Crin Antonescu şi Victor Ponta au semnat, astăzi, protocolul de constituire a alianţei dintre PNL, PC şi PSD, denumită Uniunea Social-Liberală (USL). După ceremonie, s-au retras într-o încăpere alături de soţii pentru a se felicita, în familie.
În faţa a sute de delegaţi liberali, social-democraţi şi conservatori şi aşezaţi pe un podium de unde puteau fi văzuţi de toţi cei prezenţi în sala "I. C. Brătianu" de la Palatul Parlamentului, Antonescu şi Ponta au parafat un parteneriat care pe hârtie ar trebui să dureze până în 2020. Pentru a nu strica fotografia Uniunii Social-Liberale, Dan Voiculescu a lipsit de la ceremonie.
După ce au parafat alianţa PSD-PNL-PC, Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au retras într-o altă încăpere a Palatului Paralmentului unde erau aşteptaţi de soţii: europarlamentarele Daciana Sârbu, respectiv, Adina Vălean. Co-preşedinţii USL s-au felicitat şi sărutat cu soţiile şi au stabilit programul emisiunilor TV la care vor participa în această seară.
"Încheiem astăzi o alianţă cu România pentru România. Ne dăm mâna pentru viitorul acestei ţări. Cu gând bun şi cu Dumnezeu înainte", a afirmat Crin Antonescu după semnarea protocolului Alianţei cu PSD. "Am răspuns, sper, la prima întrebare care ni se punea mereu: "Ce faceţi ca să ne scăpaţi de Băsescu, Boc şi Udrea?" Răspunsul e: ne unim. Vom începe să răspundem şi la a doua întrebare: "Ce faceţi după ce scăpăm de Băsescu, Boc şi Udrea?". Începând de azi vom repara nedreptăţile, vom relansa economia, vom reda oamenilor speranţa, îi vom pedepsi pe cei care au încălcat lega. Am încredere în Uniunea Social-Liberală, şi sunt convins că vom reuşi", a spus la rândul său, Ponta.
Întrebat apoi de jurnalişti de ce nu au desfăcut şi o şampanie odată cu semnarea protocolului, Ponta a spus: "Şampania la alegeri, nu acuma. Şampania se bea când câştigi, nu la exit-poll-uri, că avem experienţe". Întrebat unde vor sărbători alături de liberali consfinţirea uniunii opoziţiei, Ponta a spus că va merge "cu copii la mall". Antonescu, spre Ponta: În faţa PNL îţi poţi asuma mai uşor mineriadele decât la PSD Conducerile PSD, PNL şi PC au validat astăzi crearea Uniunii Social-Liberale. Liberalii au votat cu majoritate de voturi pentru alianţă. Ponta şi Antonescu s-au ironizat reciproc. "Vedeţi, domnule preşedinte, care este farmecul în PNL? Îţi poţi asuma mult mai uşor decât în faţa PSD-ului, lucruri care ţin de mineriade...", i-a spus apoi Antonescu lui Ponta. După ce vineri seară, liderii de filiale PSD reuniţi în Comitetul Executiv au aprobat alianţa cu PNL, Consiliul Naţional al social-democraţilor a confirmat astăzi hotărarea. Un singur vot "contra" la PNL. Ponta i-a felicitat
Delegaţia Permanentă a PNL, începută la ora 10.15, a validat cu majoritate de voturi alianţa cu PSD. S-a înregistrat un singur vot "împotrivă", cel mai probabil aparţinând lui Ludovic Orban, singurul care a şi contestat în şedinţă perteneriatul cu social-democraţi. Au fost şi opt abţineri ale liberalilor din organizaţia de Bucureşti.
După votul din Delegaţia Permanentă a PNL, în sala de şedinţă şi-a făcut apariţia liderul, PSD Victor Ponta, întâmpinat de liberali cu aplauze. "Putem să fim aliaţi şi parteneri serioşi pe cât de destoinici am fost ca adversari. Sunteţi un partid cu oameni pe care i-am respectat ori de câte ori ne-am luptat şi pe care îi voi respecta cu atât mai mult cu cât luptăm împreună", le-a spus Ponta liberalilor. El a adăugat că a câştigat deja încrederea liderului PNL şi speră să o câştige şi pe cea a celorlalţi liberali. "Înţeleg că la dvs. a fost un singur vot "împotrivă", la noi au fost două, dar la PSD e un pic mai dictatură, la dvs. e mult mai mare liberalismul. Sper să nu contaminaţi de acest tip de liberalism PSD-ul, partid organizat", a continuat Ponta, stârnind râsete în sală. "Puteţi închide dvs. şedinţa Delegaţiei. La noi nu e chiar aşa dezordine cum credeţi dvs.", l-a taxat ulterior Antonescu. Ponta a spus apoi că este conştient că între PNL şi PSD sunt răni deschise, dar va face tot ce ţine de el ca să le închidă. După un moment de reculegere în memoria lui Horia Rusu, fost vicepreşedinte liberal decedat într-un tragic accident de circulaţie, preşedintele Crin Antonescu le-a vorbit colegilor de partid despre importanţa creării USL.
CE PREVEDE PROTOCOLUL USL
- Uniunea Social- Liberală va avea un termen de valabilitate până în 2020. Prin această alianţă, PSD şi PNL îşi propun să susţină candidaţi comuni la viitoarele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale fie că vor fi organizate la termen, fie că vor fi anticipate.
- La alegerile locale, Uniunea Social-Liberală va avea candidaţi comuni şi liste comune pentru funcţile de preşedinte al consiliului judeţean, respectiv consilieri judeţeni şi primari ai muncipiilor reşedinţă de judeţ respectiv consiliile locale ale acestor unităţi administrativ-teritoriale.
- De asemenea, candidaţii vor fi comuni pentru funcţiile de primar general al Capitalei şi consilieri muncipali. În cele 6 sectoare ale Bucureştiului, PSD şi PNL vor veni cu candidaturi distincte. Alianţa PSD-PNL este facultativă în celelalte localtăţi din ţară, oraşe sau comune, existând libertatea pentru candidaturi separate.
- Deciziile Uniunii Social-Liberale vor fi luate de cei doi co-preşedinţi, Victor Ponta şi Crin Antonescu. În cazul unor eventuale divergenţe, medierea va fi făcută într-un for care va cuprinde încă trei reprezentanţi ai fiecărui partid.