Fostul primar general regretă că PDL nu a anunţat încă din iarnă candidatura lui Blaga.
Mircea Marian: Aţi câştigat sau aţi pierdut alegerile? Adriean Videanu: Noi am prezentat nişte date statistice. Aprecierea că am câştigat sau am pierdut trebuie să aparţină altora şi nu nouă. Pe imagine, dat fiind Bucureştiul, evident că nu putem spune că am câştigat alegerile. În schimb, dacă luăm în calcul faptul că ne-am dublat numărul de voturi, de la un 1,4 milioane, în 2004, şi am ajuns la 2,8 milioane, faptul că avem 17 municipii reşedinţă de judeţ, 14 consilii judeţene... sigur, din punctul nostru de vedere, este o altă bază, din perspectiva alegerilor generale. Dacă raportăm alegeri locale la alegeri locale, noi suntem mulţumiţi de rezultat. Excepţia este Bucureştiul, unde, chiar dacă în consiliu avem cel mai mare grup, din păcate, pe imagine, lipsa primarului general îţi creează o problemă. Ioana Lupea: Dar cine este responsabil pentru pierderea Bucureştiului? Sunt mai mulţi factori. Fără ca partidul să o spună, eu cred că am o vină importantă pentru faptul că nu am reuşit să comunic eficient ceea ce am făcut în timpul mandatului meu. Şi chiar am să monitorizez cum va reabilita Sorin Oprescu un drum fără să schimbe bordura. Pot fi mai multe cauze ale pierderii primăriei. Una sunt eu, pentru că nu am reuşit să comunic eficient ceea ce am făcut. Am făcut şi o mică eroare strategică, pentru că am mers pe o componentă raţională a mesajului nostru şi am neglijat componenta emoţională, care s-a dovedit a fi hotărâtoare. I.L.: A fost şi o problemă de alegere a candidatului? Sincer, cred că, dacă Vasile Blaga ar fi fost ales, ar fi fost cel mai bun primar pe care l-a avut Bucureştiul vreodată. Avea un portofoliu de proiecte începute, care aşteptau să fie finalizate, şi am convingerea că ar fi făcut mai bine managementul proiectelor. I.L.: Credeţi că Liviu Negoiţă ar fi câştigat alegerile? Categoric, din primul tur.
I.L.: Şi atunci, de ce nu a candidat? Dincolo de decizia politică a partidului, mai este şi opţiunea personală. M.M.: Dar cum vi s-a părut campania domnului Blaga? N-a fost o campanie rea... În schimb, spuneam că, din păcate, am insistat prea mult pe seriozitatea lui Vasile Blaga, pe tenacitatea lui, lucru care se pare că nu i-a interesat foarte mult pe bucureşteni. I-a interesat mai mult glumiţa, şmecheria... M.M.: Nu trebuia Vasile Blaga să înceapă mai din timp campania electorală? S-au făcut şi greşeli, şi anumite lucruri nu au fost foarte bine gestionate. Este una dintre greşeli. Poate că trebuia anunţată din ianuarie candidatura. A fost o eroare.
M.M.: V-a ajutat susţinerea venită din partea lui Traian Băsescu? Cred că preşedintele nu a intrat în mod voluntar în campanie, în ideea de a-i da un sprijin lui Vasile Blaga, dar a trebuit să clarifice un lucru. Ştiţi că, după celebra emisiune la Radio România Actualităţi, toată lumea a ieşit şi a speculat: Traian Băsescu nu-l susţine pe Vasile Blaga. Cred că preşedintele a procedat corect, clarificând acest lucru. I.L.: Bun, a clarificat o dată şi încă o dată şi a mai venit şi cu nişte mesaje politice, „Oprescu egal Iliescu“ şi mineriadele. Care a fost eficienţa acestor mesaje? Eu cred că preşedintele s-a circumscris în ideea de a clarifica susţinerea pentru Vasile Blaga şi contextul celorlalte declaraţii a fost rezultatul discuţiilor cu reprezentantul mass-media. Nu cred că aceasta a fost dimensiunea pe care preşedintele a vrut să o dea. I.L.: Dar până la urmă a funcţionat faptul că şi domnul Blaga a repetat că Oprescu egal Iliescu? Este clar că în speculaţia că Traian Băsescu nu-l susţine pe Vasile Blaga a mai venit şi coloratura adăugată de Ion Iliescu, cum că va trebui să izolăm PDL-ul, pe Traian Băsescu ş.a.m.d. Evident că la aceste acuze trebuia dată o reacţie legată de pupila domnului Iliescu, domnul Oprescu.
