Principalele probleme ale tinerilor în ziua de astăzi sunt insecuritatea, condițiile de muncă precare și lipsa protecției sociale.
Pandemia de coronavirus a introdus și alte motive care afectează viața tinerilor, acestea fiind și de natură emoțională. Unii dintre ei se confruntă cu părinți dificili, care din cauza pandemiei și a știrilor negative ce apar zi de zi, au devenit mult mai anxioși ca înainte.
Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de IRSOP și prezentat pe romania-insider.com, aproape 50% dintre tinerii care au vârsta cuprinsă între 18-19 ani, cred că pandemia de coronavirus le-a schimbat viața, nimic nu mai este la fel ca înainte și în plus, le va afecta și planurile de viitor.
Tinerii care au vârsta între 18-24 de ani sunt dezamăgiți de evenimentele pe care le trăiesc, sunt nesiguri și pesimiști cu privire la șansele lor în viitor.
Sondajul arată că:
65% dintre tineri au foarte puțină încredere în politicieni
70% consideră că viața în România va fi mai grea decât este acum
Peste 85% dintre tineri își doresc o viață mai bună pentru copiii lor.
Consecințele economice ale pandemiei de coronavirus sunt negative pentru tineri.
Pandemia de Covid-19 a dus la închiderea unor firme și la intrarea în insolvență a unor companii, astfel o parte dintre tineri și-au pierdut locul de muncă în acest an. Repercursiunile economice ale pandemiei au apărut și au influențat negativ evoluția în carieră a tinerilor.
O parte dintre ei începuseră o carieră în anumite domenii de activitate, cu salarii mici sau medii. Din păcate, pandemia a dus la închiderea unor activități și la creșterea numărului de șomeri.
Unii tineri mai norocoși sunt independenți din punct de vedere financiar, sau au o carieră și își doresc o familie. Alții au ales să-și rezolve cât mai repede problemele financiare și au decis să accepte oferta de angajări la studiouri de videochat precum NightProwl București, unde salariile depășesc cu mult salariul minim pe economie.
Pandemia Covid-19 continuă să afecteze planurile de viitor ale tinerilor, prin faptul că le-a scăzut perspectivele de carieră și probabil impactul negativ al acesteia se va prelungi și în următoarea perioadă.
Unele sectoare de activitate se închid, ceea ce îngreunează posibilitatea tinerilor de a face un prim pas pe scara carierei. Situația din țara noastră nu este deloc una fericită, dacă ținem cont de faptul că oportunitățile de muncă sunt reduse.
Pandemia de coronavirus are și consecințe psihosociale semnificative asupra tinerilor din România și asupra populației în general. Experții spun că există cercetări relevante despre alte epidemii și pandemii anterioare, care au avut efect negativ asupra sănătății psihice a oamenilor.
În prezent, cercetările cu privire la pandemia Covid-19 continuă, dar medicii sunt convinși că tulburările de depresie vor apărea la oameni și chiar anumite forme de anxietate severă și dificultăți de somn.
Atât adulții cât și copiii pot experimenta consecințe psihosociale sau boli asociate pandemiei. De exemplu, tinerii cu rude bolnave vor avea un risc crescut de a suferi de probleme emoționale.
Specialiștii au spus și faptul că pandemia Covid-19 pare să conducă la un declin economic global, iar acesta va avea un impact asupra sănătății mintale a multor oameni. Psihologii cred că oamenii care vor avea probleme financiare, care își vor pierde locurile de muncă sau vor fi în șomaj, au tendința de a fuma mai mult, de a consuma alcool și de a suferi de depresie și anxietate.
Tinerii caută răspuns la multe întrebări: Cum va fi viața lor de acum înainte, după pandemie? Cum se va schimba lumea după coronavirus? Ce se va întâmpla în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi? Tinerii sunt îngrijorați cu privire la viitor și de felul cum merg lucrurile în țara noastră. Majoritatea dintre ei consideră că aparțin aceleiași clase sociale, ca și părinții lor și sunt nesiguri cu privire la perspectivele de viitor.