Victor Ciorbea: "Sunt cel mai tanar pensionar din politica"

La aproape 10 ani de la "executia publica", fostul premier nu l-a iertat, inca, pe Traian Basescu.

Victor Ciorbea este personajul care a facut cea mai rapida trecere de la statutul de tanara speranta a politicii la capitulare, blazare si recunoastere a esecului. Chiar el este primul care admite ca, dupa doi ani de glorie, inceputi cu victoria in alegerile pentru Primaria Capitalei si sfarsiti cu functia de premier, a ajuns, dintr-o data, in „divizia B” a politicii romanesti.

„Am facut politica de liga 1 doar doi ani - din ‘96 pana in ‘98. Am incercat sa continui la nivelul ligii a doua, a diviziei B, dar acum m-am retras de tot. Sunt, probabil, cel mai tanar pensionar politic, dupa ce am fost cel mai tanar premier. M-am retras la „pensie” la 49 de ani”, spune Ciorbea.

Nostalgia fata de vremurile cand ocupa cea mai importanta functie in guvern este sugerata de cele cateva zeci de poze din biroul sau modest, din sediul Aliantei Nationale Crestin Democrate - partidul pe care l-a creat in 1999 si care acum este doar un ONG. In fotografii, un Ciorbea cu zece ani mai tanar da mana cu oficiali internationali, este inconjurat de camere TV sau paseste victorios alaturi de Ion Diaconescu, presedintele de atunci al PNTCD.

Astazi, Victor Ciorbea este vecin de sediu cu Gigi Becali - sediul ANCD este in aceeasi cladire din strada Blanari ca si cel al PNG. Ciorbea „de acum” are aceeasi tunsoare, acelasi gen de ochelari, dar cu totul alte preocupari.

Oferta lui Ciorbea: avocatura in rate

Cea mai mare parte a timpului si-o petrece prin tribunale, ca avocat. Impreuna cu sotia sa, bate tara pentru a-si asista clientii, mai ales in procese legate de retrocedari. „Mergem peste tot: in Maramures, in Moldova, in Oltenia... Ce sa facem, asta e. Daca vrei sa castigi niste bani din avocatura, asa trebuie sa faci”, explica fostul premier.

Se lupta pentru casa lui Bodnaras

Cel mai important proces al sau de acum are ca miza fosta casa a lui Emil Bodnaras, din cartierul Primaverii, vizavi de fosta resedinta a lui Ceausescu, iar clientii sunt „o familie de refugiati”. Adversarul Casei „Ciorbea” in acest proces este chiar Ministerul Afacerilor Externe, care sustine, la randul sau, ca dreptul asupra imobilului ii apartine.

„E mult de munca, pentru ca noi avem si un onorariu mai scazut decat media pietei. La un proces castigat, luam ca bonus cel mult 15a din valoarea imobilului, in timp ce in Bucuresti foarte multe case de avocatura cer chiar si 50a. La noi, onorariile se pot plati si in rate”, spune Ciorbea, cu aceeasi inclinatie catre „austeritate” cu care se mandrea si in urma cu 10 ani, ca premier.

„Fost prim-ministru, va rog un taxi in Floreasca”

Pentru  ca acest cerc al existentei sa fie perfect, banii pe care ii castiga din procesele de retrocedari se intorc tot intr-un imobil: casa pe care familia Ciorbea si-o construieste de cativa ani pe o straduta din apropierea Lacului Floreasca.

„Ne chinuim de vreo patru ani. Ne-am apucat sa facem casa asta mai mult pentru fetita. Ea si-a facut studiile in America si avea foarte multi colegi cu stare, la care era invitata in vizita. I-am spus si noi sa-si cheme prietenii, dar unde era sa-i aduca? In celebrul nostru apartament de saizeci si ceva de metri patrati? Asa ne-am gandit sa luam terenul pentru casa. Am cumparat 420 de metri patrati cu 200 de euro metrul, iar acum un metru patrat acolo e 2.000 de euro. Am facut un credit la banca, rata e mare, si de asta muncim acum asa de mult”, povesteste Ciorbea.

