Numirea lui Victor Ponta, fost premier al României, și fost președinte al Partidului Social Democrat, în funcția de consilier onorific al primului ministru Marcel Ciolacu, a fost publicată în Monitorul Oficial al României
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ordinul de numire, că Victor Ponta i-a și dat câteva sfaturi importante, în materie de economie, premierului Marcel Ciolacu.
Fostul premier a anunțat că trebuie implementate de urgență câteva măsuri economice, care vor duce la o creștere economică, precum reducerea TVA-ului, a impozitului pe dividende, a contribuţiilor sociale şi consolidarea ANAF.
„Eu am considerat, când am fost în locul domnului Ciolacu, că să reduci TVA, să reduci impozitul pe dividende, să reduci contribuţiile sociale, dar în acelaşi timp să întăreşti ANAF, chiar şi cu ofiţeriSRI, ca să combaţi evaziunea fiscală, asta e reţeta de succes. Dacă omori vaca, cum se spune, adică economia privată, nu mai ai de unde să obţii după aceea bani ca să ai bani pentru cheltuieli militare, pentru sănătate, pentru educaţie. Eu sper ca domnul Ciolacu şi Guvernul, dar aici nu e atribuţia mea şi nu eu voi fi cel care decid, să înţeleagă că au o situaţie foarte grea, cumplită”, susține fostul premier.
România are o situație dificilă
Victor Ponta recunoaște că situația economică a țării nu este una foarte bună. Motiovul principal îl constituie datoria publică foarte mare, care a ajuns la 150 de miliarde de euro.
Din acest motiv, o reformă a sistemului public este foarte importantă, pentru a reduce cheltuielile Statului.
”Să ajungi la 150 de miliarde datorii în câţiva ani e groaznic. Trebuie să iei nişte măsuri în care, în special în zona publică, să scapi de mult prea multe cheltuieli nejustificate, pile, relaţii, instituţii care se suprapun, birocraţie. Şi în zona privată, să-i sprijini pe cei care îşi plătesc taxe, impozite, şi să nu-i omori cu taxe”, a declarat Victor Ponta.
TVA-ul nu tebuie majorat
Fostul premier a explicat că în perioada în care a redus Executivul, una dintre măsurile luate a fost de reducere a TVA-ului.
Drept răspuns, la scurt timp, economia privată a început să plătească mai mulți bani la bugetul de stat, semn că exista un climat sănătos.
„Când am redus TVA, am încasat mai mulţi bani. Pot să dovedesc cu documente. Sigur, vor fi întotdeauna contabili, şi o spun cu respect, mama mea e contabil, dar vor fi contabili care vin la oamenii politici şi le spun: uite, mărim cu atât, iei atâţia bani. Nu e aşa, economia e un organism mult mai viu, în care dacă îi asupreşti pe cei care chiar muncesc, obţii mult mai puţin, chiar dacă pe hârtie măreşti taxe”, a mai precizat fostul prim-ministru.