VIDEO Cocalari la scaldă în Ochiul Beiului, arie protejată și rezervație naturală

Cocalarii au ajuns să se îmbăieze în Ochiul Beiului, lacul rezervație naturală unic în lume, care are o culoare ireală și nu îngheață niciodată. Deși scăldatul în monumentul naturii din Caraș Severin este ilegal, acesta găsindu-se într-o arie protejată, autoritățile nu intervin.

Semnalul de alarmă a fos tras, marți, de reprezentanții grupului ecologic GEC Nera. ”La Ochiul Beiului, o emblemă a lumii mirifice din sudul Banatului, cocalarii fac baie în zona de protecție integrală a Parcului Național ”Cheile Nerei – Beușnița”. Mai avem Poliție, Gardă de Mediu, administrație de parc?”, transmit ecologiștii. Ei au pus la dispoziția presei și două scurte filme care exemplifică cele reclamate.

În imagini se văd mai mulți tineri care pur și simplu au ieșit la scăldat în lacul protejat de lege, de parcă ar fi mers la ștrand. Conștienți că fac ceva ilicit, ca să braveze, și-au pus prietenii să îi filmeze.

Raritate naturală protejată total

Lacul Ochiul Beiului este de origine carstică și face parte din Parcul Național ”Cheile Nerei”, situat în Munții Aninei, pe Valea Râului Beu. Aflat la 310 m altitudine, într-­un „crater”, Ochiul Beiului are o adâncime de aproximativ 3.6 m și un diametru total de 15 m. Apa, de o culoare verde-albastră, nu îngheață nici măcar iarna, datorită izvorului termal (n.r. – izbuc) care alimentează lacul în permanență cu apă în care trăiesc păstrăvi. Apa limpede și albastră dă impresia unui ocean în miniatură static, într-un peisaj de vis.

Cristian Gabriel Ghinea explică de ce e interzis scăldatul în minunatul lac: ”Lacul Ochiul Bei nu este ștrand iar acolo nu este plajă amenajată. Este o zonă protejată, există indicatoare care specifică interdicțiile, în el trăiește un habitat piscicol și reprezintă o raritate ce nu trebuiește tulburată. Cu siguranță acesta este motivul pentru care e monument al naturii protejat. Acel lac este alimentat de un izbuc, un firicel de apă ce susură mereu și-i menține existența”.

Internauții sunt revoltați de imaginile date publicității, în care mai mulți tineri se scaldă ca la ștrand în lacul protejat de lege: ”Ce-ar fi dacă toți cocalarii ar veni să-și facă baie acolo iar în timp izbucul se deteriorează sau chiar se înfundă? Să punem și muzică lângă niște grătare încinse? E arie protejată iar asta înseamnă că nu ai voie să faci absolut nimic acolo decât, dacă ai plăcere, să vizitezi”.

Legende cu otomani

În zonă sunt povestite de către localnici mai multe legende despre cum a apărut lacul albastru. Se spune că o fată frumoasă, localnică, ar fi fost răpită și necinstită de un tânăr turc, bei în Imperiul Otoman. Când a reușit să scape, fata s-a sinucis, de rușine, dar beiul, care o iubea cu adevărat, a plâns atât de mult încât lacrimile sale s-au transformat în lac.

O altă legendă face referire tot la ocupația turcească, menționându-se fiul unui pașă care s-a îndrăgostit de fiica unui păstor din  zonă. Cum tatăl băiatului nu a agreat dragostea celor doi, a dat ordin ca fata să fie ucisă, iar beiul, fiul său, a plâns cu lacrimini infinite la căpătâiul fetei, până ce s-a fromat ochiul de apă.

Sursa foto și video: GEC Nera