Odata cu apartamentul de la bloc s-a despartit si de masina, care acum ar fi putut sa intre in programul „Rabla”, fiind produsa in 1976. „N-am luat alta, acum mergem cu taxiul”, dezvaluie fostul prim-ministru.

Lovitura

Interviul lui Saftoiu - buldozerul unei cariere de doi ani

Cariera politica a lui Victor Ciorbea a inceput odata cu victoria in alegerile din 1996 pentru Primaria Capitalei. Atunci l-a invins pe celebrul tenisman Ilie Nastase in ceea ce a fost, probabil, cea mai ciudata confruntare electorala din Romania. Dintr-un sindicalist aproape anonim, Victor Ciorbea a devenit, dupa acel duel al debutantilor, o adevarata vedeta media. Cariera sa a facut un al doilea salt tot in 1996, cand, la 49 de ani, dupa ce Emil Constantinescu a castigat alegerile prezidentiale, a ajuns cel mai tanar prim-ministru din istoria postdecembrista.

O aparitie atipica, cu celebrii sai ochelari asimetrici si cu tonul molcom cu care promitea „refor-ma pe paine”, Ciorbea a ajuns rapid la cea mai mare cota de incredere din istoria sondajelor romanesti (peste 80% in 1997).

„Basescu mi-a spus: asta trebuie sa fac”

Pe cat de rapida i-a fost ascensiunea, pe atat de brusca i-a fost si prabusirea. Lovitura fatala a venit neasteptat de repede: inter-viul cu Traian Basescu, la vremea respectiva ministru al transporturilor, realizat de viitorul consilier prezidential Claudiu Saftoiu, pe atunci jurnalist la „Evenimentul zilei”, si publicat pe 19 decembrie 1997.

Clasa politica romaneasca, in frunte, bineinteles, cu Ciorbea, s-a aratat socata de bombardamentul de reprosuri pe care Basescu le-a abatut asupra guvernului din care facea parte. Chiar si dupa 10 ani, amaraciunea lui Victor Ciorbea legata de acel moment este inca puternica si isi aduce aminte toate detaliile din zilele care au urmat interviului din EVZ.

„La doua zile dupa aceea a fost sedinta de guvern. La sfarsitul sedintei, l-am intrebat pe Traian Basescu: domnule ministru, va rog, si in numele meu, si al partidului, sa explicati ce ati vrut sa spuneti prin acele atacuri si sa va cereti scuze. A zis, rastit: „Ceee? Nu dau lamuriri si explicatii nimanui!”. De acolo am plecat cu totii la parlament. Demisionase Severin. M-am retras cu Ion Diaconescu, Petre Roman si Traian Basescu in biroul lui Diaconescu. La un moment dat, am ramas singur cu Basescu si l-am intrebat: „Ce ai cu mine?”. A zis: „Domnule premier, n-am absolut nimic, va apreciez, dar asta trebuie sa fac”„.

Sub asediul atacurilor PD care au inceput cu interviul lui Basescu, guvernul Ciorbea a cazut in aprilie 1998. „Cand am plecat, aveam 36a credibilitate in cele mai proaste sondaje. Trei luni mi-au interzis insa sa ies pe TV - si Emil Constantinescu, si CDR. A fost greseala mea ca am acceptat”, isi marturiseste el inca un regret. Dupa un an, fostul premier a parasit si PNTCD, incercand o revenire pe cont propriu cu ANCD, partid al carui fondator a fost.

Dupa ce si-a dat seama ca si aceasta incercare este un esec, Ciorbea a spus „adio” politicii. Definitiv, din cate afirma si acum: „Nu cred ca as mai reveni, decat intr-o perioada de criza majora, daca ar fi nevoie de mine”.

Pana la acel moment incert, Ciorbea ramane departe de salile somptuoase in care se tin ceremoniile politice si isi continua drumul intr-o alta sala a pasilor pierduti: cea de tribunal.