M.M.: Dar pe domnul Pavelescu l-a făcut avocat cu capul mare fără să-l întrebe presa, fără să fie printre cei care puteau ajunge în turul doi. Nu credeţi că genul acesta de acuzaţii violente v-au făcut rău? Oameni politici ca Pavelescu, care iau din marja de eroare a electoratului, care în fiecare emisiune televizată se raportează la preşedinte, sigur că la un moment dat înduri, înduri, dar avem şi o reacţie, pentru că suntem oameni. Preşedintele acumulase destule din partea unor oameni mărunţi. I.L.: Nu aveţi sentimentul că v-aţi lăsat prea mult la voia credinţei că Traian Băsescu vă ridică? PDL nu are personalitate, este Traian Băsescu. Nici nu se pune problema unei separări.
I.L.: Vorbeam de personalitate, nu de separare. Fiecare militant al PDL ales uninominal are propria sa personalitate. Este adevărat că personalitatea lui Traian Băsescu ajută fiecare candidat. Nu cred că, spre exemplu, Traian Băsescu ar fi putut să ia 80%, cum a luat Scripcaru la Braşov. I.L.: Personalitatea lui Traian Băsescu nu l-a ajutat deloc nici pe Dumitru Oprea la Iaşi. Putem discuta despre aspecte punctuale, dar numai în urma unei analize. "Nu cred că, spre exemplu, Traian Băsescu ar fi putut să ia 80%, cum a luat Scripcaru la Braşov." - Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte PDL ANALIZĂ POSTELECTORALĂ
„Sunt şi judeţe unde va trebui să înlocuim conducerile“
M.M.: Va exista o grilă, în PDL, pentru a se vedea unde s-a greşit? Avem o decizie a Biroului Permanent Naţional, care sună aşa: organizaţiile care n-au luat fie preşedintele consiliului judeţean, fie primarul municipiului reşedinţă de judeţ, fie sunt cu cinci procente sub media naţională, ne pare rău, ne luăm la revedere. M.M.: Scapă toţi. Sunt şi judeţe unde va trebui să înlocuim conducerile. M.M.: La sectorul 2 nici măcar nu aţi intrat în turul doi. Da. N-aş vrea să particularizez.
M.M.: La Buzău şi Dolj, au pierdut vedetele partidului. La diferenţă foarte mică. M.M.: La Buzău, v-a bătut omul pe care l-aţi dat afară din partid. Au fost şi judeţe în care am făcut erori tactice, în opinia mea. M.M.: Mircea Hava, reales primar la Alba-Iulia, spunea că sunt oameni în PDL care au vrut să-şi conserve funcţiile şi, cum au văzut pe cineva care începea să crească, îl decapitau. Mircea Hava este un militant foarte bun al partidului şi probabil el ştie ce spune. Lucrurile astea trebuie discutate sincer şi corectate. I.L.: Sentimentul general a fost că fiecare organizaţie locală a făcut ce a tăiat-o capul în această campanie. N-a existat un cartier general, care trebuia să fie la dv. N-a existat niciodată un cartier general care să dea strategii locale. Una e să-ţi faci campanii la Giurgiu, alta e să-ţi faci în Maramureş. Coordonarea campaniei a fost sub aspect naţional în privinţa sloganului „Facem ce trebuie“ şi a participării complete la alegeri. Fiecare organizaţie a avut libertatea să-şi pregătească strategia, dar şi responsabilitatea.
