Reprezentanţii guvernelor României, Bulgariei, Ungariei, Turciei şi Austriei, oficiali ai Comisiei Europene precum şi responsabili ai companiilor energetice participă azi la reuniunea organizată la Budapesta pe tema proiectului Nabucco.
Ministrul Economiei, Adrian Videanu, este şi el prezent la lucrările reuniunii.
Tot din partea României mai sunt prezenţi în capitala ungară responsabili din cadrul ANRE precum şi reprezentanţi ai companiei Transgaz.
La reuniune se încearcă stabilirea unui calendar concret pentru începerea lucrărilor de construcţie la gazoduct.
Reprezentanţii celor cinci guverne vor decide şi asupra sursei de gaz pentru Nabucco.
Variantele sunt Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan.
Proiectul Nabucco îşi propune să reducă dependenţa Europei de gazul rusesc în contextul în care, în prezent, un sfert din necesarul de gaz european provine din Rusia, iar 80 la sută din livrări se fac prin conducte ce traversează Ucraina.
Finanţare UE
Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, prezent la reuniunea pe tema proiectului Nabucco, solicită Uniunii Europene să deblocheze o finanţare de 200 - 300 milioane euro pentru construcţia gazoductului Nabucco. Realizarea proiectului ar permite europenilor să importe gaze naturale din Marea Caspica şi din Iran, evitând astfel Rusia.
Se caută investitori
Proiectul construcţiei gazoductului de 3.300 km lungime, care va lega Marea Caspica de platforma de distrubuţie europeană de la Baumgarten, în Austria, îşi aşteaptă încă investitorii.
Costurile proiectului sunt estimate la 8 miliarde de euro iar constructia ar urma sa inceapa in 2010 si ar trebui sa livreze primele gaze naturale in 2013.