Până în prezent au fost înregistrate 117 de cazuri de meningite și meningo-encefalite cauzate de infecția cu virusul West Nile și 12 persoane au murit, anunță Ministerul Sănătăţii.
Cu toate acestea ministrul precizează că nu se poate vorbi despre o epidemie și că persoanele care au decedat sufereau și de alte afecțiuni.
„Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 29 august, au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese. Cele 12 decese au survenit la pacienţi care prezentau comorbidităţi. 5 decese s-au înregistrat în Bucureşti, 2 în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat de presă al Ministrului Sănătății, potrivit Mediafax.ro.
Față de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs anul acesta cu trei săptămâni mai devreme, specialiștii atragând atenția că ne apropiem de vârful epidemic din sezon
„Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban cât şi în cel rural. Condiţiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală. În judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă”, se mai arată în comunicatul de presă.
Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.