Viktor Orban dă marea lovitură financiară în România. S-a bătut palma cu ginerele

István Tiborcz, ginerele lui Viktor Orban. Foto Facebook/István Tiborcz

Ginerele premierului Viktor Orban, István Tiborcz, cunoscut om de afaceri din Ungaria și unul dintre cei mai bogați maghiari, își extinde afacerile imobiliare în România. Compania sa, Gránit Asset Management, a finalizat recent procesul de due diligence pentru achiziția clădirii de birouri Equilibrium 1 din București. Vânzătorul este dezvoltatorul suedez Skanska. Valoarea tranzacției este estimată la 50 de milioane de euro.

Ginerele premierului ungar Viktor Orban cumpără Equilibrium 1 din București

Equilibrium 1, amplasată în districtul de afaceri din nordul capitalei, a fost livrată în noiembrie 2019 și are o suprafață închiriabilă de 19.500 de metri pătrați, pe 11 etaje.

Equilibrium 1. Sursa foto Google Maps

În prezent, clădirea este închiriată integral către diverse companii și dispune de 228 de locuri de parcare, potrivit profit.ro

Aceasta face parte dintr-un complex mai mare, care include și clădirea Equilibrium 2, livrată în 2022, dar care încă are un grad de ocupare redus.

Afacerile lui Tiborcz, în expansiune

István Tiborcz, ginerele lui Viktor Orban, este proprietarul grupului BDPST cu activități în domeniile turism, hoteluri, imobiliare, bancar, asigurări și logistică. El este căsătorit cu Ráhel Orbán, fiica premierului ungar Viktor Orbán, care are funcția de director de creație în cadrul diviziei hoteliere a grupului BDPST.

Grupul său gestionează 7 complexuri hoteliere în Ungaria, majoritatea sub brandul Botaniq Collection, printre care și castelul neo-renascentist din localitatea ungară Tura, transformat într-un hotel de lux de 5 stele.

Nu este prima mișcare importantă a lui István Tiborcz în România. Recent, el a intrat pe piața locală și cu Gránit Bank, o bancă digitală, unde ginerele lui Viktor Orban este acționar principal.

István Tiborcz, în vârstă de 38 de ani, are o avere estimată la circa 250 de milioane de euro, în creștere față de anul trecut când era evaluată la circa 176 milioane de euro.

Potrivit publicației ungare A 100 Leggazdagabb, ocupă locul 19 în ediția 2024 în top 100 cei mai bogați unguri.

Tranzacția privind cumpărarea Equilibrium 1 se dorește finalizată până la finalul anului, transmite Profit.ro.

Skanska și dezvoltările imobiliare în România

De cealaltă parte, Skanska, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din lume, a revenit pe piața românească în 2007 și a dezvoltat mai multe proiecte de birouri de succes în București, printre care Green Court și Campus 6.

Clădirea Equilibrium 1 reprezintă una dintre cele mai recente realizări ale grupului în România.

István Tiborcz nu este singurul investitor maghiar intrat pe piața imobiliară românească. Fondul de investiții Adventum a cumpărat complexul Hermes Business Campus de la dezvoltatorul belgian Atenor. Tranzacția de peste 150 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața locală.