Victorie anunțată la parlamentare pentru formațiunea președintelui Emmanuel Macron

Victorie anunțată la parlamentare pentru formațiunea președintelui Emmanuel Macron

Duminică se desfășoară în Franța primul tur al alegerilor legislative, la câteva săptămâni de la alegerile prezidențiale care l-au propulsat la Elysée de o manieră surprinzătoare, dar incontestabilă, pe Emmanuel Macron

Francezii nu se dezmint nici de această dată și par să dea o majoritate confortabilă președintelui. Formațiunea sa, La République en Marche, este creditată cu 30% intenții de vot ceea ce, în sistemul electoral francez, îi vor asigura o majoritate absolută adică în jur de 400 de deputați din 577! Restul mandatelor se vor împărți între Republicani (creditați cu 20%), FN (18%), La France Insoumise a lui Jean- Luc Mélenchon (12,5%) și Socialiști (8%). Alegerile, care se anunță o adevărată Berezina pentru PS, ar putea anunța și sfârșitul acestei formațiuni politice imaginate de Mitterand și care a guvernat timp de 20 de ani în cea de-a V-a Republică.

Scrutinul parlamentar se desfășoară în două tururi și candidații care întrunesc minimum 12,5% din voturi se mențin în turul doi, ceea ce poate conduce la triunghiulare (mai rar, chiar la o prezență a 4 candidați în turul doi). Este sistemul care permite, de altfel, ca FN să fie aproape sistematic bătut în cazul unui „front republican”, adică retragerea din cursa unui candidat mai prost plasat în favoarea celui care întrunește cele mai multe șanse pentru a bate FN.

Așa cum se prezintă situația, Emmanuel Macron va dispune de majoritatea absolută necesară punerii în aplicare a programului cu care a câștigat și, mai ales, îi va permite fără probleme să facă acest lucru prin ordonanțe de urgență, așa cum a anunțat. Trebuie precizat că de la victoria sa în alegerile prezidențiale Macron a avut un parcurs fără greșeală, ceea ce i-a adus o creștere spectaculoasă de popularitate. Astrele continuă să se alinieze pentru tânărul președinte francez care a preluat lidershipul mondial în bătălia împotriva încălzirii globale și care are în față un Donald Trump extrem de impopular în plan extern. Macron are intenția să preia inițiativa și în ceea ce privește afacerile europene pe care predecesorii său le-au lăsat cu prea multă larghețe pe mâna Angelei Merkel.

Sorin Grindeanu și Edouard Philippe relansează relațiile franco-romane

Prima luare de contact între premierul român Sorin Grindeanu și cel francez Edouard Philippe, ieri dimineață, la Paris. Așa cum anticipam, vizita nu era menită să aducă în prim plan lucruri spectaculoase și nici nu era posibil dată fiind pe de o parte numirea extrem de recentă pe funcție a lui Philippe și, până la urmă, chiar a lui Grindeanu. Important este însă că un canal direct a fost deschis între cei doi și el pare să fie funcțional în ciuda eventualelor diferențe doctrinare: Grindeanu este un social democrat, Philippe vine din dreapta eșichierului politic. Există însă multe trăsături comune: ambii sunt noi în politica la nivel înalt, provenind din administrația locală și ambii fac parte din tânăra generație de politicieni.

Subiectele evocate în cursul întâlnirii sunt cele care nu ridică probleme majore: cooperarea economică și crearea unui mecanism interguvernamental (era, într-adevăr, nevoie!), schimburile culturale care beneficiază de oportunitatea extraordinară pe care o oferă sezonul cultural franco-român (2018-2019) și câteva generalități privind construcția europeană.

Edouard Philippe a acceptat invitația omologului său român de a efectua o vizită în România. Va fi prilejul, desigur, de a dezvolta subiectele abordate aici, la Paris. Singura condiție este aceea ca Edouard Philippe să supraviețuiască alegerilor parlamentare de duminică, așa cum sondajele par să arate.