Victor Ponta prevestește Apocalipsa pentru România: „Ne vom adânci în criză”. Ce reproșuri aduce actualei guvernări

Victor Ponta. Foto Razvan Valcaneantu\EEC

Fostul premier PSD, Victor Ponta prognozează apocalipsa economică pentru România. Acesta reclamă împrumuturile din ce în ce mai costisitoare pe care le contractează Ministerul Finanțelor condus de Adrian Câciu, în contrapartidă cu mărirea taxelor, măsuri care vor duce la îngroparea economiei.

Fostul premier Victor Ponta susține că România nu are șanse să iasă din criză ci, dimpotrivă se va adânci. Aceasta, spune Ponta, din cauză că la conducerea țării sunt politicieni care nu înțeleg economia. Victor Ponta a dat ca exemplu de măsuri menite să îngroape economia României, mărirea taxelor și a TVA pentru microîntreprinderi – propuse și implementate de Ministerul Finanțelor condus de Adrian Câciu (PSD), concomitent cu creșterea nivelului de împrumuturi pe care aceeași instituție le contractează.

Victor Ponta dă vina pentru aceste dezinteres față de situația economică pe președintele Klaus Iohannis, dar și pe premierul Nicolae Ciucă. Cei doi, spune Ponta, nu au abordat și nu par interesați să abordeze problemele de natură economică cu care se confruntă România.

„Daca va uitati la declaratiile preşedintelui, ale premierului din ultimele două luni, nu e nicio declaraţie despre ce facem cu inflaţia. A zis dl Iohannis că inflaţia e din cauza lui Putin. Ce facem cu economia, cu investitorii, cu producătorii români? Păi să ajutăm Ucraina. Probabil nu e un subiect pentru alegătorii români. În SUA, primul subiect este preţul la carburanţi, al doilea subiect este preţul la şcoli, al treilea subiect salariile şi inflaţia. La noi nu există subiectul ăsta, economia, şi probabil că nu-i interesează pe alegători, nu votează”, a declarat Victor Ponta.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Victor Ponta își laudă mandatul de premier

Fostul premier se laudă spunând că pe vremea sa au fost adoptate mai multe măsuri de impact economic, precum reduceri de taxe. Ponta contestă, în schimb, decizia Ministerului Finanțelor Publice de a majora taxele microîntreprinderilor, lăsând în pace marile companii multinaționale și băncile. El atrage atenția că în astfel de situații, firmele mici vor închide afacerile sau vor face evaziune fiscală, iar acest lucru va fi dezastruos pentru economie.

„Eu, cât am fost premier, cred că am făcut şi lucruri bune pe zona economică: măsurile economice, reduceri de taxe. De ce primul lucru pe care l-a făcut actuala guvernare a fost să mărească taxele la microîntreprinderi, adică la firmele româneşti? Nu s-au luat de multinaţionale, de bănci, care fac profituri uriaşe în perioada asta. N-au găsit alte soluţii, au zis: hai să mai mărim taxe şi TVA la firmele mici. Firme mici care unele se vor închide, altele vor face evaziune fiscală pe care nu o făceau la cât erau taxele”, a mai spus Victor Ponta.

Sursă: Administrația Prezidențială

România o ia pe urmele Greciei din anii 2000

Victor Ponta susține că pensionarii vor trece printr-o perioadă foarte dificilă în condțiile în care toate produsele şi serviciile s-au scumpit semnificativ. I se pare ciudat că toată lumea s-a resemnat și nimeni nu pare interesat să protesteze. El a făcut referire la împrumuturile pe care le contractează Ministerul Finanțelor Publice, condus de ministrul PSD Adrian Câciu, arătând că acestea sunt foarte scumpe, iar banii sunt folosiți pe măsuri sociale – multe propuse și susținute de social-democrați.

„Are rost să le spui pensionarilor că le dai 5 - 10% în plus la pensie în conditiile în care întreţinerea s-a dublat, mâncarea costă de patru ori mai mult, medicamentele s-au triplat? E indecent! În ţara în care primul ministru are o pensie mai mare decât salariul. Deci celor cu pensii mari le dăm foarte mulţi bani, celor cu pensii mici le dăm mai puţin. Asta nu e o gândire logică, socială, economică.

Le dăm un voucher şi se duc să cumpere de la supermarket. Ce să cumpere? Mere din Polonia, cartofi din Ungaria, roşii din Turcia? Le dăm banii care sunt împrumutaţi. România e ţara care se împrumută cel mai scump si omul cheltuie banii de la guvern dar banii ies în secunda doi din România”, a mai spus Victor Ponta.

Fostul premier a atras atenția că România se află pe drumul Greciei din anii 2000, când țara se împrumuta, iar ulterior s-a ajuns în faliment.

Ponta dă vina pe clasa politică pentru dezastru

Victor Ponta susține că nu există lideri politici care să ia măsurile necesare opririi dezastrului și care să se opună deciziilor defavorabile propuse de UE. El crede că România are un viitor sumbru, în condiţiile în care ministerul condus de Adrian Câciu face împrumuturi pe bandă rulantă, la dobânzile cele mai mari din UE, 8%.

„E prima data cand imi pare rau ca nu suntem rupti de UE. A zis dna von der Leyen să reducem consumul de gaze cu 15%. Dacă noi am fi avut nişte lideri politici, ar fi spus: dna von der Leyen, noi nu trebuie să reducem consumul cu 15% pentru că avem producţia noastră. 80% din gaze sunt din România. Lăsaţi-ne să consumăm că e gazul nostru şi mai producem şi noi ceva – ce se închide în Ucraina sau ce nu se mai importă din Rusia, dăm nişte gaz mai ieftin în România să producem în România”, a mai spus Victor Ponta.

El a precizat că foarte multe state se pregătesc pentru viitor și sunt deschise investițiilor străine, în vreme ce în România sunt impuse tot felul de bariere birocratice.

Foarte multe ţări iau măsuri deja, să se pregătească, să fie mai competitive, deschise pentru investitii străine. La noi, dacă vine un investitor străin, după ce-l trimitem la 30 de instituţii să ia 50 aprobări, pleacă omul în Bulgaria, în Ungaria. E foarte greu să mai faci ceva. Doar dacă vrei să-ţi faci un lanţ de supermarketuri, alea merg bine, sunt aspiratoarele banilor. Noi ne vom adânci în criză. Am ajuns de la 30% la 50% datorie, o să ajungem la 70, la 90%. Cât timp plătim dobânzi, o sa ne împrumute. Daca noi suntem fraierii Europei şi dăm dobanda 8% de ce să nu ne împrumute?”, a mai spus Victor Ponta conform România TV.