Documentarul "Five Lives in Iran", în regia lui Mohammad Farokhmanesh, şi scurtmetrajul "The Counterpart", de Laszlo Nemes, au obţinut trofeele celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, care s-a încheiat, sâmbătă seara, la Cinema Pro.
Amfitrioana galei a fost Mihaela Rădulescu, care şi-a făcut intrarea în showbiz acum 18 ani prezentând festivalul iniţiat de Dan Chişu.
Premiul pentru documentar, acordat regizorului iranian stabilit în Germania, Mohammad Farokhmanesh, a fost anunţat de Mircea Cărtărescu, preşedintele juriului secţiunii. O menţiune specială la aceeaşi secţiune i-a fost acordată lui Cătălin Muşat, pentru povestea oierilor din „Ciobanul zbură tor“, în timp ce premiul pentru cel mai inovativ documentar (înmânat de prezentatorii TV Dani Oţil şi Răzvan Simion) merge în Ungaria, pentru „Lost World“ de Gyula Nemes - o peliculă despre inundaţiile din Budapesta de acum un deceniu. Un regizor israelian, Matan Yair, şi-a revendicat titlul de cel mai bun regizor al unui documentar din competiţie - premiul „Alexandru Sahia“ - cu primul său film, „It Is Written in Your ID That I Am Your Father“.
Menţiune pentru „Joi“
Primul cineast care a obţinut trofeul pentru scurtmetraj de ficţiune (acordat începând de anul acesta), Laszlo Nemes, şi-a filmat pelicula „The Counterpart“ în România. La înmânarea trofeului, a declarat că este prima distincţie pe care o ia pentru acest scurtmetraj. Menţiunea specială a juriului i-a revenit unei producţii româneşti: „Joi“, în regia lui Hadrian Marcu. Un al treilea premiu la această secţiune - „Alexandru Tatos“ - a fost adjudecat de Samuel Tilman din Belgia, cu filmul „Dead End“. Gala a fost „pigmentată“ cu un scurt recital la theremin (instrument care funcţionează fără să fie atins, pe baza câmpului electromagnetic) al muzicianei Dorit Chrysler. Festivalul s-a încheiat cu proiecţia filmului „Band’s Visit“, al israelianului Eran Kolirin - povestea unei orchestre care ajunge în deşert - premiat anul trecut la Cannes.