta Maria din Capitală, singurul acreditat pentru transplant pulmonar -n.r.) care să fi făcut vreodată transplant în mod independent este un alt fapt de care eu trebuie să ţin cont şi eu sunt chirurg şi ştiu despre ce vorbesc. În momentul în care noi, ca minister, vom primi toate asigurările că nu există nicio problemă de siguranţă pentru pacient pentru că pentru noi asta este important să avem, siguranţa pacientului, şi că nu periclităm posibilitatea de a trimite pacienţii în străinăta, vom da drumul acestui program”.
Vlad Voiculescu crede că acum Florian Bodog și-a schimbat drastic poziția.
„Din moment ce domnul ministru și-a schimbat cu 180 grade punctul de vedere și va acorda finanțare centrului de transplant pulmonar de la Sf. Maria înseamnă că ceva semnificativ s-a schimbat față de săptămâna trecută. - dacă DA, atunci mă bucur, și cred că are datoria să explice și public ce anume s-a schimbat. - dacă NU s-a schimbat nimic, atunci putem presupune că presiunea publică pe care doamna Firea și partidul a exercitat-o asupra domnului ministru au prevalat, caz în care avertizez din nou că viața pacienților ar putea fi pusa în pericol”, explică fostul ministru.
De data aceasta, el are o poziție mai moderată vizavi de posibilitatea de a face transplant pulmonar în România.
„Îmi doresc ca România să devină o țară în care se face transplant de plămâni. Îmi doresc în același timp ca transplantul de plămâni, o procedură chirurgicală foarte complexă urmată de un management deosebit de complex al pacientului, să se facă în România în condiții de maximă siguranță și calitate pentru pacient. Consider că Societatea Română de Pneumologie are expertiza și credibilitatea necesară să ne avertizeze dacă aceste condiții - siguranța și calitatea - sunt sau nu respectate. Consider, de asemenea, că ANT, MS și PMB poartă o responsabilitate covârșitoare și au datoria să verifice cum au fost făcute investițiile și cum a fost acreditat centrul. Regret extrema politizare a transplantului pulmonar în România. În noiembrie anul trecut, dna Firea apărea la toate televiziunile și arunca cu acuzații. Era campanie electorală. Domnul Copcă a depus atunci o plângere penală împotriva mea și a amenințat EUROTRANSPLANT, AKH și experții străini invitați. De atunci au trecut 4 luni, 4 luni în care dna Firea, dl Copcă au uitat cu desăvârșire despre acest subiect. Mulțumesc jurnaliștilor că l-au readus în atenție și urez din suflet succes medicilor, fie din România, fie din străinătate, în operațiile de transplant pulmonar pe care le vor efectua”, arată Vlad Voiculescu.
Ieri, ministrul Sănătății, Florian Bodog a anunțat că: „Am primit oficial răspuns de la SpitaluL AKH (Viena, n.r.). Vă anunț, cu satisfacție că a fost deblocată situația și că Spitalul AKH va face din nou transplant pulmonar pentru români! Am convenit un anumit număr de cazuri care va fi rezolvat de AKH”, a anunțat ministrul.
Înțelegerea, în primă fază, este pentru 10 pacienți, în condițiile în care în acest moment, pe lista de evaluare a medicilor de de acolo se află cinci români.
Nu doar că s-au înțeles, ci au și decis să colaboreze pe partea de instruire medicală. „Spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de fellowship, de urmărire și de monitorizare a activității pe care noi o facem în vederea demarării procedurilor de transplant în România. În același timp, Universitatea din Viena și-a manifestat dorința de a face un program de training pentru specialiștii români care vor activa în acest domeniu, să pregătească și alte echipe decât cele care au fost pregătite în diferite centre din Europa”, a anunțat Florian Bodog.
„Începând de astăzi (marți, n.r.), Centrul Sfânta Maria (din București, n.r.) va fi inclus în programul național de transplant pulmonar, depinde doar de echipa medicală de acolo, de managementul echipei medicale și d emanagementul pacientului ca ei să poată să pornească transplantul pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranță pentru pacienți. Deci, noi îi includem în programul național de transplant și în momentul în care se va face operația noi vom finanța transplantul pulmonar, de altfel este și o condiție pusă de clinica AKH, ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte, în timp de un an, un program propriu”, a explicat Florian Bodog.
Hotărârea de guvern pentru programele de sănătate, din care va face parte acum și transplantul pulmonar, va fi discutată în ședința de joi a Executivului. Practic, după publicarea Hg în Monitorul oficial, transplantul pulmonar se va putea face „în momentul în care apare primul doritor, primul donator, din momentul în care echipa de acolo va fi completă și își va asuma responsbailitatea efectuării primului transplant”.
Spitalul bucureștean nu va face însă orice fel de transplant pulmonar. „Sfânta Maria poate să rezolve numai o anumită patologie. (...) Echipa medicală de acolo își va corela activitatea cu echipa de la AKH”, a explicat Bodog.
Ministrul a spus și că „din câte știu va veni un specialist de la Hanovra care se va stabili aici”.
„Acum două săptămâni am spus că voi da drumul acestui program doar dupa ce ma voi asigura ca la Spitalul Sfanta Maria există condiții. La Sf. Maria în momentul de față există condiții! Acesta este motivul pentru care, așa cum știți, am trimis o echipă a Agenției Naționale de Transplant care, subliniez, este singura autorizată și singura autoritate în domeniu care poate să se pronunțe asupra existenței condițiilor de transplant pentru pacienți într-un spital. Am trimis o echipă format dintr-un expert de la ANT, altul decât cel care a făcut prima evaluare, și doi experți de la Direcția de Sănătate Publică. (...) La momentul respectiv dânșii au și constatat prezența și s-a discutat și personal cu domnul Igor Tudorache și dânsul și-a manifestat în continuare dorința de a veni și de a se stabili în România. (...) Mie mi-a fost remis un raport prin care mi s-a adus la cunoștință că Spitalul Sf. Maria îndeplinește condițiile pentru transplant și în același timp mi s-a remis un calcul de preț în ceea ce privește costurile pe care Spitalul Sf. Maria le-ar avea dacă fac sau nu fac transplant”.