Președintele PSD repinge inițiativa premierului Emil Boc de a aproba Codul Muncii prin asumarea răspunderii Guvernului.
"Un guvern care pleacă este anormal să vină cu o angajare de răspundere. În cazul Codului Muncii, ca procedură, suntem total împotrivă, pentru că, până acum, de câte ori Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea - pe Legea salarizării unice, pe Legea pensiilor, a Educaţiei - s-a dovedit că angajarea răspunderii fără discuţii cu partenerii sociali, fără să treci prin Parlament, duce la mari disfuncţionalităţi. Prin angajarea răspunderii pe Legea pensiilor s-a creat un dezastru social, iar după angajarea pe Legea educaţiei ne confruntăm cu un dezastru în învăţământul universitar", a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, preşedintele PSD, Victor Ponta, citat de Agerpres.
În opinia sa, angajarea răspunderii pe acest proiect ar încălca dialogul social, Ponta susţinând că atât sindicatele, cât şi patronatele sunt nemulţumite de noul Cod al Muncii. "Noul cod distruge mișcarea sindicală"Victor Ponta spune că nu înţelege de ce noul Cod al Muncii trebuie să fie adoptat în regim de urgenţă, fără să fie trecut prin Parlament, şi crede că, de fapt, prin noile prevederi, s-ar urmări distrugerea mişcării sindicale.
"Sunt convins că atacurile de imagine la liderii sindicali sunt în acest sens. Instituţii ale statului sunt instrumente ale Guvernului cu care se atacă lideri sindicali şi se arată că sunt bogaţi, apoi se vine cu Codul Muncii pentru desfiinţarea sindicatelor. Grav este că fiecare angajat din România - nu vreau să folosesc termenul de sclav - va pierde toate drepturile obţinute într-o societate democratică", a spus Ponta.
Primul-ministru Emil Boc a anunţat, vineri, că există posibilitatea angajării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, dar că acest lucru trebuie discutat cu partenerii de coaliţie.
"Există această posibilitate. Urmează discuţii în coaliţie şi în Guvern", a spus Boc.