I.L.: La Timişoara, PDL a avut un candidat foarte slab, în condiţiile în care alegătorii erau pregătiţi pentru o schimbare a primarului în funcţie. A fost blat? Nu cred că au existat blaturi. Acolo a fost decizia organizaţiei, unde n-a existat armonie între preşedintele organizaţiei locale şi preşedintele consiliului judeţean. Cel puţin am reuşit să câştigăm preşedinţia consiliului judeţean şi un număr important de primari. M.M.: Cum a ajuns domnul Vasile Gherasim, fost primar PSD, pe listele PDL pe poziţia 8? Organizaţiile au avut libertatea să vină cu propriile lor propuneri. Ştiţi că Vasile Gherasim, dincolo de multe lucruri care i se pot imputa, a fost un militant extrem de util organizaţiei PDL de la sectorul 1. I.L.: Dl Răzvan Murgeanu a pierdut sectorul 1 cu Vasile Gherasim militant util. Când vrem să găsim un ţap ispăşitor, îl găsim. M.M.: În 2004, domnul Băsescu mi-a spus să scoatem PSD din administraţie, că e toxic. Eu l-am crezut, ba, mai mult, am fost de acord cu el. Mai sunt şi alte întrebări? I.L.: Să punem altfel problema. A fost o greşeală că, în ultimii patru ani, PDL a cooptat primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene de la PSD. Peste 90 % au fost primari care fuseseră la noi, luaţi cu japca de PSD. M.M.: Din ce spuneţi, înţeleg că nu se va schimba nimic în PDL. Avem şi pierderile noastre, am pierdut fiefuri electorale, cum este Bihor sau Primăria Capitalei, dar am câştigat Suceava, Dâmboviţa, Botoşani, Mehedinţi, care nu au fost niciodată fiefurile noastre. Lucrurile nu sunt nici de natură a spune: dom’le, am câştigat alegerile... puteam spune acest lucru dacă luam Bucureştiul, dar nici să ne îngrijorăm foarte tare. M.M.: Analizele astea, până se termină, trece vara şi toată lumea va fi fericită. Ştiu că dv. vreţi capete jos, dar ştiţi cum e... I.L.: Cineva trebuie să-şi asume responsabilităţi. Dv. înţeleg că o veţi face. Veţi fi singurul? Sunt oameni responsabili în partidul ăsta. Fiecare îşi va asuma responsabilitatea pe nivelul de competenţă pe care l-a avut.
PLANURI DE VIITOR „Proiectul constituirii unei formaţiuni puternice de dreapta cu PNL este încă valabil“
I.L.: Credeţi că PDL va obţine, la alegerile din noiembrie, un rezultat mai bun decât acum? Categoric mult mai bun şi am să şi justific. Noi am plecat din alegerile locale din 2004, noi Alianţa D.A., pe ansamblu, cu o zestre mai mică decât cea pe care o are PDL-ul în momentul de faţă. N-avem niciun motiv să credem că lucrurile se vor întâmpla altfel. Nu suntem la guvernare, este numai PNL. Probabil vor apărea şi deconturile guvernării, neîmplinirile.
M.M.: Nu credeţi că preşedintele a exagerat, spunând că nu va numi decât un premier de la PDL, chiar dacă va fi în minoritate în parlament? Absolut deloc. Trăim într-o ţară democratică, suntem întrun stat de drept, avem o Constituţie care-i dă voie preşedintelui să hotărască pe cine nominalizează, după consultarea partidelor politice, cu excepţia situaţiei în care o formaţiune adună jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor. Ceea ce este greu de anticipat că se va întâmpla. Şi, atunci, Constituţia dă dreptul preşedintelui să facă acest lucru. De ce să nu uzeze de acest drept constituţional? Am văzut lideri politici care sar imediat în sus, de parcă ei ar fi preşedinţi.
M.M.: Aţi criticat guvernul Tăriceanu că este în minoritate şi guvernează cu o susţinere netransparentă. Veţi fi exact în situaţia lor! În parlament, mai sunt şi minorităţile, alta decât cea maghiară, mai este şi UDMR, care este totuşi membru al Partidului Popular European.
I.L.: Credeţi că preşedintele a transmis acest mesaj pentru a determina celelalte partide să vină la negocieri cu PDL? Cred că era un punct de vedere sincer, o opţiune a Domniei Sale. A fost o reacţie la intoxicarea din ultima perioadă cu guvernul PSD-PNL.
