Vlad Pascu și tragedia de la 2 Mai. Tânărul cere să fie pus în libertate

Vlad Pascu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, la 2 Mai, și i-a ucis pe doi dintre aceștia. El a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Judecătorii de la Tribunalul Constanța vor decide astăzi, 6 februarie 2024, dacă Matei Vlad Pascu va ajunge în libertate.

Accidentul a avut loc pe 19 august, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc. Alți trei tineri au fost răniți.

Tragedia de la 2 Mai, eșecul Poliției Române

Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori - cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte.

A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

În octombrie 2023, Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Avocații victimelor ceruseră schimbarea încadrării juridice în omor. Dosarul urmează să fie judecat de Judecătoria Mangalia. Recent, Vlad Pascu fost trimis în judecată de DIICOT și pentru trafic și consum de droguri.

Reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Mangalia au declarat că Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. Dosarul a fost trimis Judecătoriei Mangalia.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată de către DIICOT pentru deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu, în formă continuată (două acte materiale), trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri.

Vlad Pascu conducea cu peste 102 kilometri la oră

Vlad Pascu circula cu o viteză de peste 102 kilometri la oră atunci când, drogat fiind, a intrat cu mașina în grupul de tineri, conform expertizei făcute în acest caz, afirmă Adrian Cuculis, avocatul familiei Robertei, fata de 20 de ani ucisă în accident, și al celor trei tineri răniți.

Expertiza privind dinamica accidentului arată că în momentul în care i-a lovit pe primii doi tineri Vlad Pascu circula cu 102,86 de kilometri la oră.

Expertiza prezentată de avocatul victimelor mai arată că Vlad Pascu făcea slalom cu mașina.

În același document se menționeză că Vlad Pascu a oprit autoturismul Mercedes la circa 50 de metri de locul în care a lovit victimele, a staționat câteva secunde, apoi a părăsit locul accidentului și și-a continuat drumul spre Vama Veche.

Accidentul de la 2 Mai, înregistrat și de o cameră GoPro

Momentul accidentului din 2 Mai a fost înregistrat și de o cameră GoPro pe care studentul ucis o avea asupra sa. Tatăl lui Sebastian Olariu a primit de la poliție, odată cu lucrurile băiatului, și camera pe care acesta o avea în borsetă.

Înregistrarea nu include însă și imagini. Aceasta surprinde momentul accidentului, se aude scârțâit de roți și apoi se aud voci ale oamenilor care ajung la locul tragediei și sună la 112.

„Sebi avea în ziua accidentului o cameră GoPro la el. O avea în borseta pe care o avea la brâu şi camera aceea, exact în momentul impactului, a pornit. Am exact momentul când l-a lovit, fără imagini, doar sunet. Nu puteţi să vă daţi seama cât am putut să stau să o ascult. Exact a pornit camera când mi-a lovit băiatul. Se aude scârţâitul de roţi, se aude când îi loveşte pe ceilalţi copii, se aud gemetele copiilor care chemau ajutor. Se aud maşinile când trec pe lângă ei, se aude când vin martorii şi îi găsesc.

Se aude o fată care zbiară şi spune că este un băiat rupt de la jumate, se aude când se sună la Poliţie, se aude tot. Se aude momentul când vine Poliţia, când vine salvarea, când îi ia, cum sunt îngroziţi. Se aude şi momentul când îi pune folia pe el, se aude tot. 37 de minute este toată înregistrarea, cred că s-a terminat bateria apoi. Se aude exact lovitura!”, a declarat, pentru Antena 3, Valentin Olariu, tatăl studentului ucis.

Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției în acest caz

Vlad Pascu ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară accidentului. Atunci a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.

Cătălin Predoiu a anunțat apoi că șeful Poliției Județene Constanța, Adrian Glugă, a demisionat.

El a spus că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, astfel că întreaga structură organizatorică a Inspectoratului Județean de Poliție va fi „desființată și reclădită”, iar între timp va exista o conducere interimară.

Părinții lui Vlad Pascu au încercat să ofere bani familiilor îndurerate

Părinţii celor doi studenţi omorâţi cu maşina la 2 Mai de Vlad Pascu sunt revoltaţi, după ce tânărul care a condus drogat i-a chemat la mediator cu intenţia de a le oferi bani. Oamenii spun că vieţile copiilor lor „nu pot fi cumpărate pentru câţiva arginţi". Părinţiii studenţilor ucişi spun, de asemenea, că vor da şi Poliţia în judecată.

Familiile victimelor au refuzat orice mediere şi au anunţat că viaţa copiilor nu poate fi cumpărată cu banii familiei Pascu.

Adrian Cuculis, avocatul familiilor celor doi tineri ucişi, a declarat că această încercare de întâlnire este o formă „josnică" a familiei Pascu de a încerca o reducere a unei posibile pedepse pe care Vlad Pascu ar urma să o primească şi a confirmat că întâlnirea nu va avea loc pentru că familiile lui Sebi şi a Robertei nu se vor prezenta:

„Aşa ceva nu se va întâmpla niciodată. Eu nu cumpăr sufletul copilului meu pentru câţiva arginţi. Acest ajutor între ghilimele, financiar, vine mult prea târziu. Nu ne-a întrebat nimeni şi oricum nu aveam nevoie, ţin să subliniez, dar măcar ca gest omenesc să ne fi întrebat cineva când am avut copiii la capelă. Vor mediere, adică să mai scadă din sentinţă, să ce? Eu nu vând sufletul copilului meu pentru câţiva arginţi. Mare atenţie şi pentru domnii, doamnele din magistratură de la Mangalia.

Să nu încerce să facă cineva ceva, vreo nefăcută. Sunt cu ochii pe ei. Poliţia Română, care a fost atunci de l-au dat deoparte să nu păţească Vlad Pascu ceva, poliţiştii de la Rutieră, eu îi voi chema în instanţă şi pe dumnealor. Sunt la fel de vinovaţi ca şi Vlad Pascu, doar că nu au fost fizic la volanul maşinii", a declarat Cătălin Ştefan Dragomir, tatăl Robertei.