Virusul ucigaș: 7 MILIOANE de porci AU MURIT din cauza lui

Un fermier din Minnesota a pierdut 7.500 de porci nou-născuți, din cauza virusului ucigaș care a apărut de aproape un an în Statele Unite ale Americii. În Carolina de Nord, fermierul Henri Moore a pierdut 12.000 de porci în trei săptămâni, scrie huffingtonpost.com.

Virusul mortal, cunoscut sub numele de PEDv, a redus cu 10% efectivele de porcine din Statele Unite și a dus la creșterea prețurilor la carne la niveluri record.

Ultracontagios, virusul Diareei Porcine Epidemice le-a dat de lucru oamenilor de știință care încearcă să îi găsească originile și un leac.

Din iulie 2013, circa 7 milioane de porci au murit în Statele Unite din cauza virusului, potrivit lui Steve Meyer, președintele Paragon Economics.

Virusul a fost depistat în Ohio, în mai anul trecut, și s-a răspândit de atunci în 30 de state americane. S-ar părea că se trasmite de la un animal al altul prin bălegar.

În total, 30% din cele circa 15.000 de teste efectuate pe porci au fost pozitive.

Odată virusul instalat în animal, intestinele acestuia nu mai pot absorbi nutrienții din apă și mâncare, se îmbolnăvește de diaree și moare. Până acum niciun vacsin nu a reușit să protejeze porcii de această boală.

Din iulie 2013 până acum autoritățile au cheltuit echivalentul a 1,7 milioane de lire sterline pe cercetări menite să găsească un leac pentru virus, care este aproape fatal pentru porci cu vârste sub 21 de zile.

Prețul cărnii de porc a ajuns la nivelul record de circa 7,6 dolari kilogramul, adică aproximativ 25 de lei.

În Carolina de Nord, fermele au postat la porți indicatoare de avertizare vopsite într-un galben aprins pe care scrie PED. Din cei 3.000 de fermieri care se află în acest stat, circa o treime a fost afectată de virus.  

Unii fermieri au interzis chiar intrarea în ferme a persoanelor străine, iar alții cer muncitorilor să își achimbe hainele atunci când intră în grajduri. Camionagii care asigură transportul  porcilor își curăță picioarele înainte de a intra în cabinele camioanelor, dezinfectează volanele și schimbă cizmele și îmbrăcămintea atunci când pătrund în ferme.