Adunarea Generala a Actionarilor Petromservice va decide, pe 18 septembrie, restructurarea si vanzarea companiei infiintate de sindicalisti si controlata de SOV.
Dupa vanzarea unui pachet de 75% din compania Rompetrol, care i-a adus lui Dinu Patriciu 2,7 miliarde de euro, o alta tranzactie importanta se prefigureaza pe piata petroliera.
Vanzarea Petromservice SA, societatea sindicalistilor din Petrom, in spatele careia se afla Sorin Ovidiu Vintu, a intrat pe ultima suta de metri, contractul urmand a fi incheiat in urmatoarele saptamani.
Cumparatorul este Petrom SA, cea mai mare companie de petrol si gaze din Romania, detinuta de concernul austriac OMV. Pentru prima data de la inceputul negocierilor, Petrom SA a recunoscut oficial pentru EVZ ca intentioneaza sa preia firma controlata oficial de Liviu Luca si neoficial de Sorin Ovidiu Vintu.
Surse din ambele companii implicate in tranzactie ne-au declarat ca negocierea a fost purtata in ultimele luni la Bucuresti si Viena, iar contractul va fi semnat, cel mai probabil, la cateva zile dupa 18 septembrie. In aceasta zi este programata atat sedinta Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Petromservice, cat si Consiliul de Supraveghere al Petrom.
Aceleasi surse sustin ca suma pentru care se va parafa vanzarea Petromservice va fi de maximum 350 de milioane de euro. EVZ a scris inca din luna mai despre negocierile purtate intre Petrom si Petromservice si despre implicarea lui Sorin Ovidiu Vintu in tratativele dintre cele doua parti.
Oficial si neoficial
Vanzarea companiei sindicalistilor din Petrom, controlata de magnatul Sorin Ovidiu Vintu printr-un off-shore din Cipru, a devenit oficiala pe 5 septembrie, odata cu aparitia anuntului in Monitorul Oficial. Petromservice SA a publicat atunci o completare a convocatorului sedintelor adunarilor generale ordinare si extraordinare ale actionarilor Petromservice, care include si anuntul privind vanzarea.
Surse apropiate tranzactiei ne-au declarat ca negocierile dintre Petrom si Petromservice au fost finalizate recent. Din partea Petrom, tratativele au fost purtate de un consiliu de negociere din care au facut parte, printre altii, Marian Gheorghe, directorul general al Petrom, si Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV.
Oficial, Petromservice a fost reprezentat la masa negocierilor de Liviu Luca, liderul sindicalistilor din Petrom, si de Gheorghe Supeala, directorul general al Petromservice si verisorul lui Luca.
Neoficial, lucrurile au stat altfel. Strategul din umbra al tranzactiei a fost afaceristul Sorin Ovidiu Vintu, cel care controleaza de fapt Petromservice, prin intermediul unui off-shore, Elbahold, care detine cel mai important pachet de actiuni in compania sindicalistilor.
Surse apropiate tranzactiei au declarat pentru EVZ ca suma va fi de ordinul sutelor de milioane de euro, dar nu mai mare de 350.
Aceleasi surse sustin ca Petromservice a fost auditat in timpul derularii negocierilor atat la comanda interna a companiei, cat si la cererea Petrom. Desi compania a fost cotata la o suma mai mica de 350 de milioane de euro, vanzarea se va face, cel mai probabil, pentru aceasta suma.
In ultimele luni, in conducerea Petromservice si-au facut aparitia doi reprezentanti ai unor companii de audit: Deloitt Audit SRL, detinuta de Deloitt Central Europe Holdings Ltd (firma membra a Deloitt Touche Tohmatsu in Europa Centrala) si Elite Consulting SA. Cele doua societati de audit si consultanta au oferit servicii si Petrom SA in 2004 si 2005.
Restructurarea companiei
Cel mai important punct de pe ordinea de zi a AGA Petromservice de pe 18 septembrie va fi vanzarea companiei, tranzactia urmand a se realiza dupa ce activitatile de servicii petroliere vor fi mutate pe o singura firma.
AGA Petromservice va decide si asupra separarii activitatilor petroliere ale societatii de toate celelalte in care este implicata compania: media, constructii, asigurari etc.
