Cel mai negru coșmar al șoferilor tocmai a devenit lege. Una dintre cele mai controversate instituții, aflată în subordinea primăriilor, anume Poliția Locală, a primit puteri sporite, similare cu cele ale Poliției naționale.
Legea oferă poliţiei locale atribuţia de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate poliția locală poate constata contravenţiile şi aplica sancţiunile corespunzătoare.
Mai exact, proprietarul unei mașini sau deţinătorul mandatului vor fi obligați să transmită şi poliţistului local identitatea persoanei care circulă pe drumurile publice, altfel aceștia riscă să fie amendați.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice", prevede legea promulgată.
Șoferii pot primi sancțiuni de până la 3.000 de lei
Acum, legea votată marți prevede că refuzul șoferului sau proprietarului de a comunica polițistului local datele de identificare se sancționează cu amendă de 3.000 de lei, la fel ca și în cazul polițiștilor din Ministerul de Interne. Prevederea a fost introdusă de Comisia de Transport din Camera Deputaților.
Legea, care modifică ordonanța de urgență 195/2002 privind Codul Rutier, va fi utilă mai ales în cazul parcărilor ilegale, dându-le polițiștilor locali puterea de a cere datele de identificare ale proprietarului mașinii.
Proiectul a fost inițiat de mai mulți deputați de la PNL
Proiectul a fost inițiat de mai mulți deputați de la PNL și un deputat al minorităților naționale în luna mai 2022 și a trecut rapid de votul Senatului și al Camerei Deputaților.
„Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii şi în sarcina Poliţiei locale a posibilităţii de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare”, au transmis Comisiile juridică şi de Apărare în raportul de admitere a proiectului legislativ.