Victor Ponta: "Ameninţările preşedintelui României pot fi sancţionate, constituţional şi legal, de către parlament"
- Ana-Maria Adamoae
- 4 iulie 2012, 08:41
La scurt timp după declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu, care le-a transmis liderilor USL, UDMR şi UNPR să înceteze cu atacurile la adresa instituţiilor statului, premierul Victor Ponta i-a transmis şefului statului că Guvernul nu este implicat în activitatea Parlamentului şi că nu îi este teamă de preşedinte.
UPDATE. Într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3, premierul Victor Pontaa dat de înţeles că ar putea invoca drept motiv pentru suspendarea lui Traian Băsescu chiar declaraţiile făcute a seară. "Cred că preşedintele a făcut un gest împotriva Constituţiei, împotriva Parlamentului şi împotriva Guvernului astă-seară (n.r. ieri) şi îi cer imediat să înceteze cu aceste ameninţări, care într-adevăr, şi l-am văzut mai devreme pe Radu Tudor, ne aduc aminte tuturor doar de 21 decembrie 1989 (...) Eu cred că Guvernul României, primind un vot constituţional atât din partea parlamentului, cât şi din partea populaţiei României, face ceea ce, repet, am făcut şi astăzi, ne ocupăm de ceea ce oamenii aşteaptă de la noi. Iar ameninţările şi încălcările de atribuţii ale preşedintelui României pot fi sancţionate în mod sigur, constituţional şi legal, de către parlament ", a afirmat premierul. În plus, Victor Ponta l-a avertizat pe Traian Băsescu să înceteze imediat cu ameninţările la adresa Guvernului şi cu intervenţiile "abuzive şi neconstituţionale" în activitatea Parlamentului, adăugând că declaraţia acestuia de aseară este una iresponsabilă. Nici Crin Antonescu, proaspăt numit în funcţia de şef al Senatului, nu a pierdut ocazia de a lansa un atac la adresa preşedintelui, pe care l-a ameninţat din nou cu suspendarea. "Discursul preşedintelui Traian Băsescu este o încercare inacceptatabilă de intimidare şi ameninţare a partidelor politice din România". În schimb, liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a apărat faţă de acuzaţiile preşedintelui, declarând că parlamentarii maghiari au fost prezenţi în plen în momentul revocării preşedintelui Senatului şi a Avocatului Poporului, dar că s-au abţinut de la vot. "Ori preşedintele nu a fost informat corect, ori a spus intenţionat ceva ce nu este adevărat. Colegii noştri au fost în plenul Senatului dar nu au votat nici pentru, nici impotriva. Şi la Avocatul poporului am fost prezenţi şi ne-am abţinut de la vot", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor.
- Traian Băsescu: "Ţinta finală a USL este punerea sub control a justiţiei"
- PRIMELE VICTIME ALE LOVITURII DE STAT A USL: Vasile Blaga şi Gheorghe Iancu, revocaţi din funcţii. Crin Antonescu i-a luat locul lui Blaga la Senat
- Curtea Constituţională: Se încalcă în mod flagrant Constituţia şi democraţia!
- Câte legi a încălcat USL de azi-dimineaţă