Cândva codaşă între fostele state comuniste care au aderat la NATO şi la Uniunea Europeană, România speră ca summitul Alianţei de la Bucureşti să-i aducă un rol mai important în sud-estul Europei, comentează Reuters.
Preşedintele român Traian Băsescu a depus mari eforturi pentru a-i determina pe cei 26 de membri ai NATO să acorde mai mare atenţie problemelor de securitate din jurul Mării Negre şi din Balcani, sprijinind aspiraţiile de aderare ale ţărilor din regiune. Până acum, încercările României de a deveni purtătoare de cuvânt pentru această zonă au avut rezultate deloc strălucite.
Ea a devenit izolată în sprijinul ferm acordat Serbiei şi a eşuat să convingă Moldova vecină să rămână pe calea prooccidentalismului. Dar, spun diplomaţii, decizia NATO de a ţine la Bucureşti summitul de anul acesta este un semn că România a reuşit să atragă atenţia politicilor sale asupra problemelor de securitate din vecinătate. Priorităţile Bucureştiului, pe agendă
„Faptul că summitul se ţine în România, un membru relativ nou al Alianţei, reflectă două lucruri. Primul este că România este privită ca un jucător serios. Este şi o recunoaştere a faptului că regiunea prezintă probleme de securitate. Acesta este mesajul pe care preşedintele (Băsescu) şi alţii l-au transmis foarte clar“, a declarat un diplomat occidental aflat în Bucureşti.
România mai speră să aprofundeze discuţiile privind posibilitatea ca Alianţa să recurgă la mai multe acţiuni pentru a evita potenţialele ameninţări la adresa resurselor energetice. „Vedem NATO ca fiind implicat în asigurarea de securitate (energetică). Aceasta înseamnă supervizarea infrastructurii energetice, disponibilitate pentru intervenţii în caz de dezastre, răspunsuri la atacuri teroriste“, a spus Băsescu într-un interviu acordat Reuters. „Românii au un complex de mare naţiune“
Cotidianul elveţian „Le Temps“ comentează că, dintre toţi liderii NATO, pentru români, cea mai importantă figură este cea a preşedintelui american George W. Bush, aflat la a doua vizită în România. Potrivit aceleiaşi surse, preşedintele Băsescu are toate motivele să-l primească pe Bush cu braţele deschise.
Pentagonul a cheltuit peste 30 de milioane de dolari în zona Constanţa, unde a instalat o bază militară, contribuind la creşterea economică locală. „America ne protejează. Ştim ce îi datorăm. Într-o regiune volatilă ca a noastră, Europa nu este o alternativă de securitate credibilă“, a declarat pentru „Le Temps“ g-ral Mihail Ionescu, directorul Institutului român de istorie militară. Ziarul elveţian mai citează un diplomat occidental în opinia căruia „România întreţine un vis de a deveni putere regională“, iar „românii au un complex de mare naţiune“.