Victor Ponta ia în calcul să retragă nominalizarea Corinei Dumitrescu pentru ministerul Educaţiei deoarece a înţeles că este o vulnerabilitate pentru întregul cabinet USL, susţin surse din PSD.
UPDATE: Corina Dumitrescu va susține mâine, la 12.00, o conferință de presă la sediul USL. Premierul desemnat, Victor Ponta, îi fixase acesteia termen până luni să-și clarifice situația. Victor Ponta are la această oră o înâlnire cu liderii USL pentru a discuta despre înlocuitorul Corinei Dumitrescu. O variantă de înlocuitor este Remus Pricop, rectorul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative). "Petele" pe care le are Corina Dumitrescu în CV, dar şi acuzaţiile de plagiat dezvăluite de EVZ, fac ca numirea sa în funcţia de ministru al Educaţiei să fie inoportună, susţin surse din anturajul lui Victor Ponta. Premierul desemnat îi dăduse termen până luni Corinei Dumitrescu să îşi clarifice problemele. Ponta nu mai este dispus să aştepte până atunci. În timp ce ministrul propus al Educaţiei nu vine cu nicio explicaţie, despre trecutul său ies la iveală tot mai multe probleme.
Mai mulţi lideri PSD, dar şi liberali, susţin că Victor Ponta ar trebui să renunţe la această desemnare şi să se prezinte luni, la audierile din comisiile de specialitate şi apoi în plenul Parlamentului, cu un alt nume pentru Ministerul Educaţiei. În caz contrar, există riscul ca, dincolo de problemele de imagine cu care ar debuta Guvernul Ponta, învestirea în funcţie a cabinetului să fie pusă în pericol. Victor Ponta a mai renunţat la o propunere de ministru - Victor Alistar -deoarece a fost avertizat că, din cauza problemelor de incompatibilitate pe care le are, preşedintele Traian Băsescu nu va semna decretul de numire în funcţie. Ponta a scos-o pe Corina Dumitrescu din pălărie Când Victor Ponta a anunţat lista celor 21 de miniştri, desemnarea Corinei Dumitrescu a fost o surpriză. La acea vreme, pentru Educaţie erau vehiculate nume precum Andrei Marga (PNL) şi Ecaterina Andronescu (PSD). Marga a ajuns, în mod surprinzător, la Externe, iar despre Cati Andronescu s-a afirmat că a refuzat desemnarea. Nimeni nu ştie însă cum a ajuns rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, să fie propusă de Ponta ca ministru al Educaţiei. Năstase: Se încearcă determinarea deputaţilor minorităţilor să voteze împotrivă Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a avertizat că se poartă discuţii cu deputaţi din grupul minorităţilor şi din cel al UNPR - de care depinede învestirea Guvernului Ponta - să nu mai vozeze luni pentru noul cabinet. "Am impresia că intrăm într-un joc, într-o strategie şi e un lucru care nu-mi place pentru că informaţiile pe care le am sunt legate de eventuale presiuni care s-ar putea face asupra unor membri ai grupului minorităţilor naţionale, asupra grupului UNPR, tocmai pentru a pregăti un alt tip de rezultat al votului de luni. Faptul că aşa într-un sistem perlat au venit atacurile concertate pe o persoană, apoi pe alta îmi dă sentimentul unei strategii negative. Se încearcă discuţii individuale cu membri ai grupurilor respective pentru a-i determina să voteze împotriva formulei guvernamentale luni", a afirmat Adrian Năstase. Călin Popescu Tăriceanu: E o problemă. Premierul trebuie să ia o decizie la rândul sau, liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că aşteaptă din partea premierul desemnat să ia o decizie în privinţa Corinei Dumitrescu. "Trebuie să recunoaştem că este o problemă, o problemă de percepţie publică şi părerea mea este că trebuie ca primul-ministru să analizeze şi să ia decizia cea mai potrivită", a afirmat, azi Tăriceanu, prezent la lansarea candidatului USL pentru Primăria sectorului 1, Andrei Chiliman.