Invitat la Realitatea TV, premierul Victor Ponta a declarat că s-a ajuns la această situaţie în privinţa referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din cauza guvernelor anterioare care nu au pus la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente (AEP) personalul necesar pentru a avea un registru electoral coerent.
"E haotic ceea ce s-a întâmplat în România după 2004, atunci când într-o politică corectă, evidenţa persoanelor a trecut de la sistemul central, către autorităţile locale. De atunci încoace, a fost vina guvernelor care nu au pus la dispoziţia AEP numărul de personal pentru a avea registrul electoral. S-au întâmplat destule lucruri care ţin de înregistrarea sau neînregistrarea unor decese, persoanele care au decedat în străinătate, a căror certificat nu a fost transmis în România, cei care au dobândit cetăţenia unei alte ţări şi au renunţat la cea română. Este o realitate a modului în care a funcţionat AEP în ultimii 8 ani. În această situaţie trebuie să facem în 30 de zile ce nu s-a făcut în 8 ani", a afirmat Ponta, citat de realitatea.net. Premierul a mai adăugat că, în prezent, sunt 495.000 de români care au paşapoarte speciale şi că "au drept de vot şi votează, singurul lucru care trebuie făcut este repoziţionarea pe liste". Alte declaraţii ale premierului:
- Până acum, aceste date, prin efectul alegerilor electorale, nu schimbau rezultatul. Pe 10 iunie s-a votat pe listele electorale, ele au fost aprobate de guvernul Ungureanu. La locale nu a contat, pentru că în conformitate cu legea, candidatul cu cele mai multe voturi era ales. Asta contează la numărul de consilieri locali, la numărul de parlamentari şi a contat acum la îndeplinirea pragului de 50%. Dacă votau 10 milioane de români, această discuţie avea loc la anul. Fiind însă la limită, e normal ca CCR să spună că vrea să ia o decizie pe baza unei realităţi, nu pe baza unei situaţii birocratice.
- Ministrul de Interne a comunicat ceea ce a primit, a semnat pe o adresă de trimitere a datelor numărul de CNP-uri, însă CCR ne-a cerut listele electorale permanente, adică cei care există cu adevărat şi au drept de vot. CCR a zis: în 30 de zile spuneţi-ne realitatea, nu ne daţi cifre.
- Singura autoritate care are dreptul să verifice şi să amendeze autorităţile electorale, daca nu acţionează, este AEP.
- Primul lucru pe care l-am făcut, am întrebat la INS când sunt gata, pentru că sunt o mulţime de implicaţii mai jos. În primul rând câţi europarlamentari va mai avea România, câţi parlamentari, câţi consilieri locali. Suntem dispuşi, la rectificare, să dăm INS sumele necesare pentru a face lucrurile mult mai rapid. Până pe 30 august, au spus că nu au cum.
- Este o inerţie a administraţiei româneşti, care există de ani de zile şi pe care un şoc al referendumului, foarte strâns, în care 8 milioane jumătate de români au venit la vot şi li s-a spus că votul lor nu contează, că nu sunt 9 milioane. Degeaba ne umflăm populaţia pe hârtie ca să primim, mai mulţi bani, când realitatea ne dovedeşte că nu este adevărat. Toţi cei care au fost în administraţie sunt vinovaţi de asta.
CITIŢI ŞI:
- De ce au luat procurorii listele electorale de la AEP
- Ioan Rus: Listele electorale vor fi organizate printr-un mini recensământ, până pe 24 august
- Traian Băsescu îi avertizează pe primari să nu fie infractori | VIDEO
- Şedinţa CCR privind referendumul, decalată pe 31 august