Viitorul Bisericii Catolice, discutat la sinod. Papa Francisc și accesul femeilor la diaconat

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Subiectul diaconatului feminin a fost dezbătută în cadrul Sinodului Bisericii Catolice de sâmbătă. Potrivit sinodului, alcătuit din episcopi şi laici, integrarea femeilor în procesele de decizie este urgentă.

Documentul consultativ a fost adoptat cu o majoritate de două treimi, fiind prezent și Papa Francisc. Acesta reprezintă o „piatră de hotar” după dezbateri care au durat aproape o lună. Următoarea Adunare Generală va avea loc în octombrie 2024 la Vatican.

Biserica Catolică crede că integrarea femeilor în procesele de decizie este urgentă

Potrivit documentului de 42 de pagini, publicat sâmbătă, femeile trebuie să își asume roluri de răspundere:

"Este urgent să garantăm că femeile pot să participe la procesele de luare a deciziilor şi să îşi asume roluri de răspundere în activitatea pastorală şi în minister", se arată în document.

Papa Francisc a participat la sinod, alături de alți 364 de membri. Multe femei vorbesc despre "o Biserică care răneşte", conform documentului. Acestea deplâng faptul că "clericalismul, machismul şi folosirea necorespunzătoare a autorităţii continuă să marcheze faţa Bisericii şi să afecteze comuniunea".

Documentul pune problema unei cercetări teologice și pastorale privind accesul femeilor la diaconat. Mulți văd inacceptabilă o astfel de situație, rolul de diacon rămâne, ca şi cel de preot, fiind rezervat doar bărbaţilor:

"Asta confirmă faptul că acestea sunt întrebări deschise: studiul este în curs de desfăşurare. Mai este încă un drum lung de parcurs", a comentat cardinalul Mario Grech, secretarul general al Sinodului.

Viitorul Bisericii Catolice a fost dezbătut intens în spatele ușilor închise, alături de Papa Francisc

Membrii Sinodului Episcopilor, veniți de pe toate continentele, au dezbătut soarta Bisericii Catolice. Aceștia au fost asistați de zeci de experți organizați în grupuri de lucru. Sinodul a urmat unor vaste consultări a credincioșilor din întreaga lume, care au durat doi ani. Simpozionul a fost inaugurat pe 4 octombrie, în ciuda unei rețineri a părții conservatoare a Bisericii.

Pentru prima dată, 54 de femei, precum şi mai mulţi laici, au avut dreptul de a vota în acelaşi mod ca şi episcopii şi cardinalii catolici, un punct de cotitură dorit de papa Francisc:

"Este pentru prima dată când diversitatea perspectivelor din diferite culturi şi continente a fost exprimată atât de puternic şi de clar", a declarat unul dintre participanţi.

Reuters relatează că raportul de sâmbătă seară nu a adoptat însă o poziţie oficială cu privire la problemele LGBT:

„În diferite moduri, persoanele care se simt marginalizate sau excluse din Biserică din cauza statutului lor matrimonial, a identităţii sau a sexualităţii, cer, de asemenea, să fie ascultate şi sprijinite", se arată într-un paragraf.