Guvernul aprobă miercuri, 22 decembrie, prin emiterea unei ordonanțe de urgență (OUG), acordul de împrumut oferit de Comisia Europeană pentru țara noastră. Astfel, România va beneficia de suma de 14,94 miliarde de euro, acordată sub formă de împrumut, din totalul de circa 29 miliarde euro oferiți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
România primește 13% din banii oferiți de Comisia Europeană sub formă de împrumut. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va aproba, miercuri, prin OUG, acordul de împrumut. Astfel, România urmează să beneficieze de suma de 14,94 miliarde euro din cei aproximativ 29 miliarde euro.
Nicolae Ciucă: România primește 13% din banii de la Bruxelles
„Încă din primele zile de guvernare am lucrat pentru operaţionalizarea celui mai important proiect de ţară, post-pandemic, PNRR. Astăzi vom analiza şi aproba în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, Acordul de împrumut între Comisia Europeană şi România prin care ţara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro din cei aproximativ 29 miliarde euro, disponibili prin PNRR.
Cum vor fi investite sumele acordate sub formă de împrumut
Bani pe care îi vom investi în economie, în condiţii extrem de avantajoase. Ordonanţa de urgenţă de astăzi completează cadrul instituţional pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi stabilirea fluxurile financiare de monitorizare, verificare şi control a utilizării fondurilor alocate”, a declarat premierul, la debutul ședinței de la Palatul Victoria.
Nicolae Ciucă a mai precizat că, odată intrat în vigoare acordul de împrumut amintit, România va primi o prefinanțare de 13% din totalul sumei de 1,94 milioane euro.
Reforme în infrastructură. Finanțări pentru 46 de instituții medicale
În altă ordine de idei, infrastructura este domeniul în care România trebuie să facă o multitudine de reforme. În acest sens, țara noastră a primit cei mai mulți bani din PNRR. De asemenea, în sectorul sănătății urmează finanțarea a 46 de sectoare, potrivit liberalului Rareș Bogdan.
„Avem alocat cel mai mare procent din toate PNRR-urile aprobate, din cele 23 de până acum, pe infrastructură, pentru că asta e problema noastră. Astăzi, dacă mergi de la Boița pe drum modernizat, deci dinainte de Sibiu până la Cluj, nu te mai dai jos de pe autostradă. E o chestiune importantă și sunt bani pe A7, A8, autostrăzile Moldovei. Sunt bani din PNRR care merg pe zona de sud, de asemenea pe o parte din Autostrada Transilvania, de la Porțile Sălajului spre Bihor. Sunt câteva chestiuni care sunt evidente.
În PNRR, a doua suma alocată este pe zona de învățământ și zona de sănătate. La sănătate, se vor finanța 46 de spitale. Nu sunt toate spitale noi, spitale noi sunt parcă la Vrancea, la Sibiu și la Brașov. Restul sunt secții de spital, anumite laboratoare”, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, comentând situația PNRR.