Virusurile gripale şi virozele intră în forţă în România

Spitalele sunt pline de copii care au complicaţii de la răceli, infecţiile respiratorii au crescut cu 16%, numărul bolnavilor de gripă depistaţi se apropie de 50, iar un copil de un an a murit de A/H1N1.

După ce în ţări din vestul Europei a fost atins deja vârful de îmbolnăviri în acest sezon, infecţiile respiratorii şi gripele iau avânt şi în România.

În ultima săptămână, în ţara noastră a crescut numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii cu 16% faţă de săptămâna trecută, cel al cazurilor de gripe depistate oficial se apropie de 50, iar numărul deceselor cauzate de virusul pandemic AH1N1 a ajuns la patru, după ce un copil de un an şi două luni a murit la Satu Mare.

Atenţie la complicaţiile răcelilor şi gripelor!

Virusul A/H1N1 nu a suferit mutaţii şi se comportă la fel ca anul trecut, însă ultimul raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) atenţionează autorităţile şi medicii că există diferenţe în modul în care acţionează viruşii şi bacteriile în acest prim sezon postpandemic.

"Sfătuim medicii să fie vigilenţi la posibilitatea apariţiei cazurilor grave cauzate de infecţii bacteriene combinate cu virusuri gripale, inclusiv infecţii pneumococice, meningococite şi streptococice", se arată într-un document publicat ieri de ECDC.

Medici din spitalele de copii din România spun că au un număr neobişnuit de mare de copii cu complicaţii. "În acest sezon, numărul internărilor a crescut cu 30% faţă de cel din 2010. Am luat probe şi s-au făcut teste la Institutul Cantacuzino şi am descoperit un număr mai mare de copii care prezintă virusul sinciţial respirator", afirmă Dumitru Orăşeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, medic la Spitalul de Urgenţe pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.

Pneumonia în formă severă, pleurezia şi chiar septicemia sunt complicaţiile care pot însoţi infecţiile respiratorii.

Cele mai periculoase sunt formele rezultate în urma infecţiei cu pneumococ, care pot da aceste pneumonii cu evoluţie severă, dar şi cele date de infecţia cu stafilococ în urma căreia apar toate tipurile de complicaţii.

Feriţi copiii de zone aglomerate, daţi-le vitamine

Medicul Dumitru Orăşeanu spune că cea mai sigură cale de a face faţă virusurilor este imunizarea, iar studiile arată că vaccinul a avut o eficacitate de 80%. "Pentru a evita pe cât posibil infecţiile respiratorii, recomand ca pe lângă gama de vaccinuri obligatorii să adăugaţi şi vaccinul antigripal şi pe cel antipneumococic. În plus, menţineţi condiţiile de igienă (spălat frecvent pe mâini) şi o temperatură în casă de 22 de grade. Încercaţi să feriţi copiii de zonele aglomerate. Pentru a le întări sistemul imunitar, asiguraţi-le un regim alimentar bogat în vegetale (în special vitamina C)", recomandă medicul Dumitru Orăşeanu.

Simptomele care "trădează" infecţiile respiratorii şi gripele sunt febră care persistă (mai ridicată în cazul gripelor, peste 39 de grade Celsius), tuse, stare generală proastă, dureri de cap şi dureri musculare.

"Pentru a evita infecţiile respiratorii, recomand pe lângă vaccinuri obligatorii să adăugaţi şi vaccinul antigripal, şi pe cel antipneumococic.", PROF. DR. DUMITRU ORĂŞEANU, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie

TRAGIC

Copil mort de gripă la Satu Mare

Un copil din Satu-Mare a murit de gripă, iar alte 31 de cazuri au fost confirmate în ultima săptămână, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii. Este al patrulea deces asociat cu gripa nouă în România, de la începutul acestui an. "Este vorba despre un copil de un an şi două luni, care era infectat cu gripă A/H1N1", anunţă oficialii Ministerului Sănătăţii. În judeţele Constanţa şi Iaşi evoluează focare locale de gripă, iar în restul ţării au fost înregistrate focare sporadice.

Medicii epidemiologi declară că s-a înregistrat o incidenţă medie a infecţiilor acute respiratorii care a depăşit nivelul bazal, fără însă a fi depăşite valorile maxime aşteptate. Mai exact, conform raportului transmis de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, în săptămâna 17-23 ianuarie 2011, numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate este de 91.062, în creştere cu 16% faţă de cel înregistrat săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri noi de gripă au fost raportate în Iaşi (5), Constanţa (4), Bistriţa (3) şi câte două cazuri în Bucureşti, Dolj, Clălăraşi, Bihor, Prahova.

De la începutul supravegherii infecţiilor respiratorii şi a gripelor (luna octombrie 2010) şi până în prezent au fost detectate 46 virusuri gripale din care:

  • 36 virusuri gripale tip A/H1N1
  • 8 virusuri gripale tip B
  • 2 virusuri gripale tip A/H3N2.