Videanu doboară colosul energetic

Ministerul Economiei vrea să reia privatizările, însă fără investitori strategici, ci cu capital bancar.

După ce a anunţat, cu ocazia audierilor în comisiile parlamentare, că este de acord cu înfiinţarea companiei energetice naţionale în subordinea Ministerului Economiei, Adriean Videanu face o piruetă la 180 de grade şi desfiinţează mamutul energetic. Acesta luase fiinţă printr-o ordonanţă de urgenţă din octombrie, care nu a fost aplicată din lipsa avizului Consiliului Concurenţei.

„Partidul Democrat-Liberal a fost de la început împotriva acestei companii naţionale. Ea a fost înfiinţată în prea mare grabă, iar cei de la Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei nu au fost deloc încântaţi“, ne-a explicat Tudor Şerban, secretar de stat în instituţie. „Situaţia economică a societăţilor ne conduce spre ideea de a fi eficientizate, apoi restructurate şi după aceea privatizate“, a precizat, pentru EVZ, Biroul de presă al ministerului. Însă va dura cel puţin o jumătate de an până se vor identifica acele entităţi care vor face parte din această strategie.

„Suntem în continuare interesaţi să scoatem şi pe Bursă pachete de acţiuni. Însă în niciun caz nu vom mai privatiza resurse, ci doar activităţi. Mai mult, nu mai vrem să vindem companiilor internaţionale, ca până acum, ci să privatizăm societăţile din energie cu bănci, fonduri de investiţii şi persoane fizice“, a subliniat Şerban.

Gata cu investitorii strategici

Surse din minister ne-au precizat că această metodă de privatizare a fost luată în calcul şi în trecut. „Practic, se renunţă la vânzarea pachetului majoritar către un investitor strategic. Spre exemplu, băncile formează un consorţiu şi dau bani, pe care îi recuperează după vânzarea energiei pe piaţă“, au explicat acestea. Totuşi, criza economică din această perioadă face imposibilă orice privatizare mai devreme de 2010.

Compania integrată ar fi trebuit să includă Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizărilor în Industrie (OPSPI), care administra acţiunile Electrica şi ale complexurilor, a fost desfiinţat la finele anului 2006, iar 41 de companii din subordinea ministerului au trecut la Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Parlamentul a respins, în decembrie 2008, ordonanţa care legifera acest proces, iar OPSPI a revenit în curtea Ministerului Economiei, direct în subordinea ministrului, începând din 6 ianuarie 2009.