Cursul de schimb va rămâne stabil şi anul viitor, undeva în jurul valorii de 4,3 lei pentru un euro, spune Steven van Groningen, vicepreşedinte al Consiliului Investitorilor Străini.
Tot el afirmă că salariile sunt încă destul de mari având în vedere că productivitatea e una mai mică.
EVZ: Când credeţi că va ieşi România din criză? Steven van Groningen: E greu de spus pentru că, de obicei, ne uităm la creşterea economică şi dacă e una pozitivă înseamnă că am ieşit. Dar lucrurile sunt un pic mai complicate aici, pentru că va trebui să asigurăm o cre ştere la nivelul de încredere al consumatorului.
Ce trebuie să facă guvernul pentru a avea o economie cât de cât normală? Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă guvernul e să ţină bugetul sub control. Oricine ştie că dacă vei cheltui mai mult decât primeşti, pe termen lung, vei avea probleme. Iar în România aceasta e o situaţie clasică.
Guvernul va trebui să fie foarte strict în această perioadă. Dacă nu va putea să arate că ştie să gestioneze bugetul, îi va fi foarte greu să inspire încredere partenerilor de care depinde. Acesta ar trebui să deruleze o serie de proiecte, fără ca acestea să coste neapărat mulţi bani.
Cum va evolua cursul în 2011? Vedem un curs stabil. Analiştii noştri nu se aşteaptă la mişcări bruşte. Cred că tot în jur de 4,3 lei pentru un euro.
România are nevoie de FMI
Credeţi că mai avem nevoie de un alt acord cu FMI? Dacă ne gândim la nevoile pe care le avem acum, aş zice că da. Dacă nu vrem un alt acord, va trebui să ne gândim de unde să venim cu banii de care avem nevoie. Şi ca să fiu sincer nu văd foarte multe alternative.
Cum vedeţi evoluţia salariilor şi rata şomajului în viitor? E greu de spus cum vor evolua salariile şi rata şomajului. Trebuie să avem salariile în pas cu productivitatea. Problema noastră e că am mărit salariile mult peste productivitate şi acum va trebui să facem un pas înapoi. Nu va fi nicio problemă să creştem salariile dacă va creşte şi productivitatea, de aceea este atât de important să facem acest lucru şi în sectorul public.
De ce se spune în piaţă bancară că împrumuturile ipotecare în euro sunt "o bombă cu ceas cu efect întârziat"? Asta se întâmplă în condiţiile în care leul s-ar deprecia foarte mult. A se vedea cazul francului elveţian. Dacă moneda noastră se va deprecia foarte mult, evident că cei care au credite în valută vor avea de plătit mai mult în fiecare lună. Ideea e să evităm această situaţie, iar riscul va fi cu atât mai mic cu cât ne vom apropia mai repede de adoptarea monedei euro.
Citiţi şi:
- Investitorii străini, mecanicii unei economii pe butuci