Vitas, tenorul-soprană, în România

Unul dintre cei mai în vogă artişti ai lumii vine în România. Interpretul rus Vitas, despre care se spune că poate trece foarte uşor de la timbrul de tenor la cel de soprană, va cânta, mâine după-amiază, la Sala Palatului, "Ciocârlia" românească, alături de maestrul Gheorghe Zamfir.

Pentru prima dată în ţara noastră, publicul se va întâlni cu tânărul contratenor, care a intrat în Cartea Recordurilor drept singurul cântăreţ a cărui voce cuprinde cinci octave şi care poate cânta în registrul fluierului.  De asemenea, artistul  este unul dintre cei mai căutaţi oameni de pe Youtube, având aproximativ patru milioane de vizitatori la clipul „Opera No. 2”.

Prima melodie, la şase ani

Pe numele său real Vitali Vladasovici Graciov, Vitas s-a născut în Letonia, în 1981. Prima melodie a compus-o la şase ani,  artistul fiind descoperit în Odessa, de un producător rus.

Cariera sa a cunoscut un start fulminant în Rusia, în 2000, o dată cu hitul "Opera No. 2", a cărui difuzare masivă pe internet i-a asigurat şi succesul internaţional.

Apoi, în 2002, artistul înregistrează un record, în urma susţinerii concertului solo pe scena Palatului din Kremlin, devenind astfel, cel mai tânăr artist care şi-a interpretat concertul solo pe această scenă.

"Descoperirea muzicală a anului", în 2001

În urmă cu opt ani, Vitas a fost numit „Descoperirea muzicală a anului” şi a fost de două ori premiat la People Prize Golden Gramophone, pentru melodiile "Opera No. 2" (în 2001) şi "Zâmbeşte!" (în 2002).

În plus, artistul este recunoscut în anii 2004, 2005 şi 2006 drept artistul rus care a dat cel mai mare număr de concerte pe teritoriul Federaţiei Ruse, Ucrainei, Kazahstanului, Belarusului, Ţărilor Baltice şi Israelului (aproximativ 600).

Muzica terapie

Muzica tânărului rus este folosită în scopuri terapeutice,  în unele clinici din Europa, China, Coreea şi Norvegia.

Declarat „Cel mai iubit artist străin” în China şi Japonia, în 2008, Vitas a încântat publicul la Jocurile Olimpice de la Beijing. Este şi unicul artist care are monument în Shanghai.

Acuzat de playback

Deşi este unul dintre cei mai iubiţi oameni din Rusia, tânărul contratenor a avut şi câteva probleme cu unii critici, care l-au acuzat că îşi prelucrează înregistrările şi că face playback pe scenă. Artistul a negat zvonurile şi ca să-şi dovedească talentul şi-a dat la o parte microfonul în timpul concertelor, astfel încât, publicul să-i audă vocea neamplificată, voce asigurată la suma de 2.500.000 de euro pentru 25 de ani.

„Îl cunosc de vreo şapte ani când am cântat în Bielorusia. Atunci l-am remarcat. Toată lumea făcea comparaţie între mine şi el. Românii nu ştiau de el atunci şi cred ca nici acum nu ştiu foarte mulţi de Vitas, decât muzicienii. Este un om impresionant, are o voce fabuloasă, nu neapărat foarte tehnică, dar are calităţi native foarte bune”, spune posesorul uneia dintre cele mai bune voci din România, Mihai Trăistariu.

Concert la Sala Palatului

Vitas urmează să susţină un concert mâine, începând cu ora 20:00, sub cupola Sălii Palatului. În această seară, după ce va ajunge la hotelul „J.W. Marriott”, unde este cazat, numeroşii fani din România sunt invitaţi la o întâlnire cu idolul lor.

Mâine dimineaţă, cântăreţul va fi prezent în emisiunea „Tonomatul DP2”, de la TVR 2, iar de la ora 15:00, Vitas intră în repetiţii, alături de profesorul său de canto, aflat la rândul său la Bucureşti.   Vitas va concerta timp de 90 de minute, fără pauză. Patru melodii vor fi cântate împreună cu maestrul Gheorghe Zamfir, invitat special al concertului. (Doinel Tronaru)