Dacă le iese, ar putea fi soluţia salvatoare! Americanii apelează la Inteligenţa Artificială în lupta cu temutul Coronavirus.
Conform Agerpres, „specialişti americani în sănătate şi tehnologie au anunţat luni lansarea unei noi colaborări pentru a centraliza un set de date provenite de la zeci de mii de articole ştiinţifice şi din literatura de specialitate privind coronavirusurile, date ce vor fi apoi analizate de programe de inteligenţă artificială (AI) pentru a identifica tipare şi a găsi răspunsuri la întrebările ridicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu privire la pandemie”.
Setul de date a fost denumit COVID-19 Open Research Dataset şi va include 29.000 de articole, dintre care 13.000 de lucrări provin din domeniul literaturii medicale.
Reprezentanţii Casei Albe au transmis că toate vor fi disponibile pe un site special, ce le va permite statisticienilor şi programatorilor specializaţi în AI să propună instrumente şi software pentru analiza acestor date.
Ideea poate fi atribuită celor din Biroul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Casei Albe, care a lansat un lansat un apel la adresa companiilor dezvoltatoare IT&C şi diferitelor organizaţii de cercetare pentru a veni cu propuneri cu privire la modul în care instrumente AI pot fi folosite pentru a sistematiza şi analiza miile de lucrări ştiinţifice publicate peste tot în lume.
Vor participa Biblioteca Naţională americană de Medicină, Institutul Naţional american pentru Sănătate, Microsoft, Allen Institute of AI, Centrul pentru Securitate şi Tehnologii Emergente din cadrul Universităţii Georgetown, Iniţiativa Chan Zuckerberg şi Kaggle, o unitate de cercetare AI a Google.
Baza de date va fi găzduită de site-ul The Allen Institute's Semantics Scholar, iar noile articole în domeniu ce apar după declanşarea acestei iniţiative vor fi adăugate pe măsură ce sunt publicate.
Kaggle oferă acces pentru aproximativ 4 milioane de cercetători în domeniul AI din întreaga lume şi va centraliza absolut toate propunerile de instrumente şi programe pentru analiza datelor.
Folosirea AI îi va ajuta pe cercetători să identifice detalii pe care poate nu le-au observat până acum, susţine Eric Horvitz, cercetător şef la Microsoft.
„Este dificil pentru oameni să parcurgă manual peste 20.000 de articole şi să sintetizeze datele ce se regăsesc în acestea. Progresele recente din domeniul tehnologiei ne pot ajuta aici.
Deschidem accesul comunităţii noastre, de peste 4 milioane de specialişti în date, către variante ale acestor articole ce pot fi accesate de sisteme AI.
Speranţa noastră este că AI-ul poate fi folosit pentru a identifica răspunsuri la un set de întrebări cheie privind COVID-19”, susţine şi Anthony Goldbloom, co-fondator şi CEO al Kaggle.
„Diseminarea informaţiilor vitale despre noul coronavirus în cadrul comunităţii oamenilor de ştiinţă şi a medicilor reprezintă soluţia pentru accelerarea abilităţii de a răspunde pandemiei de coronavirus.
Noua bază de date COVID-19 Open Research Dataset îi va ajuta pe cercetătorii din întreaga lume să acceseze mai rapid informaţiile importante”, a declarat Cori Bargmann, coordonatorul ştiinţific al Iniţiativei Chan Zuckerberg.