Astfel, activitatile petroliere ale societatii ce vor fi transferate sunt: serviciile de work-over (n.r. - prelucrare), de mentenanta, foraj, serviciile pentru operatii in legatura cu productia de petrol si gaze si serviciile de transport.
De asemenea, se va discuta transferul mijloacelor fixe si al bunurilor de inventar aferente activitatii petroliere, al personalului angajat in acest moment si al contractelor ce includ partea de servicii petroliere.
Cota parte
Ce participatii are Petromservice
Firma sindicalistilor din Petrom este asociata in nu mai putin de 18 companii. Multe dintre acestea sunt axate pe activitati in zona media: Realitatea TV (firma proprietara a trustului de presa Realitatea - Catavencu), Editura Ziua SRL (care editeaza cotidianul „Ziua”), Ziua SRL, Euroest Press (care asigura difuzarea cotidianului „Ziua”), Ana Maria Press, Global Video Media sau Best Media Press. Petromservice mai detine si firma Insomar SA, prin care functioneaza institutul de sondare a opiniei publice Insomar, institut infiintat de Sorin Ovidiu Vintu si de partenerul acestuia de la Gelsor, Gelu Teodorescu.
Sindicalistii mai controleaza cateva companii din Ploiesti si Bucuresti, axate pe servicii petroliere si constructii, dar si compania fluviala Giurgiunav SA. Un alt palier pe care a intrat Petromservice a fost cel al asigurarilor prin Delta Asigurari SA.
O istorie zbuciumata
Vintu, consilier si investitor strategic
Cumpararea Petromservice de catre Petrom este echivalenta cu cumpararea libertatii pentru fosta companie a statului roman, detinuta acum de concernul austriac OMV.
Petromservice are incheiat cu Petromul un contract de prestari servicii pana in 2012, valoarea acestuia fiind de aproape un miliard de euro. Pe langa aspectul financiar, o alta chestiune a cantarit greu in decizia Petrom: starea utilajelor Petromservice.
Nemultumirea conducerii Petrom, in special dupa preluarea de catre OMV, a fost legata de faptul ca titeiul trebuia exploatat cu aparatura invechita. Din 2002, Petromservice SA nu a facut investitii in utilaje si aparatura petroliera, insa a investit masiv in media, asigurari, constructii.
Externalizarea PSD
Petromservice SA a fost infiintata in 2002 prin externalizarea serviciilor companiei Petrom SA. Firma a fost un cadou facut de guvernarea PSD sindicalistilor din Petrom, condusi de Liviu Luca, care au preluat compania cu numai 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 85.000 de euro).
Tot atunci, societatea sindicalistilor a incheiat un contract de prestari servicii cu Petromul, valabil pana in 2007, ulterior prelungit pana in 2012.
Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a intrat in „schema” Petromservice in 2003. Inainte sa devina actionar la Petromservice, Sorin Ovidiu Vintu a avut un contract de management cu firma sindicalistilor.
EVZ a dezvaluit in exclusivitate ca, in octombrie 2003, AGA Petromservice a votat incheierea unui contract de management cu societatea Comac Ltd, un off-shore marca „Sorin Ovidiu Vintu”, inregistrat in Cipru.
Intrebat in ultimii ani despre implicarea sa in Petromservice, Vintu s-a multumit sa declare ca este consilierul financiar al lui Liviu Luca. Si atat.
Investitia strategica
Intrarea lui Vintu in actionariatul Petromservice, prin intermediari, a fost planuita inca din martie 2005. Atunci s-a decis dublarea capitalului social prin emiterea unui pachet de 1,5 milioane de actiuni.
Dupa ce vechii actionari nu si-au exprimat intentia de a cumpara noile actiuni, conducerea de atunci a Petromservice a anuntat cooptarea unui „investitor strategic”, Elbahold Ltd, o casuta postala din Cipru.
Off-shore-ul reprezentat in Romania de apropiati ai lui SOV a platit 13 milioane de euro pentru 49,35% din Petromservice, reprezentand cele 1,5 milioane de actiuni nou emise.
Afacere
Ce castiga actionarii
Petromservice SA este detinuta de Elbahold Ltd. (49,35%), Asociatia Salariatilor din Petrom (25%) si de un numar de 8.577 de persoane fizice (25%).
