RECONSTITUIRE: Victimele lui Huidu nu au avut nicio şansă

Vedeta TV e vinovată de producerea accidentului. Cei trei pasageri din maşina lovită ar fi putut scăpa doar dacă şoferul era un as al volanului.

Pasagerul care a supravieţuit accidentului produs duminică de realizatorul şi prezentatorul TV Şerban Huidu a murit ieri dimineaţă, la Spitalul Judeţean din Braşov. Astfel, numărul victimelor se ridică la trei, toţi ocupanţi ai automobilului Logan lovit de Şerban Huidu, care conducea un Mercedes ML.

Campionul naţional la raliuri Mihai Leu s-a aflat ieri în apropiere de Braşov, chiar în zona în care a avut loc accidentul. El spune că "poleiul i-a luat prin surprindere pe conducătorii auto", pregătiţi să monteze anvelopele de iarnă abia de la 1 noiembrie 2011.

Având în vedere acest amănunt, EVZ a încercat, împreună cu Mihai Leu, să reconstituie tragicul accident produs pe DN1.

Huidu - viteză, drum ud, maşină grea, psihic discutabil

Începem cu vinovatul. Şerban Huidu conducea o maşină Mercedes ML, un jeep cu o masă de peste două tone, dotat cu tot felul de echipamente de siguranţă. Nu vorbim doar de ABS, ci şi de controlul electronic al stabilităţii şi asistenţa la frânarea de urgenţă. Nu se pune problema lipsei de experienţă a şoferului. Şerban Huidu a făcut chiar cursuri de pilotaj, în urmă cu câţiva ani, alături de Mihai Leu. Pe patul de spital, Huidu a spus că a derapat puternic, dar poliţiştii iau în calcul şi varianta depăşirii neregulamentare. În orice caz, maşina sa a ajuns pe contrasens.

"Maşina este foarte grea şi asta o face dificil de redresat atunci când ai scăpat-o de sub control", ne-a spus Mihai Leu.

Dificil nu înseamnă imposibil, iar aici intervine o declaraţie acordată EVZ de către profesorul doctor Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din Bucureşti.

"Accidentul la schi (suferit de Huidu în decembrie 2010 - n.r.) poate afecta atenţia distributivă. Eu le interzic pacienţilor aflaţi în starea lui Huidu să se urce la volan", spune medicul.

Avem aşadar un şofer care circulă cu viteză pe contrasens, fără anvelope de iarnă, pe drum umed (sau chiar cu polei), şi într-o stare psihică discutabilă.

În aceste condiţii, singura speranţă de a evita accidentul se afla în mâinile şoferului din Logan. Vorbim însă de o persoană de 65 de ani, iar studiile arată că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem timpi de reacţie din ce în ce mai slabi.

În plus, există momentul de panică, când vezi o maşină venind în viteză. Click pe imagine pentru a mări

Doar un pilot putea evita accidentul

"Am avut şi eu parte de o asemenea situaţie, din fericire am ştiut cum să o gestionez", îşi aminteşte Mihai Leu episodul în care s-a aflat oarecum în situaţia şoferului din Logan.

"În mod normal, ar fi trebuit să tragă puternic spre dreapta, pentru a-i face loc şoferului care circula pe contrasens. Şi să nu frâneze. Pe drumul acela (umed - n.r.) frâna duce la pierderea totală a controlului", spune Mihai Leu.

"Dacă poţi, atunci când iei dreapta mult, bine e să şi semnalizezi, ca el să ştie că îi rămâne loc pentru manevra de redresare", adaugă Leu.

Un pilot de raliu poate face toate acestea în cele câteva secunde dinaintea impactului, însă unul obişnuit - nu.

Pentru accidentul produs duminică, Şerban Huidu riscă o pedeapsă de opt de închisoare. El nu a fost rănit în urma accidentul, la fel şi cei doi copii, aflaţi pe scaunul din spate. Soţia lui Huidu, aflată în dreapta faţă, a suferit o fractură la gleznă, iar bona are probleme ortopedice şi a rămas internată în spital.

În şoc, Huidu a trimis un SMS colegilor de la Prima TV. "Regret enorm. Dacă aş putea da timpul înapoi! Am contactat familiile lor. Le vom ajuta cât putem. Din păcate, nu pot aduce înapoi ce au pierdut", scrie el în mesaj. <object width="460" height="365" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=10,0,0,0" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"><param name="movie" value="http://webtv.realitatea.net/actual/huidu-o-sa-ajutam-familiile-indoliate-cat-o-sa-putem/onlyPlayer/1/autoPlay/false" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="wmode" value="window" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="http://webtv.realitatea.net/actual/huidu-o-sa-ajutam-familiile-indoliate-cat-o-sa-putem/onlyPlayer/1/autoPlay/false" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=10,0,0,0" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="460" height="365" wmode="window" bgcolor="#000000" /></object> CONDAMNAT

Cinci ani pentru 3 vieţi

Unul dintre puţinele cazuri în care autorul unui accident a ajuns în închisoare a fost la Cluj. În octombrie 2009, Gabriel Hilote, un îmbogăţit al tranziţiei din afaceri imobiliare, a distrus într-o secundă o familie întreagă. Băut şi la volanul unui Porche Cayenne, el a intrat pe contrasens, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, şi a intrat într-un Daewoo Espero, condus de Nicolae Dragoste. În maşină mai erau soţia acestuia, Dorina, şi fiica lor de 15 ani, Silvia.

Deşi Codul Penal prevede o pedeapsă de până la 15 ani, Hilote a primit pedeapsa minimă, adică cinci ani, chiar dacă a fugit de la locul accidentului. CITIŢI ŞI:

  • Medic psihiatru, despre accidentul lui Şerban Huidu: "Nu e vina lui că s-a urcat la volan, ci a medicilor care îl aveau sub observaţie"
  • Şerban Huidu a fost audiat. "Îi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat."
  • Şeful Poliţiei Rutiere, despre accidentul lui Şerban Huidu. Prima variantă: derapajul
  • CRONICA TV. Huidu cu perversiuni: Drăgotescu o ispiteşte pe Maia Morgenstern în baia de sânge
  • Accidentul lui Şerban Huidu. VEZI cum se comportă la un impact frontal Loganul şi Mercedesul ML | VIDEO
  • Şerban Huidu, după accident: "Ce am făcut, Doamne? Sunt terminat!"