Ungaria nu se compromite. Premierul maghiar Viktor Orban a declarat că nu intenționează să accepte fondurile Comisiei Europene dacă acestea depind de promovarea unor legi pro-LGBT.
Viktor Orban rămâne pe poziție. Ungaria nu este dispusă să accepte fondurile puse la dispoziție de Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dacă acestea presupun adoptarea unor legi care "restricţionează informaţiile despre homosexualitate".
Ungaria ar trebui să primească din partea oficialilor europeni, prin PNRR, o sumă de aproximativ 7, 2 miliarde de euro, însă Viktor Orban se lasă lipsit de banii în cauză, dacă aceștia depind de promovarea LGBT.
Comisia Europeană pune presiuni pe Ungaria
Oficialii europeni au aprobat PNRR-urile mai multor țări din Uniunea Europeană, însă nu și pe cel al Ungariei, care este vizată de un raport al oficialilor europeni ce poate fi folosit drept instrument spre a retrage fondurile europene promise statului.
Comisia Europeană nu a transmis, concret, că neaprobarea PNRR-ului Ungariei ar avea de-a face cu legea anti-LGBT adoptată de oficialii maghiari. Cu toate acestea, potrivit decretului Ungariei, Comisia Europeană întârzie aprobarea PNRR "din cauza respingerii politice a legislaţiei naţionale privind protecţia copiilor".
Ungaria va accepta doar un acord în care ''Comisia Europeană nu impune Ungariei o condiție care nu se aplică altor state membre'', se mai arată în decret, potrivit Agerpres.
Viktor Orban, în război total cu UE
Ungaria a fost extrem de criticată nu doar de Comisia Europeană, ci și de lideri ai statelor UE, care s-au împărțit în două tabere - cei pro-Orban și cei contra sa. Motivul este reprezentat de restricționarea accesului tinerilor la informaţii despre moduri de viaţă non-heterosexuale.
Viktor Orban spune că astfel de prevederi aduc atingere inclusiv drepturilor părinților cu privire la felul în care doresc să-și educe copiii.
Orban intenţionează, de asemenea, să organizeze un referendum privind controversata lege. Orban a făcut anunțul într-un conferință live pe pagina sa oficială de Facebook. Legea privind protecția copiilor are scopul declarat de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia, dar a fost criticat pe scară largă în Uniunea Europeană, pe motiv că ar fi discriminatorie față de membrii comunității LGBT.
Legea a fost adoptată inițial în luna iunie, și a interzis referirile la homosexualitate și la persoanele transgender atât în programa școlară, cât și în emisiunile TV destinate minorilor.
Liderii UE consideră că legislația încălcă articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale, articol care spune că „stigmatizarea persoanelor LGBTIQ constituie o încălcare clară a dreptului lor fundamental la demnitate, astfel cum este prevăzut în Carta UE și în dreptul internațional”.