Vize electronice Schengen. O nouă etapă pentru România și Bulgaria

Schengen. Sursa foto: Dreamstime

Parlamentul European are programat un vot în primă lectură pentru miercuri, cu privire la adoptarea vizelor electronice Schengen. Acest pas vine în urma dezbaterilor purtate de deputații europeni cu privire la schimbările legislative propuse în această sferă.

Potrivit proiectului de lege, România și Bulgaria vor emite vize electronice Schengen. Europarlamentarul bulgar Emil Radev, în calitate de reprezentant al grupului Partidului Popular European, a evidențiat că schimbările propuse vor simplifica procedurile de control la frontieră.

Mai mult, vor introduce o platformă centralizată pentru depunerea cererilor de viză.

Vize electronice Schengen în România și Bulgaria

Deputatul european a menţionat că noile documente vor fi emise şi de Bulgaria.

De 12 ani, Bulgaria şi România aşteaptă să fie admise în Schengen. Deşi nu suntem încă membri Schengen cu drepturi depline, vom putea emite vize Schengen electronice. Percep aceasta ca o dovadă că locul Bulgariei şi României este în clubul ţărilor fără controale la frontierele interne.

Trăim vremuri foarte tulburi, astfel încât, mai mult decât oricând, avem nevoie de securitate şi stabilitate, de un control mai strict al frontierelor noastre externe”, a declarat Emil Radev.

Juan Aguilar din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților a adăugat că Parlamentul European va purta negocieri cu privire la implementarea vizelor umanitare.

În plus, europarlamentarul Morten Petersen din Renew Europe a subliniat importanța consolidării protecției frontierelor externe.

Acesta a menționat că modificările legislative propuse ar face mai dificilă falsificarea vizelor. Vor facilita în același timp sprijinul Consiliului UE pentru admiterea Bulgariei și României în zona Schengen.

Eric Markart, europarlamentarul german din partea grupului Verzilor, a observat că, în opinia sa, Bulgaria și România ar fi trebuit să fie membre cu drepturi depline ale zonei Schengen de mult timp.

El a considerat „absurd” faptul că polițiștii de frontieră din ambele țări efectuează controale la frontierele interne ale Europei. Asta în loc să se concentreze pe cele externe.

Schengen.Sursa foto: Facebook

Digitalizarea vizelor Schengen, o idee apreciată la nivel european

Anghel Djambazki din cadrul grupului Conservatorilor și Reformatorilor Europeni a evidențiat faptul că, în ciuda îndeplinirii tuturor cerințelor, Bulgaria și România rămân excluse din Spațiul Schengen.

El a ridicat întrebarea despre cum s-a întâmplat acest lucru în timp ce migranții ilegali din UE au deschis focul asupra oamenilor nevinovați în Bruxelles.

În plus, Jean-Lin Lacapelle din Partidul Identitate și Democrație a remarcat că digitalizarea vizelor Schengen este o idee bună. Însă nu reprezintă cea mai urgentă prioritate.

Acesta a subliniat că teroriștii care au atacat Parisul în 2015 au beneficiat de pe urma libertății de circulație în UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a insistat asupra necesității unei aplicări uniforme a politicii europene privind vizele.

Cererile de viză încă diferă între ţările UE şi sunt rareori electronice”, a afirmat Schinas.

Conform declarațiilor sale, înainte de implementarea schimbărilor, este necesar să se parcurgă un proces legislativ, care se așteaptă să se desfășoare în următorii ani. Oficialul european și-a exprimat din nou speranța că, în viitorul apropiat, Consiliul UE va lua o decizie pozitivă cu privire la aderarea Bulgariei și României la zona Schengen.

Schinas a subliniat că prin includerea acestor două țări în Spațiul Schengen, resursele pot fi redirecționate către protecția frontierelor externe. Acolo unde este cu adevărat necesară. Aderarea va facilita lanțurile de aprovizionare ale UE.