Victor Ponta îl desfiinţează pe predecesorul său la conducerea PSD, afirmând despre Mircea Geoană că era lipsit de viziune şi dependent de patronii trusturilor de presă.
Cum au fost cele 6 luni de preşedinte PSD? Lucrurile au mers mai bine decât le plănuisem. Mă gândeam că va fi mai greu, dar nu. PSD e mult mai rezistent şi mai solid decât credea oricine şi, într-adevăr, şi prostiile celor de la putere au picat bine.
Dar cum se întâmplă, în ultimul sondaj PSD e la 40%, asta în timp ce cam toţi liderii partidului sunt în vacanţă şi sunt discreţi în privinţa declaraţiilor? Asta să fie secretul? Tocmai de aia, da.
Dacă se apucă iar de declaraţii, partidul o va lua în jos? Nu, nu se vor reapuca de declaraţii. Suntem un partid mult mai ordonat şi mai disciplinat pentru că oamenii ştiu în ce direcţie mergem. În anii trecuţi nu mergeam în nicio direcţie şi atunci de aia îşi dădea toată lumea cu părerea. Ne certam atâta între noi pentru că n-aveam nici o ţintă şi nicio viziune. Fiecare era de capul lui.
Acum nu se mai întâmplă lucrul ăsta. Reţeta e destul de simplă, nu e magică. Important e să ai o viziune şi să-i convingi şi pe ceilalţi că e cea corectă.
Şi dacă totu-i bine, de ce faceţi congres în octombrie? Pentru că sunt câteva lucruri de pus la punct pe care nu le poţi face la mine în birou sau la BPN: modificare Statut, program de guvernare, program de acţiuni pe 2011-2012.
O să fie şi un congres pentru funcţii? Vă depuneţi mandatul? Nu pentru funcţii. Eu o să-mi depun mandatul, dacă vrea domnul Geoană să candideze din nou contra mea, cu mare plăcere. Dar în afară de mine toţi ceilalţi sunt aleşi pe patru ani şi nu mai redeschidem războaiele. Orice modificare a statului se aplică pe viitor. Acum toţi cei care au funcţii şi le duc la bun sfârşit. Asta înseamnă stabilitate.
Această promisiune că toţi îşi vor păstra funcţiile... Nu e promisiune, e un principiu foarte clar, pentru că au fost aleşi. Unii îmi plac, alţii poate nu, unii poate-s mai buni, alţii mai puţin, dar stabilitatea internă e mai importantă decât orice.
Asta înseamnă că puteţi să lucraţi cu echipa de acum, cu Marian Vanghelie... Nu m-am plâns de absolut nimeni şi, uşor-uşor, sper să înţeleagă şi ei că le va fi bine dacă fac parte din echipa PSD. Când spun ei mă refer la absolut toţi.
Mircea Geoană e, din păcate, pentru noi, imaginea eşecului, a compromisului, a înfrângerilor şi a umilinţelor. Ceea ce ne deranjează când mai iese din când în când în faţă, nu este că nu e de acord. Normal că nu e dacă nu e el. Ci faptul că ne readuce aminte de acele vremuri triste.
Una din divergenţele cu Geoană este ideea alianţei cu PNL, idee propusă şi de Crin Antonescu şi de Dan Voiculescu... Asta e o prostie. Eu nu sunt în divergenţă cu Geoană. El e în divergenţă întotdeauna cu PSD-ul, dar n-are nicio viziune. El e contra. Deci nu discutăm de Geoană aici, discutăm de un lucru important care înseamnă că PSD a decis că merge singur în alegeri şi vrea să guverneze singur, aşa cum a guvernat între 2000 şi 2004. Aici e vorba de o alegere strategică.
Crin vrea o alianţă cu PSD pentru că PNL e un partid mic care nu poate să ajungă singur la guvernare.
Există şi un interes al mogulilor pentru această construcţie politică? Nu ştiu care e interesul mogulilor că eu nu vreau şi nu mă cunosc cu ei. Şi o precizez de fiecare dată.
