Criza Ebola, care s-a declanşat în 2014, a ucis mii de oameni, însă virusul a făcut zeci de mii de alte victime pe care specialiştii le ignoră.
După cum anunţă cercetătorii, Ebola reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa populaţiei mondiale de gorile şi cimpanzei, conform totb.ro.
În rândul acestora, Ebola face ravagii mai mari decât în cazul oamenilor. Mortalitatea este, astfel, de 95% în rândul gorilelor şi de 77% în rândul cimpanzeilor.
Cifrele arată că, începând cu anii '90, o treime din populaţia globală de gorile şi cimpanzei a fost ucisă de Ebola. O epidemie din 1995 din nordul Gabonului a ucis 90% din gorilele aflate în rezervaţia naţională din zonă, iar epidemia din 2002-2003 din Republica Democratică Congo a ucis aproximativ 5.000 de gorile. Cifrele sunt înspăimântătoare: organizaţia WWF sugerează că în prezent mai trăiesc în sălbăticie aproape 100.000 de exemplare.
Care sunt soluţiile
Una dintre soluţiile este vaccinarea primatelor. În cazul gorilelor şi cimpanzeilor există un vaccin dedicat, care, la primele teste, s-a dovedit sigur şi eficient. Problema însă în acest caz este un blocaj al procesului experimental, determinat de legislaţia în vigoare, care interzice, mai ales în Europa, experimentele pe primate mari.
Din această cauză nu se poate testa 100% eficienţa vaccinului, atâta vreme cât exemplarele vaccinate nu au fost expuse virusului. Statele Unite sunt, de altfel, unica ţară care permite cercetări biomedicale asupra cimpanzeilor, dar Institutul Naţional de Sănătate a decis, potrivi New Scientist, să elibereze toţi cei 50 de cimpanzei de laborator. Dacă cercetările în vederea creării unui vaccin anti-Ebola perfect sigur pentru primate vor lua sfârşit, specialiştii spun că vom avea de-a face cu un eşec major al politicilor de conservare a speciilor, atâta timp cât extincţia acestor specii este foate posibilă în viitorul apropiat, iar Ebola este un factor decisiv.
Alte cauze care decimează populaţia de primate mari
Nu doar Ebola este cauza decimării primatelor mari. Comerţul ilegal, războaiele, despăduririle şi alte boli infecţioase se află în topul cauzelor din care gorilele şi cimpanzeii dispar în ritm accelerat. Reducerea masivă a habitatelor face ca cimpanzeii şi gorilele să aibă resurse de hrană din ce în ce mai limitate şi posibilităţi mult mai reduse de a-şi găsi ascunziş în faţa vânătorilor. Unele studii arată, totodată, că defrişările extensive şi schimbările climatice creează condiţiile propice răspândirii virusului Ebola şi a altor boli infecţioase.