În octombrie 2021, Victor Ponta, fostul premier și lider al PSD, în calitate de parte reclamantă, inițiază o acțiune în justiție împotriva lui Cristian Rizea, fost deputat PSD.
Victor Ponta solicită Tribunalului București să decidă cu privire la obligarea pârâtului la plata unei compensații pentru daune morale în valoare de 80.000 euro, ca urmare a încălcării dreptului său la onoare, demnitate, reputație, imagine și viață privată.
De asemenea, el cere să fie prezentate scuze publice și să se oprească în viitor formularea de afirmații defăimătoare împotriva sa, precum și să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată.
Victor Ponta pierde și la Curtea de Apel procesul împotriva lui Cristian Rizea
Motivația fostului premier se bazează pe emisiunile „Culisele Statului Paralel” - Dezvăluirile bombă ale lui Cristian Rizea, care discutau modul în care Victor Ponta a devenit liderul PSD și legăturile sale cu Liviu Dragnea, Laura Codruța Kovesi și George Maior.
În septembrie 2022, instanța de fond a respins cererea de chemare în judecată a lui Victor Ponta ca neîntemeiată.
Judecătorul a considerat că notorietatea și poziția politică a reclamantului, în calitate de președinte al unui partid care a ocupat constant primele două locuri în alegerile parlamentare, îl expun la un nivel mai ridicat de discursuri critice, conform jurisprudenței europene.
Declarațiile lui Rizea s-au încadrat în dreptul la libera exprimare
Potrivit instanței, declarațiile pârâtului nu au depășit limitele permise ale dreptului la liberă exprimare și, în consecință, nu au avut un caracter ilicit.
Deoarece lipsește acest element al răspunderii civile delictuale, instanța a decis că nu mai este necesară analiza celorlalte condiții pentru această instituție legală, cererea de chemare în judecată fiind considerată neîntemeiată și, ca atare, va fi respinsă.
„Respinge apelul ca nefondat. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 01.03.2024”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel București, în cazul lui Victor Ponta, potrivit justnews.ro.
Cristian Rizea a fugit în Republica Moldova pentru a scăpa de închisoare
În luna martie a anului 2016, deputatul PSD Cristian Rizea a fost deferit justiției de către procurorii DNA pentru acuzații de trafic de influență și spălare de bani.
Se pare că omul de afaceri Lucian Colţea i-ar fi oferit suma de 300.000 de euro pentru a interveni în favoarea sa la RAAPPS, în vederea retrocedării unui teren situat într-o zonă rezidențială din București, precum și la Primăria Chiajna, pentru rezolvarea unui litigiu privind un teren.
În final, rivalul lui Victor Ponta a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.
Totuși, în luna noiembrie a anului 2023, el a beneficiat de reducerea pedepsei, scăpând de un an de închisoare din cei patru ani și opt luni, după ce instanța a constatat că fapta de spălare de bani s-a prescris.
După condamnare, Cristian Rizea, care și-a schimbat numele în Mihai Cristian Luigi, a fost dat în urmărire internațională.
El s-a refugiat în Republica Moldova, însă în 2020 a rămas fără cetățenia moldovenească, aceasta fiindu-i retrasă de către Igor Dodon.
Ulterior, cererea sa de acordare a azilului politic a fost respinsă definitiv. În încercarea de a scăpa de executarea pedepsei, Rizea a fugit în Republica Moldova, însă a fost adus înapoi în țară pentru a-și ispăși pedeapsa, în luna aprilie a anului 2023.