M.M.: Mai există cale de împăcare cu PNL? Nu ştiu dacă se poate spune „cale de împăcare“, dar eu cred cu tărie în consolidarea unei formaţiuni politice de dreapta, iar, aici, orice liberal îşi are loc în această construcţie. Eu cred că proiectul pe care l-am avut în 2004, alianţa şi constituirea unei formaţiuni puternice de dreapta, este încă valabil. M.M.: Un singur partid? Un singur partid. I.L.: Şi cu cine aţi putea discuta din PNL, pentru că mie mi se pare foarte clar cum s-au poziţionat în acest moment. Aşa cum în foarte multe judeţe s-au făcut alianţe PDL-PNL sau în altele PSD-PNL... I.L.: Dar dacă preşedintele va fi suspendat, aşa cum ameninţă domnul Văcăroiu? Trăim într-un stat de drept. Eu nu ştiu să existe vreun act administrativ al preşedintelui de încălcare a Constituţiei.
I.L.: Nici prima dată nu a existat. Da. Şi a fost un precedent nefericit, sancţionat de populaţie. Dar dacă politicienii vor să se joace cu democraţia, pot să o facă. I.L.: Poate Traian Băsescu nu va mai reuşi să mobilizeze oamenii. Nu contaţi pe acest lucru. Aşa se spunea şi atunci: preşedintele a coborât în încrederea populaţiei... M.M.: Să încercăm un scenariu: alegeri pe 8 noiembrie, se reconfirmă rezultatele de la locale, iar pe 10 noiembrie, ultimul act major al actualului parlament este să-l suspende pe preşedinte. Pe ce motivaţie? Că vor ei, aşa? M.M.: Pentru că ar fi încălcat Constituţia. Parlamentul este suveran, chiar dacă declară Curtea Constituţională că nu ar fi încălcat Legea fundamentală. Vreau să reţineţi că preşedintele nu-i singur în acest proces. Are în spate un partid care a luat aproape 30% la nivel naţional şi are în spate milioane de voturi. Dacă se joacă cineva cu democraţia în ţara asta, să şi-o asume. Nici nu ştim care pot fi efectele unei astfel de decizii. FUZIUNEA CU PLD
„Riscam să pierdem voturi la locale“ I.L.: Nu credeţi că ar fi fost mai bine ca PD şi PLD să candideze separat? Riscam să pierdem voturi la locale, pentru că am fi avut mai mulţi candidaţi. Repet: nu putem să analizăm alegerile locale în contextul unor alegeri naţionale. Alegerile pentru Parlamentul European au fost naţionale. Sigur că putem compara europarlamentarele cu parlamentarele din toamnă. Cu alegerile locale nu putem discuta. De ce? PSD a venit şi în 2004 şi anul acesta cu suport local destul de mare. Ei au intrat cu 22 de preşedinţi de consilii judeţene şi au ieşit cu 17. Au intrat cu 1.500 de primari şi au ieşit cu 1.138. M.M.: Dar votul la consiliile judeţene a fost considerat unul politic. De această dată a fost determinat de candidatura uninominală la preşedinţia consiliului judeţean. Am risca împreună să facem o analiză locale cu europarlamentare. Noi am fost mulţumiţi de rezultatul la europarlamentare, PD a obţinut singur 37% din mandate, prin redistribuire, PLD a avut 8%, în total 45%. Să vedem ce se va întâmpla la alegerile parlamentare din toamnă.
CE SPUNE DESPRE... URMĂTOAREA CAMPANIE „Să trăiţi mai bine“, tema PDL pentru alegerile generale
I.L.: Nu mai funcţionează lupta anticorupţie, nu mai funcţionează frica de Ion Iliescu. La ce vă veţi referi în alegerile generale? Mesajul politic cu care PDL va veni în campania electorală din toamnă este legat de calitatea vieţii şi nivelul de trai, obiective care îl ating direct pe cetăţean. Prin mesaje directe pentru fiecare în parte, o să încercăm să traducem acest obiectiv. I.L.: Este un mesaj tehnic. Nu. Obiectivul este să-l traducem pe înţelesul fiecăruia. M.M.: PNL poate să arate că, în guvernarea sa, a fost o creştere economică fără precedent, au crescut pensiile şi salariile. Vor spune: noi am făcut, PDL doar promite! Nu-i adevărat. PNL ar avea parţial dreptate, fiindcă el este cel care gestionează lucrurile, dar nu trebuie să uităm că programul de guvernare a fost făcut în mare parte de PDL. Sigur, este greu de explicat, dar este o realitate. Sunt şi neîmpliniri din program, după ce noi am ieşit de la guvernare. O să încercăm să spunem în campanie: dacă s-ar fi făcut asta, alta ar fi fost situaţia.