Daca tranzactia se va incheia pentru 350 de milioane de euro, gruparea condusa de Vintu va incasa jumatate din suma, adica 175 de milioane de euro.
87,5 milioane de euro ar putea reveni Asociatiei Salariatilor din Petrom, iar restul de 87,5 milioane de euro celor 8.577 de actionari persoane fizice.
Tranzactia dintre Petrom si Petromservice arata inca o data ce usor se pot face bani multi pe spinarea statului. Petromservice a cumparat de la stat active cu numai 85.000 de euro.
Off-shore-ul Elbahold a investit 13 milioane de euro in Petromservice in 2005, ca numai doi ani mai tarziu sa scoata 175 de milioane de euro din vanzarea participatiei sale.
Vocea oficialilor
„O asemenea tranzactie este sensibila si include o latura politica”
Compania Petrom recunoaste oficial, pentru prima data de la debutul negocierilor, ca intentioneaza sa cumpere Petromservice. Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom SA, ne-a declarat: „In contextul anuntului Petromservice de a renunta la aceasta activitate, luam in considerare toate alternativele, inclusiv o posibila achizitie”.
Pazara sustine ca Petromservice este un furnizor de servicii de prelucrare si mentenanta foarte important pentru Petrom, motiv pentru care compania s-a implicat in restructurarea societatii sindicalistilor.
„Petrom a purtat o serie de discutii cu reprezentantii Petromservice in vederea identificarii modalitatilor prin care si-ar putea restructura activitatea, astfel incat sa contribuie la eficientizarea activitatii noastre de explorare si productie”, a mai declarat Pazara.
Un oficial AVAS, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a declarat ca negocierea vanzarii Petromservice catre Petrom are si o latura politica.
„Politica exista in orice. In sedintele AGA, AVAS-ul si Fondul Proprietatea voteaza in functie de mecanismul lor intern de dicizie. Iar acolo intervine partea de decizie politica. Normal ca o asemenea tranzactie este destul de sensibila si include si o latura politica”, sustine oficialul.
Liviu Luca, seful sindicalistilor din Petrom si partenerul de afaceri ai lui Sorin Ovidiu Vintu, nu a dorit sa faca niciun comentariu legat de restructurarea companiei si de vanzarea activelor ce tin de activitatea petroliera a companiei.
„Daca va avea loc, sa va raspunda cine este indreptatit, pe data de 18 septembrie sau dupa 18”, a spus Luca. Contactat de EVZ, Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca nu este calificat sa dea declaratii pe aceasta tema.
Pe ultima suta de metri
Doi dintre reprezentantii statului roman in Consiliul de Supraveghere al Petrom au confirmat pentru EVZ ca Petrom urmeaza sa achizitioneze Petromservice.
Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative si reprezentantul AVAS in Consiliul de Supraveghere al Petrom, ne-a declarat ca si consiliul din care face parte se va intalni tot pe 18 septembrie.
„Administratia Petrom ne-a informat asupra posibilitatii cumpararii Petromservice, ca se discuta, dar inca nu au venit cu o propunere de decizie. La ultimul Consiliu de Supraveghere am fost informati asupra unei analize care se face privind acest lucru”, ne-a spus Dobre.
Cristian Olteanu, consilierul presedintelui AVAS si reprezentantul Fondului Proprietatea in Consiliul de Supraveghere al Petrom, sustine ca nu stie exact ce se va discuta pe 18 septembrie pentru ca nu a primit ordinea de zi.
„Ultima sedinta a consiliului a avut loc la Viena, insa nu am participat la acea intalnire. Am fost informat de catre doamna Mariana Gheorghe (n.r. - directorul general al Petrom) ca s-ar putea pune aceasta problema pe agenda”, ne-a declarat Olteanu.
Referitor la traseul tranzactiei, Olteanu sustine ca, la ultima sedinta a Consiliului de Supraveghere al Petrom, membrii acestuia au fost avertizati ca negocierile s-ar putea incheia pana la viitoarea sedinta, cea din 18 septembrie.
„Atunci mi s-a spus ca exista negocieri care se poarta cu conducerea Petromservice si ca exista posibilitatea ca aceste negocieri sa fie incheiate cu putin timp inainte de urmatoarea sedinta a consiliului, astfel incat tranzactia sa ajunga pe masa noastra.”