Cu Vîntu nu m-am văzut niciodată în viaţa mea, cu Voiculescu mă văd, dacă e cazul, doar la parlament. Am o anumită reminiscenţă negativă apropo de ce s-a întâmplat în 2009. În acest moment influenţa lor în deciziile PSD este zero. Nu numai a lor, ci şi a oricui altcuiva din afara PSD. Episodul cu jacuzziul e încă prezent în mintea noastră.
Până să preluaţi partidul care era influenţa mogulilor în deciziile PSD?Asta trebuie să-l întrebaţi pe Geoană. Din păcate a fost 100%. Geoană a pierdut alegerile tocmai pentru că s-a dus la Vîntu. Cei mai mulţi pesedişti asta cred.
Nu vă e teamă că dacă nu vă vedeţi cu mogulii o să ajungeţi să nu vă mai vedeţi la TV? Nu. Asta e. Îmi asum acest risc. Decât să se ia deciziile PSDului în altă parte decât la Kiseleff mai bine să nu mai apărem la televizor. Dar nu cred că se va întâmpla lucrul ăsta.
În campanie, televizunile sunt destul de importante, nu? Asta e o gândire de tip Geoană. Eu gândesc cum e bine pentru PSD. Şi e bine ca decizile să se ia aici. Aşa, în formula asta în care nu toţi ne iubim, nu suntem toţi prieteni, nu gândim toţi la fel, dar trebuie să se ia doar la Kiseleff.
Dar în discuţii cu liberalii cine ar fi urmat să fie premier? N-am discutat aşa ceva.
Tot Johannis? Ei trăiau încă în varianta trecutului, guvernul Johannis... Johannis mi-a făcut o impresie foarte bună, dar e un proiect al trecutului. Trecutul nu se mai întoarce.
PSD nu va mai accepta să intre într-o combinaţie politică în care să nu aibă funcţia de prim-ministru. Am trăit experienţa cumplită din 2009 când am fost în guvernul Boc. Să stai la mâna lui Boc şi a lui Pogea, şi a lui Videanu, şi a mai ştiu eu cărui trepăduş din ăsta? "Mircea Geoană e, din păcate, pentru noi, imaginea eşecului, a compromisului, a înfrângerilor şi a umilinţelor. Ceea ce ne deranjează când mai iese din când în când în faţă, nu este că nu e de acord, ci faptul că ne readuce aminte de acele vremuri triste." VICTOR PONTA, preşedintele PSD
8 MILIOANE DE EURO
"Nu voi plăti datoriile lui Geoană din campanie"
Mai plătiţi datoriile PSD? Cât din cele 8 milioane de euro? În primul rând, ne-am plătit datoriile faţă de PES şi IS, că de patru ani nu plătisem. În al doilea rând am rezolvat cu sediul, că ştiţi cum se întâmplă, la RA-APPS doar casa domnului Geoană era plătită, sediul PSD nu era. Nu mai facem cheltuieli şi din ceea ce ne trimit organizaţiile judeţene nu avem nicio problemă în acest moment.
În schimb, datoriile făcute în campania din 2009 pentru un anumit candidat, nu, pe ele nu o să le plătesc pentru că n-am niciun fel de garanţie că s-au făcut acele datorii sau acele servicii şi pentru ce s-au făcut Nu o să le plătim. Să le plătescă cine le-a făcut.
Ce sumă reprezintă din cele 8 milioane? Mare, mare. Nu ştiu exact. Am făcut auditul, o să punem cifrele pe masă. E ruşinos pentru cei care au condus PSD-ul.
Bănuiţi că acei bani au fost "sifonaţi"? Nu bănuiesc nimic, dar nu o să-i plătesc din cotizaţiile membrilor PSD.
Aţi fost în stafful de campanie... un oarecare control aveaţi asupra cheltuielilor... Zero! Nici vorbă, eu am fost purtător de cuvânt.
Dar aţi participat la şedinţele staffului cu Hrebenciuc, Liviu Dragnea... Nu şi nici nu cred că Viorel Hrebenciuc a avut acces la tot ce a însemnat cheltuieli de campanie.
