După ce au trecut de un examen complicat și stresant, proaspeții studenți de la Medicină își fac planuri de viitor. Chiar dacă trendul este de a profesa în străinătate după absolvire, sunt și studenți care viseză la o carieră în țară.
Medicina a fost și în acest an în topul celor mai căutate facultăți din România, cu toate că peste tot s-au organizat examene serioase de admitere. Zeci de olimpici au intrat pe locurile bugetate fără a mai da examen, iar alte mii de absolvenți de liceu s-au luptat să prindă un loc la buget, ca să nu-i pună pe părinți la plată. Costul anual al unui loc cu taxă poate ajunge până la 9.000 de lei.
Candidații admiși la buget la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București susțin că s-au pregătit intens pentru reușită, iar perspectiva de a munci pe bani puțini după absolvire nu îi sperie. Ba unii chiar spun că vor rămâne în țară pentru a schimba sistemul sanitar actual, pe care îl consideră corupt.
Facultate bună, spitale puține
Mihai Stoica a intrat la medicină anul acesta pe un loc la buget, după ce s-a pregătit intens doi ani de liceu pentru a ajunge să facă ceea ce și-a dorit din copilărie. Tânărul visează să ajungă cardiolog, dar nu în străinătate așa cum mulți dintre colegii lui își doresc, ci în țară, unde vrea să schimbe ceva. „Facultatea de Medicină de la noi este una dintre cele mai bune din Europa, însă, din păcate, numărul bisericilor este de circa 30 de ori mai mare decât numărul spitalelor”, apreciază tânărul.
Pe lângă lipsa spitalelor și a echipamentelor performante, Mihai a mai identificat și o altă problemă esențială a sistemului de sănătate: salariile mici de care medicii beneficiază conduc la un dezinteres accentuat al acestora: „Nu mi se pare normal ca un medic rezident să primească 1.300 de lei, acest lucru îl determină să ia șpagă”, a mărturisit acesta.
Mărirea salariilor este în concepția proaspătului student soluția îmbunătățirii unui sistem defectuos, măsură care speră să fie luată la un moment dat.
Diana Custură-Crăciun este o altă proaspătă studentă la Stomatologie care a obținut la admitere un punctaj foarte mare - 90. Tânăra mărturisește că nu ar putea pleca niciodată din țara în care a crescut, considerând că poți reuși și aici, chiar dacă îți dorești să ajungi medic. Diana are planuri mărețe: “Îmi doresc să elimin corupția, șpaga pe care medicii o primesc mi se pare jignitoare”.
Cauza corupției și a dezinteresului pentru a profesa în țară este pusă de cei doi tineri pe seama politicienilor. „Sunt inconștienți. Nu-și dau seama că până la urmă tot pe mâna noastră ajung. Nu medicii care muncesc cu pasiune sunt agreați de politicieni, ci aceia care sunt dependenți de mită”, apreciază Diana.
Și Mihai și Diana consideră că pasiunea pentru meserie e foarte importantă și spun că nu au pornit la drum cu gândul la bani.
În acest an, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București au fost scoase la concurs 930 de locuri la buget și 520 la taxă. Peste 3.800 de candidați s-au înscris din care 24 de olimpici.
Asalt la UMF Târgu Mureș
La Universitatea de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au înscris 2.111 candidați, pentru 855 de locuri. Concurența a fost, în medie, de 2,4 candidați pe loc, cea mai mare bătălie fiind la Tehnică dentară: 211 candidați pe 50 de locuri. La UMF Târgu Mureș s-au încris 1.782 de candidați pentru 1.070 de locuri, cea mai mare concurență fiind la Medicină în limba română 5,2 candidați pe loc, cea mai mare din țară la această specializare. La București au fost, în medie, de 2,5 candidați pe un loc (cea mai mare concurență de 4,5 a fost la Facultatea de Medicină), iar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gh. T. Popa” concurența a fost, în medie, de 5 candidați pe un loc, La Timișoara s-au scos la concurs 989 de locuri pentru care s-au înscris 1.712 de candidați, cea mai mare concurență, 3,2 candidați, fiind la Tehnică dentară.