Vlad, în liga campionilor

Pentru a avea şansa să îl întâlniţi pe Vlad Enăchescu, trebuie să trimiteţi la adresa OP 1, CP 10, Bucureşti, până cel târziu luni, 21 aprilie 2008 (data poştei), talonul de alături, completat cu datele dumneavoastră personale şi cu răspunsul la întrebare.

Pentru Vlad Enăchescu, redactor-şef la redacţia emisiunitransmisiuni din sport ale TVR, 2008 e un an însorit. Casa nouă, al doilea bebeluş şi Liga Campionilor 2009-2012 sunt motive puternice.

EVZ TV: Aţi sărbătorit când aţi aflat că drepturile pentru Liga Campionilor vi s-au încredinţat vouă? Vlad Enăchescu: Măi, nu, adică fiecare în locul în care se afla. A fost summitul, nebunie, şi fiecare a avut şi alte lucruri de rezolvat.

Unde erai când s-a anunţat minunea? Când a câştigat Antena eram la birou, urmăream pe site-uri, oarecum detaşat, iar când s-a anunţat de Liga Campionilor eram cam împărţiţi. Eu eram acasă, Todan în drum spre Bucureşti... cam aşa am petrecut, vorbind la telefoane.

TVR a mai avut Liga Campionilor, dar a pierdut-o. E o lovitură pe care instituţia a reuşit să o dea şi un semnal puternic către telespectatori şi către piaţă. De nouă ani nu am mai avut Liga. Primele şase sezoane le-a transmis TVR şi, în 1999, când a câştigat Manchester, am pierdut- o. Pro-ul a cumpărat atunci. Liga Campionilor era şi e o competiţ ie premium, care se dezvoltă, arată tot mai bine, interesul e tot mai mare. Bineînţeles, şi drepturile sunt mai scumpe. Dar nu ca la Liga I... În niciun caz! Aici a fost dezarmant pentru noi, era foarte greu să te prezinţi la o licitaţie de unul singur... Ai văzut că s-au făcut parteneriate şi alianţe tocmai pentru a răzbate.

Coaliţii „monstruoase“? Monstruoasă e cifra! Oamenii şi-au făcut calculele cât se poate de bine, sunt convins, şi Realitatea, şi Antena 1 în colaborare cu RCS. Cred că, la sfârşitul celor trei ani, vor trage linie şi vor ajunge măcar acolo, dacă nu şi peste. E indiscutabil o lovitură de imagine. Pentru noi, chiar dacă Liga Campionilor nu e palpabilă de mâine, ci de anul viitor din toamnă, e o chestiune extrem de bună. Avem şi timp pe de o parte să pregătim totul în linişte şi cu atenţie, se vorbeşte deja despre o mutare a tuturor televiziunilor din formatul SD către HD (High Definition), un alt pas important pentru televiziunile din România.

2007 nu a fost deloc un an bun financiar pentru TVR. Ce s-a schimbat de s-au putut duce peste 30 milioane de euro pe Liga Campionilor? N-aş putea să spun sumele exacte. TVR nu a renunţat niciodată să fie în mijlocul evenimentelor de sport, dar au fost situaţii în care s-au creat probleme. Vezi ratarea drepturilor de Liga I pentru o neplată de factură. A venit o nouă echipă managerială de o jumătate de an, poate şi mai mult...

Dar financiar nu s-a schimbat nimic. E foarte greu să întorci în jumă- tate de an o astfel de situaţie, dar cât de cât a mai putut fi controlată. Sunt patru ani în care multe lucruri se schimbă în piaţă şi în viaţa unei instituţii. Piaţa de publicitate e în creştere, audienţa pe produse premium la fel... Dar am avut o perioadă în care ne-am clătinat, un moment de cumpănă. Dacă TVR nu ar fi câştigat drepturile pentru Liga Campionilor, ce motive ţi-ar mai fi oferit ca să rămâi aici? Lucrezi în TVR de 13 ani, de când erai începător... Anul ăsta era plin...

Dar după? Nu am apucat să mă gândesc foarte mult la viitor... oferte au fost suficiente de-a lungul acestor 13 ani. Nu multe, dar nici puţine. E şi o chestiune afectivă, am intrat în TVR la 18 ani. E o legătură solidă cu oamenii. Nu am apucat să mă gândesc la ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost nimic pentru că cel puţin 2008 era un an important. Pentru prima dată în viaţa mea de TVR aveam un turneu final de campionat european în care România era calificată.

SCUMPETE

40.000 de euro versus nimic

Dacă pentru Liga I caietul de sarcini a costat 40.000 de euro, cel pentru Liga Campionilor a fost gratis. „La Liga I se stabileşte un caiet de sarcini, vrei să-l cumperi - plăteşti, vrei să te înscrii - plăteşti, depui garanţii bancare. Team, societatea care organizează Liga Campionilor, trimite un caiet de sarcini şi nu ţi se impune o sumă de plecare. La Liga I s-a spus: licitaţia porneşte de la 54 de milioane de euro plus TVA şi fiecare pas de licitare e 500.000 euro“, explică Vlad Enăchescu.