Vijeliile au pus stăpânire pe România

Copaci doborâţi de vânt, drumuri blocate, case inundate. Acestea sunt doar câteva dintre primele efecte ale furtunilor anunţate.

Copaci doborâţi de vânt, drumuri blocate, trafic bulversat, inundaţii. Acestea au fost doar câteva dintre efectele vijeliilor care au pus stăpânire pe România încă de la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit estimărilor meteorologilor, vom mai avea de înfruntat ploaia, zăpada şi vântul puternic cel puţin până joi. Şoferii bucureşteni şi-au dirijat singuri circulaţia Unul dintre cele mai afectate oraşe a fost, ieri, Capitala. Vântul a doborât mai mulţi copaci, iar ploaia le-a dat mari bătăi de cap şoferilor.

Traficul a fost dat peste cap, iar principalele intersecţii au fost complet blocate, cozile de autoturisme întinzându-se pe kilometri întregi.

Astfel, pe buevardul Alexandru Ioan Cuza, traficul a fost blocat mai bine de două ore şi jumătate, după ce un arbore s-a prăbuşit peste un tramvai al liniei 31. Incidentul a avut loc în jurul orei 13.00 şi, din fericire, nu s-a soldat cu victime sau pagube deosebite, însă angajaţilor Administraţiei Domeniului Public şi pompierilor le-au trebuit câteva ore să deblocheze tramvaiul.

În acest timp, circulaţia a fost deviată pe străzile laterale, care, în numai câteva minute, au devenit, la rândul lor, impracticabile. „Maşina fiului meu era parcată în faţa casei. Norocul lui a fost că arborele a căzut peste tramvai“, spune Maria Melecheş, proprietara casei în dreptul căreia a fost doborât copacul.

Potrivit pompierilor care au contabilizat, ieri, 12 intervenţii în Bucureşti, opt autoturisme au fost strivite de copaci (unul pe şoseaua Kiseleff, unul pe strada Borşa, trei pe strada Liviu Rebreanu şi alte trei pe Bulevardul Nicolae Bălcescu).

Şi pe şoseaua Ştefan cel Mare, un copac doborât de vânt le-a „spus“ şoferilor „Pe aici nu se mai trece“. Drept urmare, cu nervii întinşi la maximum, aceştia au încercat să scape din „infern“ dirijând circulaţia în locul poliţiştilor. PROBLEME ŞI ÎN ŢARĂ Gospodării inundate în Craiova > Mai multe gospodării din Craiova au fost inundate ieri, în urma unei ploi torenţiale, iar o maşină a fost distrusă de un pom care a căzut peste ea. > Patru localităţi din judeţul Argeş au rămas fără energie electrică din cauza zăpezii care a afectat câteva linii de medie tensiune. > În zonele montane din judeţul Harghita, traficul s-a desfăşurat cu dificultate, întrucât carosabilul era alunecos şi acoperit cu zăpadă. > Compania Naţională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi a anunţat că Transfăgărăşanul, blocat duminică, va fi redeschis traficului rutier abia pe 30 iunie 2008. În acelaşi timp, turiştilor le-a fost interzis accesul între Piscu Negru şi Bâlea-Cascadă, unde zăpada atinge 40 de centimetri pe versanţi şi există pericolul declanşării avalanşelor. > Pe DN 73 Câmpulung - Braşov, în comuna Dâmbovicioara, stratul de zăpadă a atind 1-2 centimetri pe acostament. > În Pasul Tihuţa, pe DN 17, autorităţile au împrăştiat peste 60 de tone de material antiderapant pentru ca în zonă să se mai poată circula. (Mara Popescu) PROGNOZĂ Vreme rece toată săptămâna Astăzi, vremea se menţine închisă, cu temperaturi maxime cuprinse între 8 şi 16 grade Celsius şi minime ce se vor situa între 4 şi 14 grade C.

Ploile se vor extinde în toată ţara începând din această noapte, iar la munte va ninge. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare cod galben pentru zona de sud-vest, sud, est şi nord-est.

Atenţionarea este valabilă până mâine, când cerul va fi mai mult noros şi va ploua în nordul, centrul şi estul ţării şi, local, în restul teritoriului. (Andreea Ciupercă)