Guvernul maghiar, condus de Viktor Orban, a încurajat și finanțat organizațiile maghiare ce militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Informația a fost prezentată de presa de la Budapesta, potrivit căreia banii au fost alocați în secret. Jurnaliștii susțin că într-un singur an, 2011, Viktor Orban a alocat mișcărilor separatiste din Transilavania în jur de 277 de milioane de forinți.
Guvernul de la Budapesta finanțează organizațiile maghiare din Transilvania care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Conform unor informații prezentate de o publicație de la Budapesta, într-un singur an, 2011, aceste organizații au primit 277 de milioane de forinți. Suma reprezintă 35% din totalul finanțărilor acordate de guvernul Orban pentru grupările din afara graniței.
De mulți ani, presa relatează că guvernul condus de Viktor Orban finanțeză afaceri și investiții maghiare din Transilvania, dar și organizații care au legătură cu UDMR. Sume importante de bani se duc către aceste organizații care susțin interesele premierului maghiar.
Iar toate acestea se petrec sub ochii autorităților române care nu au nici o reacție. De altfel, UDMR, o prezență constantă în guvernele de la București, promovează cu regularitate politica guvernului de la Budapesta.
Guvernul lui Viktor Orban a finanțat în secret mai multe organizații de peste graniță, în principal din Transilvania. Acestea susțin interesele lui Viktor Orban și ale partidului pe care îl conduce, potrivit publicației maghiare HVG.
Budapesta își promovează interesele cu bani
În total, peste 277 de milioane de forinți au ajuns în Transilvania, doar în 2011, reprezentând 35% din sumele pe care guvernul maghiar le-a transferat către organizații din afara graniței. Principalii beneficiari au fost trei structuri radicale ce susțin autonomia Ținutului Secuiesc.
Cei mai mulți bani s-au dus către Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, condus de Laszlo Tokes, 265 de milioane de forinți. Câte 6 milioane de forinți au mai primit Consiliul Național Secuiesc și Asociația Siculitas, potrivit HVG.
În total, în anul 2011, Viktor Orban a finanțat organizații maghiare din România, Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația cu 787 milioane de forinți.
Dezvăluirea a fost făcută în contextul în care ziarul a solicitat, conform legii, declasificarea unor hotărâri de guvern mai vechi de zece ani. Sume importante au venit, de la Budapesta, pentru ONG-urile afiliate sau apropiate de UDMR. Prin aceste structuri neguvernamentale, Budapesta finanțează politicienii UDMR care au făcut parte, constant, în ultimii ani din guvernele României.
Cum ajung banii maghiari în Transilvania
Principala sursă de finanțare este Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar, prin intermediul căruia banii ajung la politicienii din Transilvania. Potrivit publicaţiei independente Atlatszo Erdely, care a investigat fondurile alocate de Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, cei mai mulți bani au fost alocați în 2020.
A fost anul alegerilor parlamentare, în urma cărora UDMR a fost cooptată în guvern, alături de PNL și USR. În acel an, ar fi ajuns în Transilvania suma de 365 de milioane de euro.
Pe de altă parte, potrivit datelor publicațiie, pentru 2021, ar fi fost alocate doar 91,5 milioane de euro. Aceasta și pentru că Ungaria a început să se confrunte cu o criză economică din ce în ce mai dură. De altfel, Viktor Orban a redus și chiar a sistat finanțările, în perioada 2021 – 2022, pentru multe organizații maghiare din Transilvania.
ONG-urile apropiate de UDMR finanțate de Budapesta
Printre ONG-urile apropiate UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).
Preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie prin care guvernul maghiar finanțează firme din Transilvania. În conducerea aceleași fundații este și Novak Levente, vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale.
Banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul. Clubul Sepsi OSK este deținut de Sepsi OSK SA, o societate pe acţiuni finanțată puternic de guvernul de la Budapesta.
UDMR primește bani frumoși de la Guvernul român
UDMR nu face politică, în România, doar pe banii Budapestei, ci și pe fondurile alocate cu generozitate de Guvernul de la București. UDMR a făcut parte din aproape toate cabinetele care au condus România după 1996 și s-a conectat foarte bine la fondurile publice.
Uniunea are un statut ambiguu, care îi permite să joace, în funcție de interese, rolul de partid politic sau de organizație neguvernamentală, a minorităților, finanțată din bani publici.
În calitate de ONG primește finanțări consistente de la Departamentul pentru Relații Interetnice. Conform unei analize Fanatik, în intervalul 2019 - 2022, Uniunea a beneficiat, de la Guvernul României, de alocări financiare în valoare de: 29,4 milioane în 2019, 32,3 milioane în 2020, 36,8 milioane în 2021 și 43,4 milioane în 2022. În total, 142 de milioane de lei au intrat în conturile partidului condus de Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor, un susținător al lui Viktor Orban
Liderii UDMR au avut întotdeauna o atitudine mai mult decât binevoitoare față de Viktor Orban și de guvernul său. Aceștia au justificat și apărat fiecare derapaj al șefului de la Budapesta în ieșirile publice. Iar atunci când nu au făcut-o, au adoptat o poziție evazivă. În 2022, după declarațiile rasiste și antieuropene ale lui Viktor Orban, de la Băile Tușnad, Kelemen Hunor i-a luat apărarea spunând că afirmațiile acestuia trebuie înțelese în context. El a spus că îl cunoaște personal pe premierul ungar, așa că îndrăznește să declare că „Orbán nu are nici un pic de rasism”.
Înainte de alegerile din Ungaria, de anul trecut, Kelemen Hunor îl recunoaștea pe Viktor Orban drept un lider puternic și respectat.
„Modele politice printre contemporani nu am căutat niciodată, dar îl respect şi recunosc ca un lider puternic, care ştie să conducă şi asta a demonstrat, îl susţin şi sper că va câştiga alegerile din Ungaria”, spunea Kelemen Hunor în februarie 2022.
Tot atunci, el justifica politica anti-europeană și pro-rusă a șefului de la Budapesta, spunând că este vorba doar despre altă viziune despre viitor.
„În momentul când ai o viziune şi tu susţii acea viziune poate că nu se potriveşte cu alţii, cu viziunea altora, dar nu e o problemă, asta nu înseamnă că eşti un copil problematic sau teribil, dar eşti un om care are o viziune”, spunea Kelemen Hunor cu acel prilej.