Iti permite sa verifici pe monitor daca musafirii sunt exact cine pretind.
Sistemele de interfonie indeplinesc un rol simplu, dar extrem de important: permit comunicarea nu numai audio, dar si video cu vizitatorii fara a interactiona fizic cu acestia.
Spre deosebire de interfon, videointerfonul prezinta avantajul de a permite ocupantilor unui imobil sa-si vada musafirii fara a raspunde la usa.
Astfel, la apasarea panoului de la intrare de catre un vizitator, monitorul reda imaginea acestuia in interiorul casei. Locatarii pot alege astfel sa deschida sau nu usa si sa permita accesul.
Configuratii variate
Aceasta forma de control a accesului sporeste nu numai gradul de securitate al casei, dar si felul mult mai comod in care gestionam accesul in locuinta, caci unele modele de videointerfon pot fi dotate cu telecomanda ce permite observarea usii de intrare si permiterea accesului de oriunde din casa.
Sistemele de videointerfoane, in varianta standard, utilizeaza o camera video montata in panoul de apel exterior (ce cuprinde, de asemenea, un buton de apel, difuzor, microfon), o statie de monitorizare (panou secundar dotat cu monitor) in locuinta, acestea fiind conectate fie prin fir, fie wireless (prin comunicare radio).
„Cat priveste sistemele cu fir, e recomandat ca proprietarii sa se gandeasca din timp la sistemul de videointerfon pe care il doresc. Astfel, inca din stadiul de casa la rosu sau din stadiul renovarii locuintei e necesar sa apeleze la un specialist pentru a stabili exact ce tip de cabluri sunt necesare sistemului, pentru ca ulterior lucrarile se vor face aparent, ceea ce nu e foarte estetic”, explica Pavel Florian, specialist la firma Safe Electronics.
Aceste aparate pot avea functionalitati multiple deoarece pot include telefon, diverse functii de automatizare a casei si sisteme de alarma, in functie de necesitatile si bugetul beneficiarilor.
Si la vila, si la bloc
In plus, in sistem este inclusa partea de blocare a caii de acces, respectiv yale electromagnetice si sursa de alimentare. Suplimentar, sistemele se pot extinde si pot fi prevazute cu o camera video externa, plasata in afara imobilului, care poate deservi o arie de supraveghere mai mare sau o camera video in infrarosu, pentru vedere nocturna, si cu mai multe statii de monitorizare.
Videointerfoanele sunt utilizate cu precadere la vile, dar si in cazul blocurilor cu un numar mic de apartamente. Ele sunt de doua tipuri: multiapartament - utilizate in cazul blocurilor - si pentru vile.
„Pe aceeasi scara de bloc se pot monta atat posturi de interior video, cat si audio, in functie de preferintele sau posibilitatile financiare ale locatarilor. In cazul in care clientul sta la bloc si are deja interfon, acesta isi poate monta videointerfon separat de ceilalti locatari cu conditia ca yala electromagnetica sa poata fi comandata de ambele sisteme”, explica Pavel Florian.
Diversitate
Modele pentru toata lumea
Se gasesc pe piata videointerfoane cu monitor alb/negru sau color, care pot asigura o comunicatie full duplex (comunicatie in ambele sensuri intre postul exterior si interioarele din apartamente, in acelasi timp) fara niciun buton de comutare a functiilor de ascultare si vorbire, pot reda imagini infrarosu cu ajutorul camerei externe prevazute cu luminator infrarosu sau pot realiza controlul separat al deschiderii mai multor cai de acces.
Configuratiile sunt variate, putand acoperi practic orice tip de solicitare. Ca accesorii, dintre cele mai utilizate fac parte suportii pentru montarea monitoarelor cu receptoare pe birou, soneriile suplimentare, comutatoarele automate pentru mai multe panouri si cablurile de interconectare specializate.