Președintele Consiliului European, Charles Michel, a mers luni la Budapesta pentru a încerca să schimbe poziția premierului ungar. Pentru Kiev, summitul european de la mijlocul lunii decembrie va fi decisiv. Și pentru viitorul UE.
Viktor Orban ține pâinea și cuțitul. Sau cel puțin a făcut totul pentru a da această impresie. Luni, Charles Michel, președintele Consiliului European, se afla într-o misiune delicată la Budapesta. Obiectiv: încercarea de a-l convinge pe premierul naționalist ungar să nu-și exercite dreptul de veto pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE în cadrul summitului șefilor de stat și de guvern din 14-15 decembrie de la Bruxelles.
Pentru că dacă Volodimir Zelenski este omul asupra căruia vor fi ațintite toate privirile, Viktor Orban intenționează să joace până la sfârșit rolul celui care seamănă discordie, scrie letemps.ch. În această stare de spirit l-a primit luni pe Charles Michel.
Fonduri europene blocate. Revendicările lui Viktor Orban
Viktor Orban are mai multe revendicări. Pe lângă faptul că se opune negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova, el amenință că va bloca acordarea unui nou ajutor financiar de 50 de miliarde de euro Kievului. El cere o "discuție strategică urgentă" asupra acestui sprijin al UE, precum și asupra impactului sancțiunilor împotriva Moscovei, a spus el într-o scrisoare trimisă pe 16 noiembrie lui Charles Michel. Asta este la originea călătoriei președintelui Consiliului European.
"Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, sprijinul financiar suplimentar, o nouă întărire a regimului de sancțiuni ale UE (împotriva Rusiei) sau cu privire la viitorul procesului de extindere, cu excepția cazului în care se ajunge la un consens asupra viitoarei noastre strategii față de Ucraina", a avertizat Viktor Orban în misiva sa, obținută de AFP.
Teoretic, UE are o pârghie bună pentru a-l determina pe Viktor Orban să se liniștească: fondurile europene blocate. De fapt, UE a înghețat, la sfârșitul anului 2022, 22 de miliarde de euro destinate Ungariei ca parte a bugetului 2021-2027, în special din cauza deficiențelor din Ungaria în ce privește independența justiției și drepturile persoanelor LGBT+. Doar că presiunea asupra Budapestei pare să funcționeze moderat. Și Viktor Orban este cel care, dimpotrivă, încearcă să condiționeze ajutorul acordat Ucrainei de deblocarea acestor fonduri.
"Eforturi constante"
Săptămâna trecută, Ungaria a obținut de altfel de la Bruxelles eliberarea a 920 de milioane de euro, ca avans la planul său de redresare. O sumă care nu are nicio legătură cu cele 22 de miliarde de euro, dar care este inclusă în plățile legate de planul de redresare al Ungariei care se ridică acum la 10,4 miliarde de euro (6,5 miliarde granturi și 3,9 miliarde împrumuturi). Un plan de redresare care rămâne supus progreselor înregistrate în ce privește statul de drept. Comisia Europeană justifică acest avans prin "urgența" de a permite Ungariei să implementeze proiecte pentru a face față crizei energetice.
Ce a obținut luni Charles Michel în cadrul acestei întâlniri bilaterale pentru a "pregăti Consiliul European" și, mai clar, pentru a împiedica Ungaria să-l saboteze sau să-l distrugă din interior? În acest impas mediatic, UE dorește, de asemenea, să dea dovadă de fermitate, în timp ce Ungaria a adoptat noi reforme în urmă cu câteva luni pentru a îmbunătăți independența sistemului său judiciar.
Pe X (fost Twitter), Charles Michel, publicând fotografii de la întâlnirea sa cu Viktor Orban, comentează laconic: "Unitatea UE necesită eforturi constante și asta este principala noastră forță". Nicio conferință de presă nu a fost organizată la finalul întâlnirii.
"Charles Michel se află într-o poziție deosebit de dificilă", notează un diplomat. "Trebuie să nu reacționeze pentru a nu da prea mult ecou provocărilor lui Orban și pentru a negocia, dar și fără a da impresia că cedează șantajului său. Dar miza este majoră pentru UE. Este imperativ să se ridice blocajele Ungariei privind deciziile care necesită unanimitatea celor 27".
O campanie anti-UE
Dar Viktor Orban, aflat la putere din 2010 și singurul lider al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul, nu este la prima provocare în conflictul său cu Bruxelles-ul. Guvernul său tocmai a lansat o nouă consultare națională "pentru suveranitate națională" ostilă Comisiei Europene, cu unsprezece întrebări adresate ungurilor, cel puțin părtinitoare. Toate încep cu „Bruxelles”. Ca acesta: „Bruxellesul vrea ghetouri de migranți în Ungaria. Ce crezi?". Charles Michel nu putea să nu vadă campaniile anti-UE în timpul călătoriei sale în Ungaria. Aceștia o atacă în special pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care Charles Michel are se altfel relații complexe.
Pe un afiș, Ursula von der Leyen este prezentată alături de Alexander Soros, fiul miliardarului și filantropului american de origine maghiară George Soros, cu inscripția "Să nu cântăm după partitura lor!". Un remake din 2019, când, cu câteva luni înainte de alegerile europene, a fost vizat președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Însă luni, Consiliul Europei, îngrijorat de un "risc semnificativ" pentru drepturile omului, a criticat un nou proiect de lege de incriminare a finanțării externe a partidelor politice și a înființat o autoritate de monitorizare a ONG-urilor, invitând guvernul ungar să renunțe la pachetul legislativ.
Confruntările cu Viktor Orban
Cu Viktor Orban sunt multe confruntări. El speră, de asemenea, să blocheze adoptarea de către cei 27 a Pactului privind migrația și azilul, în numele unei "lupte pentru libertate". Mai ales victoria extremei drepte la alegerile legislative din Ţările de Jos, cu șapte luni înainte de alegerile europene, îi dă aripi. El a fost de altfel primul care l-a felicitat pe Geert Wilders și Partidul Libertății (PVV), un partid suveranist și islamofob, pentru victoria lor.
Bruxellesul nu își ascunde teama de un dezechilibru dăunător dacă euroscepticii câștigă voturi în Parlamentul European la alegerile europene cruciale din iunie 2024. Viktor Orban este deja clar în campanie. "Ungaria se apără și rezistă cu toată puterea" modelului actual "care duce Europa la ruină", a subliniat el recent.
În același timp, la Bruxelles, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit luni în timpul unei întâlniri cu miniștrii de externe ai UE, în timp ce Kievul speră în noi livrări de arme și se teme că sprijinul european va scădea. El a cerut Turciei să ratifice aderarea Suediei la Alianță "cât mai curând posibil". Nici un cuvânt despre Ungaria, însă, în timp ce Viktor Orban tulbură și el apele. Dacă parlamentul turc a început să examineze protocolul pentru aderarea Suediei la NATO la mijlocul lunii noiembrie, premierul ungar continuă să amâne procesul. (Rador)