I.L.: Adică le veţi spune oamenilor din nou, în 2008, să trăiţi bine? Este cert că o parte din ei trăiesc bine, dar există loc şi de mai bine. I.L.: În toamnă, vom avea vot uninominal. Veţi veni cu oameni noi, şi la vârful partidului? Luăm în calcul acest lucru. Şi eu cred, sincer, că partidul are nevoie de un suflu nou. Veţi vedea oameni noi inclusiv la nivelul conducerii centrale, chiar în câteva săptămâni. Încercăm să atragem oameni inclusiv din societatea civilă, specialişti pe diferite domenii. Nu la nivel de top, nu discut la nivelul preşedintelui Emil Boc, care a reconfirmat. I.L.: A confimat ca primar. Şi ca om politic. I.L.: PDL a părut fără cap în această campanie. A fost candidat. I.L.: Cine a condus partidul? Biroul Permanent şi preşedintele, dar cu o intensitate mai redusă, pentru că era implicat în campanie. Dar, ca să revin, şi eu cred că partidul are nevoie în momentul de faţă de oameni care au fost validaţi de electorat, să-i aducă mai în faţă în structura de conducere. M.M.: Primari? Primari, preşedinţi de consilii judeţene, oameni validaţi de electorat. I.L.: Liviu Negoiţă? El este vicepreşedinte. Mai are două trepte. Este destul de sus. M.M.: V-ar trebui o locomotivă la alegerile parlamentare. Aţi putea prezenta un candidat la postul de prim-ministru? Este o decizie pe care nu pot să v-o spun acum. Dacă mă întrebaţi pe mine, strict personal, cred că ar trebui. El trebuie să conducă întreaga campanie pe oferta PDL. I.L.: La cine vă gândiţi? Dumneavoastră nu vreţi să fiţi... sau vreţi? Partidul este cel care va hotărî. Avem suficiente nume care să poată îndeplini cu succes această sarcină. I.L.: Din interiorul partidului sau din afară? Este o chestie strict politică, pe care nu o poţi transfera. TESTUL DE SINCERITATE Campania din Bucureşti: în jur de un milion de euro
M.M.: Ce veţi face în continuare? Foarte bine. Îmi voi vedea de familie, de afacerile mele... I.L.: Care va fi strategia dv. la Bucureşti? O să-l monitorizaţi pe Sorin Oprescu? Personal şi permanent, în fiecare lună, voi face o conferinţă de presă. Voi încerca să umplu golul de comunicare din timpul mandatului meu. Am obligaţia de a comunica eficient ceea ce am început în timpul mandatului meu, ceea ce am finalizat. M.M.: Vindeţi terenul acela de pe 13 septembrie? Nu m-am gândit încă. M.M.: Aveţi adoptat PUZ-ul pentru el? E un teren care, potrivit planului urbanistic general, poate fi valorificat. E o zonă industrială care trebuie reconvertită într-un spaţiu urban. M.M.: Rămâneţi în partid? Categoric. I.L: V-ar interesa să faceţi parte din viitorul executiv? Este o problemă de ordin personal, pe care vă rog să-mi permiteţi să nu o discutăm. M.M.: Veţi mai candida la o funcţie de conducere în partid în 2009? Vreau să mă liniştesc după o perioadă foarte dificilă. Şi voi lua această hotărâre împreună cu colegii mei de partid. M.M.: Cât v-a costat campania pentru Bucureşti? În jur de 1 milion de euro. M.M.: Sponsori? Foarte mulţi bani au venit din cotizaţiile sectoarelor din ultimul an.
M.M.: Dacă veţi avea majoritate în CGMB şi domnul Oprescu vine cu proiectul autostrăzii suspendate de 24 de kilometri, votaţi „pentru“? Este o prostie tehnică, nu se poate realiza. Ca să vină cu un proiect de hotărâre de consiliu, trebuie să aibă un studiu de fezabilitate, făcut de instituţii specializate. Nu văd acea instituţie care... S-o suspende de ce...? De firele de pe stâlpi?