Premierul Victor Ponta a vorbit, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, despre absorbiția fondurilor europene precizând că țara noastră a încasat 1,7 miliarde de euro pe primul semestru. Prim-ministrul a abordat și problema programului de construcţii de autostrăzi
”Pe primul semestru am încasat 1,7 miliarde. Povestea asta că tot încasăm tot ce a făcut Guvernul Boc nu mai ţine şi că poate şi peste 10 ani o să încasăm ce a făcut Guvernul Boc. Nu, e vorba de contracte noi. Problema principală a noastră a fost legată şi este în continuare legată de sistemul de achiziţii publice acolo unde atâta timp cât vom merge pe principiul foarte simplist, preţul cel mai mic, vom avea surprizele pe care le avem şi azi, avem bani alocaţi şi oamenii nu lucrează pentru că au câştigat la preţuri atât de mici încât în realitate nu pot să le facă. Dacă le reziliez nu mai am timp să fac procedura şi să consum banii până la 31 decembrie 2015, dacă nu le reziliez, lucrează o zi, o zi iarăşi nu lucrează”, a explicat șeful Executivului.
”Am modificat prin ordonanţă de urgenţă o singură chestiune pe care aveam acordul comisiei europene, pentru că atunci când umbli la achiziţii publice trebuie să ai acordul comisiei, şi anume am introdus pentru prima dată garanţii şi amenzi pentru cei care contestă în mod abuziv caietele de sarcini. În România avem firme specializate în contestaţii. Avem varianta să blocăm tot şi asta se întâmplă între momentul declanşării procedurii şi momentul în care o companie se apucă să asfalteze primul metru pătrat , media este de cel puţin un an şi jumătate – doi. Ori, aici problema este următoarea , avem proceduri foarte lungi, avem contestaţii, orice fel de licitaţie este contestată la CNSC, de la CNSC la Curtea de Apel, iar coşmarul este atunci când Curtea de Apel spune luaţi-o de la capăt” a mai spus acesta.
”În România nu există nicio o sancţiune, sau nu exista nicio sancţiune semnificativă, pentru contestaţii. Am introdus cu acordul comisiei europene , comisia europeană aici e foarte rigidă. De fiecare dată ne-a spus “aveţi răbdare că vopm trimite noi o directivă legată de achiziţiile publice”, dar comisia europeană lucrează într-un ritm propriu administraţiei europene şi tot aşteptăm. M-am bucurat foarte tare când ministrul Teodorovici a venit cu aprobarea de la Bruxelles de a face această mică modificare , şi anume de a creşte în mod semnificativ garanţiile care trebuie depuse şi implicit pierdute dacă – contestezi în mod abuziv. Deja sunt sume, nu mai ştiu, parcă 50 de mii de euro, plus 1% din valoarea contractului, deja nu mai vorbim de aceleaşi SRL-uri”, a încheiat Victor Ponta.