În București sunt mari probleme de câte ori plouă serios. Din cauza canalizării defectuoase, apar inundații care paralizează o Capitală plină de probleme de infrastructură.
București, o capitală din Uniunea Europeană în care începe haosul total după câțiva stropi de ploaie sau după ce cad primii fulgi de zăpadă. În cazul în care plouă torențial sau ninge abundent, orașul devine paralizat. S-a întâmplat vineri după-amiază, cu o parte a Capitalei, parte de sud, după ce o ploaie torențială care a căzut aproximativ 20 de minute a arătat din nou slăbiciunile de infrastructură.
Inundații pe toate fronturile, în București, canalizări care defulează, șosele acoperite de ape
Subsoluri de clădiri inundate, trafic blocat, șosele pe unde mai bone s-ar fi descurcat bărcile decât automobilele, copaci puși la pământ. Nu este primul episod de acest gen și nu va fi, cu siguranță, nici ultimul. Una dintre marile probleme ale Bucureștiului este cea a canalizărilor. Care nu mai fac față unei ploi de scurtă durată, dar intense în același timp.
Totul devine un coșmar atât pentru șoferi, pietoni, dar și pentru locatarii care stau la demisol și au ghinionul să se trezească inundați. Reprezentativ pentru ziua e vineri este ceea ce s-a petrecut la Teatrul Evreiesc, acolo unde inundația a determinat-o pe actrița de calibru, Maia Morgenstern să pună mâna pe mop, pentru a strânge apa infiltrată în instituția culturală.
Un video care a devenit viral după ultimele inundații
Viral a devenit în scurt timp un video în care un bucureștean s-a așezat în mijlocul apelor strânse la intersecția Căii Văcărești cu Bulevardul Tineretului, pe un șezlong. Cu o sticlăde bere în mână, omul dirijează circulația și și dă sfaturi șoferilor ale căror mașini mai mult plutesc decât merg pe patru roți.
Canalizările vechi nu mai fac față potopului
Problema canalizărilor, una foarte importantă, a fost eclipsată în ultimii ani de alte necazuri chiar și mai mari pe care le îndură bucureștenii. Cum ar fi lipsa apei calde și a căldurii. Tot în această săptămână au mai fost probleme și în Prelungirea Ghencea, tot după o ploaie densă.
O altă inundație de poveste a avut loc și în anul 2019. În Pantelimon, apele mai aveau puțin și intrau în flux și reflux, atât erau de abundente. Cei de la Apa Nova au dat vina pe vremea dușmănoasă.
Cantitatea de apă acumulată în unele cartiere bucureștene a fost una uriașă, iar astfel de ploi apar o dată la 50 sau chiar 100 de ani, precum cea din cartierul Pantelimon.
ApaNova afirma că, în numai 30 de minute, în cartierul Pantelimon s-au acumulat 50 de litri/mp, iar în ceea ce privește intensitatea, aceasta corespunde unor ploi cu probabilitatea de apariție de una la 100 de ani.