Viitoarele rețele telecom: „O abordare cât mai coordonată va permite apropierea de piața unică digitală”

Glowing laptop and pile of books on keyboard. Mixed media

Transformarea digitală a fost unul din subiectele principale abordate recent la evenimentul Bucharest Forum 2020, organizat de Aspen Institute.

Cu această ocazie, Mario Brandenburg, membru al Bundestag-ului German din partea Partidului Liber Democrat a susținut că uneori este mai bine dacă autoritățile de reglementare nu se amestecă în procesul de transformare digitală.

În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă, în momentul în care ne referim la rețelele 5G, că aceasta este ultima șansă pentru a ne pregăti de roamingul de date. El a avertizat că într-o abordare individuală țările sunt vulnerabile, fiind necesară o administrare a datelor la nivel European.

Directiva pentru Securitatea Rețelelor și a Sistemelor Informatice (Directiva NIS) reprezintă o opțiune foarte bună pentru asigurarea securității, a declarat Richard Spearman, Group Corporate Security Director în cadrul Vodafone, care a menționat că unele dintre lucrurile care s-au întâmplat recent, posibil accelerate de problemele din lanțul de aprovizionare, în spațiul cibernetic, găsesc, în setul de instrumente UE, o poziție unitară cu privire la factorii de risc care rezultă din tehnologia 5G.

Richard Spearman a adăugat, tot în contextul problematicii securității viitoarelor rețele 5G, că UE are un rol incredibil de important, având în vedere că o abordare cât mai coordonată va permite apropierea de piața unică digitală. Conform lui, cu cât se realizează mai mult evaluări de risc, seturi de instrumente și o implementare consolidată la nivelul UE, chiar dacă guvernele naționale își pot rezerva dreptul de a le aplica diferit, vom avea un punct de plecare comun, care va fi mai eficient din punct de vedere al costurilor decât scenariul alternativ în care fiecare țară ar fi făcut totul diferit de la început.

Subiectul 5G și dezvoltarea viitoarelor rețele de telecomunicații reprezintă un subiect de actualitate la nivel global. În prezent se anticipează că România, după mai mulți ani de amânări, va organiza anul viitor licitația 5G.

Sursa: B1TV