Dar cine s-a ocupat de bani, Cozmin Guşă? Nu ştiu sau oricum nu vreau să vorbesc despre asta.
POZIŢIE
Social-democraţii nu vor intra la guvernare decât după următoarele alegeri. Victor Ponta refuză o alianţă cu PNL şi exclude orice colaborare politică cu Traian Băsescu sau PDL
Si cum vă aşteptaţi ca PNL să susţină moţiunea de cenzură ? Da, e corect! Ce vreţi, să-i mint în faţă? E foarte simplu. Şi ei vor să dea jos guvernul şi acesta e punctul care ne uneşte. Eu cred că PDL-ul, Băsescu, Boc şi tot sistemul este cel mai mare rău.
Şi dacă trece moţiunea, acceptaţi să intraţi la guvernare? Nu.
Dacă vă propune preşedintele Băsescu premier? Nu există varianta asta. Lăsaţi-mă în pace cu Băsescu care ne propune. Nu ne propune nimic pentru că nu ne vedem cu Băsescu. Nu am încredere în el nici dacă îmi spune "bună ziua" că mă gândesc că e noapte. Aşa că orice discuţie Băsescu-PSD este exclusă.
Băsescu şi PDL sunt răi... Există şi PDL-işti buni? Nu.
Elena Udrea?Nu.
O vedeţi premier?Nu o văd nimic. Cred că PDL e o construcţie tip caracatiţă, pentru că nu mai sunt un partid, ci o reţea mafiotă... Toţi fac parte din ea, fie beneficiind direct, fie complici. Ce Macovei şi Cristi Preda sunt mai curaţi că stau pe banii PDL şi au făcut campanie pe banii lui Manţog?
Cred că PDL a ajuns un sistem mafiot în care nu mai există oameni buni sau oameni cu circumstanţe atenuante.
Aţi guverna cu Elena Udrea? Nu
Dacă v-ar propune să fiţi ministru sau.... Nu mi-ar propune pentru că nu stăm de vorbă despre aşa ceva. Dar despre ce staţi de vorbă? Despre nimic. N-am mai vorbit de când eram în guvern. N-am nicio problemă personală, dar sunt o mulţime de oameni cu care nu discut. Iar cu cei de la PDL n-am ce să vorbesc. Doar dacă vor să voteze moţiunea.
Dar cu UNPR aţi putea colabora? Nu. Oameni din UNPR care ni s-ar putea alătura, da. Dar cu UNPR, nu. UNPR a fost un plan eşuat de distrugere a PSD-ului.
Gabriel Oprea vă reproşa că v-a botezat copilul şi nu aveţi niciun Dumnezeu. Aşa e? Mi-a botezat copilul. Cu Gabriel Oprea am avut o relaţie extraordinară. Cum a ajuns să spună asemenea lucruri eu nu o să spun niciodată... Orice aş spune eu de rău despre Gabi nu ar putea fi atât de urât cum a spus Băsescu.
Că e şeful mafiei personale a lui Năstase... a avut dreptate? Nu. Cred că Băsescu minţea. Dar, după ce a spus lucrurile astea, să mai stai lângă el...
Dar de ce stă? Nu ştiu, nu mă puneţi să comentez.
Toţi cei din UNPR sunt şantajaţi şi cumpăraţi? Da. Nici unul dintre ei n-a plecat dintr-o convingere politică.
Şi Cristian Diaconescu? Cred că a fost şantajat să-l susţină pe Geoană la congres şi de-abia aştept soluţiile dosarului Parchetului.
Şantajat de Geoană sau de cine? Păi, şantajat de cineva care... doar nu l-am şantajat eu ca să-l susţină pe Geoană. "În PSD se va vorbi de Iliescu, Năstase, Ponta şi cine va veni după mine. Se va sări peste Geoană." VICTOR PONTA
"Nu am încredere în Băsescu nici dacă îmi spune «bună ziua», că mă gândesc că e noapte." VICTOR PONTA
SUBIECTIV
Despre defectul aroganţei, Adrian Năstase - premier şi Che Guevara
Vi se reproşează deseori că sunteţi prea arogant, prea ironic... E bună ironia în politică? Nu. Recunosc, acesta e un punct slab. Dar mi-e greu, uneori sunt întrebări stupide, sunt situaţii... Trebuie să lucrez la asta. De felul meu nu m-am obişnuit să-mi ascund sentimentele. Mai multă diplomaţie nu mi-ar stica.
