Viitorul Canadei e în joc

Canada / Sursa foto: Arhiva EVZ

Viitorul Canadei e în joc. Următoarele alegeri generale vor avea loc în octombrie, iar sondajele indică o victorie covârșitoare a conservatorilor.

Viitorul Canadei după beizadeaua de stânga radicală

Justin Trudeau inspiră sentimente felurite. Pentru unii e marele sacerdot al progresismului, chiar dacă își datorează poziția semi-dinastică numelui de familie și mediului social din care provine.

Opozanții îl consideră prințul moștenitor al curentului politic „woke”, un adept al fiecărei campanii de stânga care apare, de la Black Lives Matter la ecologismul de tip „net zero”.

A rămas remarcabil de mult în funcția de premier al Canadei, preluând-o în 2015 și abandonând-o abia acum, din cauza tensiunilor interne din al său Partid Liberal, a explicat el.

Se agață Trudeau de putere?

Va demisiona formal în martie, odată ce i se va fi găsit un succesor.

Și cine ar putea fi acela? Un candidat vehiculat ar fi Mark Carney, fostul guvernator al Băncii Angliei.

El e consilier special al premierului și pare a întruchipa multe dintre politicile publice cărora li se împotrivesc numeroși canadieni, în special taxa federală pe carbon, învinovățită că a stimulat inflația într-un moment în care nivelul de trai era oricum în declin.

Următoarele alegeri generale vor avea loc în octombrie, iar sondajele indică o victorie covârșitoare a conservatorilor.

Viitorul Canadei, mai incert ca niciodată

Oricine va conduce Canada va trebui să se descurce cu președinția lui Donald Trump, care a amenințat țara cu taxe vamale de 25% în ciuda faptului că cele două state au teoretic un acord de liber schimb.

În Regatul Unit acele alegeri vor fi urmărite cu mare interes de Nigel Farage, care și-a construit Partidul Reform după modelul actualei mișcări de dreapta canadiene, care i-a absorbit și pe vechii conservatori după ce fuseseră aproape nimiciți.

Partidul rezultat din acea fuziune a fost condus de Stephen Harper, fostul lider al fostului partid canadian Reform, care a ajuns în cele din urmă premier.

S-ar putea întâmpla și aici?, se întreabă The Telegraph într-un editorial.

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)