Un act de o violență ieșită din comun a avut loc, în miercuri noaptea, lângă Gara de Nord, din Capitală. Scriitoarea Doina Popescu-Brăila a fost la un pas de a fi linșată de un grup de oameni care au fost convinși că ea conduce „Ambulanța morții”, care răpește copii pentru prelevarea de organe, îndemnați, pe Facebook, de un individ din zonă. Povestea „Ambulanței neagre” persistă de mulți ani. În 2016, o Salvare a Centrului Medical de Diagnostic și Tratament a creat același tip de isterie în masă, iar șoferul a fost agresat.
Incidentul șocant care a avut-o ca protagonistă pe scriitoarea Doina Popescu-Brăila a izbucnit, miercuri seara, în jurul orei 23.00. De câțiva ani, ea conduce, prin țară, „Ambulanța pentru literatură”. Autovehiculul a fost folosit, în trecut, ca și ambulanță, dar nu la noi în țară, și este cumpărat din străinătate, au dezvăluit, pentru EVZ, surse judiciare. Practic, Doina Popescu folosește „ambulanța” pe post de dubă, în care transportă cărți și a amenajat un spațiu unde doarme, în timpul deplasărilor prin țară, în timpul cărora își promovează și își vinde cărțile.
În București, scriitoarea a parcat lângă Gara de Nord, în apropiere de blocul în care stă fiica ei. Ea a spus că, la un moment dat, un individ a început să o filmeze în timp ce se schimba, în mașină. Pe de altă parte, cei care au postat filmulețe pe Facebook, susțineau că au văzut cum erau introduși copii în ambulanță. Filmările au atras o mulțime de oameni la fața locului iar mai mulți bărbați au dat năvală în ambulanță și unii au lovit-o pe Doina Popescu. Chiar dacă a încercat să îi convingă, atât ea cât și fiica ei, că nu sunt răpitori de copii, scriitoarea a fost acaparată de mulțimea sosită la fața locului și a sunat, în jurul orei 23.30, la 112. A fost nevoie de o mobilizare de forțe impresionantă, polițiști și mascați de la trupele speciale pentru a potoli furia mulțimii. În cele din urmă, Doina Popescu a fost condusă, cu tot cu ambulanță, la Secția 3 Poliție.
Poliția Capitalei a transmis că, din primele verificări, s-a stabilit că femeia, care dormea într-o autospecială inscripționată cu însemne specifice ambulanței, staționată în față unui imobil de pe rază sectorului 1, a fost lovită de cinci bărbați. Polițiștii i-au identificat pe agresori și i-au condus la sediul Secției 3 Poliție pentru audieri. Victima a primit îngrijiri medicale în incinta subunității de poliție, dar a refuzat transportarea la spital. „Cu privire la vehiculul în care dormea victima, s-a stabilit că este un unul privat, nu aparține sistemului de ambulanță și nu are utilitate medical”, a precizat Poliția Capitalei.
În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru loviri sau alte violente și pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul și tragerea la răspundere penală. Surse judiciare au declarat, pentru EVZ, că la Secția 3 Poliție au fost aduse, joi dimineața, mai multe persoane, pe lângă cei audiați în cursul nopții.
În sprijinul scriitoarei din Brăila, părieten a postat un mesaj pe pagina ei de Facebook:
„România! Mii de internauți au distribuit „live-uri” cu ce se întâmpla în București. A revenit legenda ambulanței care răpește copii. Mascații au avut grijă ca situația să nu degenereze.O ambulanță cu numere roșii de Brăila a reînviat cel mai odios mit urban al României. Să dăm un #share și pentru adevăr. Să nu lăsăm doar circul să-și facă de cap.Femeia aflată la volan e Doina Popescu. Are 49 de ani. E din Brăila. Scriitor, pilot, la origine profesor de matematică. Om serios, cum se spune în popor. Conduce „ambulanța pentru literatură”, nu ambulanța care fură copilași. Colindă de ani buni târgurile de carte din toată țara. A fost la un pas de a fi linșată”.
Fobia care a mai făcut victime
Doina Popescu-Brăila a povestit, la B1TV, că a mai avut parte de o experiență asemănătoare, tot din cauza fenomenului „Ambulanța neagră”. La Oradea a fost întrebată de același lucru: răpirea de copii. Însă, oamenii au fost politicoși au verificat interiorul și nu au apelat la violență. Fobia „Ambulanței morții” persistă de mulți ani, dar a luat amploare odată cu apariția sistemelor electronice de comunicare, în speță mailuri și, apoi, Facebook.
În septembrie 2016, de exemplu, mesaje alarmante au creat panică pe Facebook: „Ambulanța neagră bântuie prin București. Stă parcată în zona parcurilor, școlilor și a grădinițelor ca să fure copii pentru organe”, „Atenție, toți locatarii din cartierul Berceni! Intrați în casă până în ora 19.30 deoarece au fost descoperiți niște bulgari care fac trafic de organe. Sunt înarmați și foarte periculoși. În București circulă o dubă neagră numită Salvarea Neagră care accidentează copiii, se prefac ca ia să-i ducă la spital, îi omoară și le iau organelle. Dă mai departe!”, sunt doar două dintre postările apărute pe rețeua de socializare.
De fapt, „Ambulanța negară” sau „Ambulanța morții”, cum a fost denumită ea aparținea Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu și Medicină Preventivă București, a scris Click, la acea vreme.
Salvarea cu indicativul 005 a fost scosă de pe traseu de frica oamenilor. „Șoferul a fost agresat, înjurat de trecători, acuzat că fură copii. A fost alertată Poliția. Acest Facebook a devenit un pericol, pentru că se spun acolo tot felul de lucruri mincinoase, iar oamenii nu verifică. Ar fi trebuit să fi venit la noi să întrebe, pentru că ambulanța este inscripționată cu denumirea centrului nostru și s-ar fi liniștit”, a declarat, atunci, Șerban Rădulescu directorul centrului. Ulterior, mașina a fost vopsită în alb ca să nu mai existe discuții.