Diplomaţia lui Mircea Geoană?Nu. Aia nu e diplomaţie.
Dar ce?Era un compromis, o bălteală veşnică, dar nu mai vreau să vorbesc despre perioada aia. Eu vreau, şi o să vedeţi, în PSD se va vorbi de Iliescu, Năstase, Ponta şi cine va veni după mine. Nu ştiu cine... Va fi ca la blocurile americanilor, ştiţi că ei nu au etajul 13. De la 12 se sare la 14. Aşa va fi şi în PSD...
Se sare peste Geoană... Da.
Şi dacă o să vă spună: "Îmi eşti dator..."? Nu, nu mi-a spus şi nu îmi va spune. Dar atenţie, o să mă sfătuiesc cu Adrian Năstase cum mă sfătuiesc şi acum zi de zi apropo de ce se întâmplă în partid. O fac cu credinţa că a fost cel mai bun prim-ministru al României şi cel mai bun preşedinte al PSD pe care îl ştiu eu.
Hrebenciuc e expirat? Nu. Nu e nimeni expirat din PSD şi nu o să vorbesc în presă dacă am vreo nemulţuumire.
Mai sunteţi fan Che Guevara? Şi asta cu Che Guevara a fost luată tot ca în România. Şi comentariile politice sunt tot ca la supermarket. Nu se uită nimeni ce e în ambalaj. Toată lumea vrea să cumpere ambalajul. În continuare cred că Che Guevara a reprezentat în anii ’60 ideea unui om care se bate cu un sistem rău.
În rest, ştiu un milion de lucruri despre el, despre viaţa lui, că a comis crime impardonabile, că a fost un îngrozitor administaror al Băncii Cubei. Până şi Fidel Castro a vrut să scape de el că era un extremist. Dar nu poţi să tratezi totul ca pe un kilogram de cartofi.
BONĂ FILIPINEZĂ, CU MANDAT DETERMINAT
"Daciana nu va mai candida"
Unii îşi bagă în politică copiii, nevestele, soacrele... Eu le scot (râde). Daciana nu va mai candida. M-am sfătuit cu ea înainte de a candida, ştie şi din familie că politica presupune şi foarte multe costuri şi, de obicei, nu le suporţi tu cel care faci politică, ci cei din jurul tău. În mod sigur, Andrei şi cu Irina sunt cei mai năpăstuiţi de cariera mea politică, pentru că am foarte puţin timp pentru ei.
Şi renunţaţi la bona filipineză? Când va creşte Irina destul de mare, probabil că da. Dar chiar mi se pare o prostie uriaşă. N-am furat nimic, n-am făcut nimic ilegal. Din cauza programului meu şi al Dacianei e nevoie de cineva care să stea 24 de ore din 24 cu un copil de 2 ani. Dacă ăsta e un lucru de condamnat...
Dar de ce nu o bonă româncă? Pentru că n-am găsit pe nimeni în România care să vrea să accepte un asfel de program. Cred că am făcut bine, că din prima zi are contract, că plătesc taxe...
Cât câştigă? 500 de dolari este salariul ei.
O să-i scădeţi salariul acum după ce vi s-a redus dv. salariul? Nu, pentru că nu-s de acord cu măsurile lui Boc, astea- s prostiile lui Boc.
Aţi fost în vacanţă? Cum vi se pare ca un lider social-democrat să stea o lună întreagă în vacanţă în Brazilia? Lăsaţi-l în pace pe Liviu (Dragnea - n.r.). Am discutat cu el, mi-a zis că pleacă şi sunt convins că pot să-i cer când se întoarce. Se mai întoarce? Da, acum duminică, pot să-i cer să fie şi mai prezent, să muncească mai mult şi să recupereze luna aia. Fiecare face ce crede el în vacanţă.