"A veni cu motivaţia unor "disfuncţionalităţi" chiar şi atunci când Societatea Naţională de Oncologie avertizează că de pe piaţa românească lipsesc în acest moment 40 de medicamente vitale pentru bolnavii de cancer, deşi sunt trecute în Ghidurile Ministerului Sănătăţii, reflectă amatorism şi incapacitate în găsirea soluţiilor adecvate", afirmă deputatul PSD Viorel Hrebenciuc într-o declarație de presă intitulată "Sănătatea e un drept"
Viorel Hrebenciuc susține că această situație "este şi o consecinţă a desfiinţării Agenţiei Naţionale de Programe, cea care avea competenţa elaborării şi derulării programelor naţionale de sănătate, inclusiv a celor de oncologie – urmarea: gestionarea amatoristică a acestor programe, cu urmări dintre cele mai tragice pentru oameni". "Se impune deci adoptarea unor măsuri care să corecteze deciziile ilogice sau imobilismul guvernamental păgubitor", spune deputatul PSD. "Bolnavilor li s-au oferit motiva'ii cvasi-fanteziste" Hrebenciuc spune că "bolnavilor nu li s-au oferit, de către cei îndrituiţi, nici măcar nişte scuze plauzibile ori demisiile celor incompetenţi, ci doar motivaţii cvasi-fanteziste, referitoare la inexistenţa unei crize în alimentarea cu medicamente a bolnavilor încadraţi în programul oncologic". "Acestora numai că nu li s-a spus "Nu există o situaţie extraordinară, ceea ce vedeţi e doar incompetenţa care a ieşit la suprafaţă, până când şi dacă reuşim să remediem e posibil să se mai întâmple, încercaţi şi alte remedii alternative". Sună cinic şi incredibil, însă reflectă realitatea, o realitate în care zeci de mii de oameni cu afecţiuni incurabile luptă zi de zi pentru supravieţuire", afirmă Hrebenciuc. "Este inadmisibil că nicio persoană nu a fost trasă la răspundere"
În opinia sa "în ultimii ani sistemul de sănătate românesc a înregistrat, aproape neîntrerupt, disfuncţionalităţi generate fie de lipsa de fonduri suficiente, fie de prostul management, de excesul de achiziţii sau de îndepărtarea profesioniştilor din zonele de decizie. În pofida tentativelor succesive de reformă, sistemul a rămas la fel de neperformant, recenta criză a medicamentelor necesare în asistenţa oncologică reprezentând nu excepţia ci, din păcate, aproape o regulă pentru un sistem sanitar din ce în ce mai şubred". "Este inadmisibil şi incredibil că nicio persoană nu a fost trasă la răspundere pentru o situaţie care, în orice ţară a Uniunii Europene, ar fi fost considerată cel puţin inacceptabilă", declară deputatul PSD. "Rezultatele le simt oamenii, nu autoritățile" Viorel Hrebenciuc a concluzionat că "din păcate rezultatele le simt oamenii şi nu autorităţile". "Trăgând linie, după trei ani de zile de reformă a sistemului sanitar după diverse modele, vedem că singurele lucruri certe sunt: haosul din sistem, lipsa managementului profesionist al programelor, dispariţia medicamentelor de pe piaţă, lipsa fondurilor pentru programele suportate de stat, demotivarea importatorilor fără a pune în loc ceva viabil şi politizarea deciziilor din sistem", a conchis el..