Viitorul bulevard Uranus îşi face loc spre parlament
- Adam Popescu
- 13 noiembrie 2010, 11:53
Pentru construirea "noului Magheru", care va face legătura între Piaţa Victoriei şi Palatul Parlamentului, se demolează clădiri istorice. Oamenii se plâng că banii sunt puţini şi ajung greu la ei.
O parte din imobilele protejate de pe strada Buzeşti au fost deja demolate. În ciuda protestelor societăţii civile, urmează să fie pusă la pământ şi o casă în care a locuit o perioadă Mihai Eminescu, situată la numărul 5. Pe aici îşi va face loc viitorul bulevard Uranus, care va face legătura între Piaţa Victoriei şi zona Palatului Parlamentului.
Autorităţile au venit cu buldozerele peste oameni, chiar dacă municipalitatea nu ştia sigur dacă sumele au fost virate în conturi sau dacă s-a clarificat cine este proprietar şi cine chiriaş şi dacă imobilele- monument au fost declasificate. Locuitorii spun că autorităţile se grăbesc şi pentru că, pe tot timpul iernii, legea nu le mai permite autorităţilor să evacueze din case oamenii.
12.500 euro pentru un apartament cu două camere
"Noi am virat bani în conturi. Nimeni nu se poate atinge de ei până nu fac dovada că sunt proprietari sau că nu au casa ipotecată. După ce se vor clarifica toate acestea aspecte, vor putea lua banii", a precizat şeful Direcţiei de Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei, Mădălin Dumitru. În replică, locuitorii de pe strada Buzeşti au explicat că ei nu se pot atinge de bani, chiar dacă sunt proprietari.
"Sunt blocate conturile. Plus, ne-au dat puţini bani. Joi, când au venit cei de la primărie să înceapă demolarea, nici măcar nu ştiau că sunt blocate conturile", a explicat Maria Dumitru, proprietarul unui apartament pe strada Buzeşti. Potrivit lui Tudor Maiorescu, proprietar la numărul 35, autorităţile l-au chemat la o discuţie acum câteva luni.
"Ne-au zis «Staţi jos, asta este suma. O virăm în cont şi băgăm buldozerele». Mie mi-a evaluat un apartament la 54.000 de lei. Sunt alţii care au primit valoarea imobilului la valoarea pieţei din 2008, adică mult mai mult. Am investit, acum patru ani, aproximativ 150.000 de euro în imobil. În plus, eu am teren mult mai mult decât au ei nevoie. Le trebuie şase metri ca să lărgească strada", a declarat Maiorescu. În replică, specialiştii primăriei au explicat că evaluările s-au făcut conform legii.
Pe o parte din Hala Matache vor fi plantaţi arbori
Pe locul unei părţi din actuala Hală Matache se vor planta arbori, iar o parte va deveni parcare, a explicat arhitectul Florin Bălteanu. "Primăria nu a spus ce se va întâmpla cu imobilele-monument, doar a desenat carosabil în locul lor". Întrebat dacă toate casele-monument au fost declasificate, primarul general al Capitalei a declarat că mai sunt câteva imobile la care urmează să se publice în Monitorul Oficial decizia de declasificare".
Potrivit acestuia, proiectul este discutabil din mai multe aspecte: se propune încă o arteră principală care debusează în Piaţa Victoriei. Astăzi, marile oraşe îşi gestionează problemele de trafic altfel decât prin aducerea maşinilor în centru. "Mi-e teamă că la finalizarea bulevardului se va sta în trafic la fel (de fapt mai rău, date fiind suprafeţele considerabile de birouri ce se vor construi aici) ca pe Bulevardul Unirii, şi vom fi mai săraci cu peste 10 monumente istorice actualmente clasate", a adăugat Bălteanu.
EXPLICAŢII
- "Au fost declasate clădirile-monument. Urmează să se publice în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Culturii.", SORIN OPRESCU, primarul general al Capitalei
- "Mi-au oferit 54.000 de lei pentru apartamentul cu două camere. Alţii au luat dublu. Este bătaie de joc!", TUDOR MAIORESCU, proprietar strada Buzeşti, nr. 35