Aflat în vizită la Constanța unde a inaugurat o grădiniță și un teren de sport într-un centru de plasament, realizate cu fonduri de la guvernul Turciei, vicepremierul Veysi Kaynak a lansat atacuri dure la adresa “organizației teroriste Fethullah Gulen” care ar fi la baza puciului din Turcia. El a precizat că și în România, inclusiv la Constanța, există fundații ale clericului, anunțând că diplomele profesorilor turci din școlile lui Gullen, vor fi anulate. Directorul Liceului Internațional de Informatică din Constanța, Mustafa Bedir, susține însă că școala își continuă activitatea, cu un număr și mai mare de elevi înscriși, fiind protejată de legislația românească.
Nu a fost nevoie ca în conferința de presă din seara trecută să i se pună întrebări despre școlile care în România funcționează în cadrul fundației turce “Lumina Instituții de Învățământ”. Vicepremierul Turciei, Veysi Kaynak, a atacat dur “organizația teroristă pe care noi o numim grupul Fethullah Gülen și care este un pericol pentru securitatea națională din Turcia”. El a avertizat că alte 160 de țări din întreaga lume unde activează fundațiile clericului musulman Gulen ar putea fi în același pericol. “Acest lider care promovează un islam deviat și reușește să-și controleze membrii foarte bine este încă foarte influent reușește să controleze oameni de prestigiu academicieni, profesori, oameni religioși. Pot spune că au fost transformați oarecum în niște zombies și duc la îndeplinire toate ordinele lui fără să-și pună semne de întrebare”.
“Școlile lui Gulen” din Turcia au fost închise iar diplomele profesorilor, anulate
Vicepremierul turc Veysi Kaynak nu a cerut închidere școlilor “Lumina” din România pentru că “nu ne amestecăm în treburile interne ale unei țări, bineînțeles că liderii țărilor respective acționează conform Constituției și legilor”. A simțit însă “nevoie prietenească să menționez că aceste școli sunt capabile să dăuneze țărilor în care există, țărilor noastre prietene și aliate și mă văd nevoit să avertizez în acest sens”. Veysi Kayank și-a arătat "bucuria" că elevii turci din România și Ungaria au fost retrași din “școlile lui Gulen”. În Turcia, aceste școli au fost închise, iar dilpomele a 22.000 de profesori, anulate. Iar săptămâna trecută, “guvernul turc a scos o decizie prin care absolvenții acestor școli nu vor fi acreditați, diplomele lor nu vor fi recunoscute în Turcia”. În scurt timp vor fi anulate și diplomele profesorilor turci “care acționează în străinătate”.
Liceul Internațional de Informatică din Constanța nu este afectat de deciziile guvernului turc
Directorul Liceului Internațional de Informatică din Constanța, Mustafa Bedir, susține însă că activitatea prestigioasei școli pe care o conduce de patru ani nu este afectată de amenințările guvernului turc. “Ne pare foarte rău de ce s-a întâmplat în Turcia și în zilele acestea, în continuare, se întâmplă niște lucruri care după părerea mea depășesc limitele de umanitate. Văd în mass media că încă sunt oameni reținuți, o doamnă cu un bebeluș nu i se dă voie să îl alăpteze, jurnaliști arestați etc. Ca persoane suntem afectate dar ca instituție nu suntem afectați. Numărul elevilor înscriși este mai mare decât anul trecut”, a declarat, astăzi, pentru EVZ, profesorul Mustafa Bedir. El nu fusese anunțat despre vizita vicepremierului Turciei la Constanța și recunoaște că după tentativa de lovitură de stat din Turcia “când școlilor noastre din România li s-a creat imaginea că ar fi fost implicate (în puci), trei elevi cetățeni turci au fost transferați special înapoi în țara lor”.
“Funcționăm după legislația românească, școlile noastre nu se închid”
În ciuda celor întâmplate în Turcia, Liceul Internațional de Informatică din Constanța începe cursurile cu peste 220 de elevi, cu 35 mai mulți decât anul trecut, cei mai mulți fiind români dar și, sirieni, egipteni, sârbi. “Oricum noi funcționăm după legislația românească, nu se pune problema închiderii școlilor”, spune profesorul Mustafa Bedir. Nici el nici colegii lui din celealte 10 școli din România ale fundației “Lumina” nu au fost acasă, în Turcia, în această vară. “Am văzut, în presă, că sunt o grămadă de pașapoarte reziliate și era un risc mare să ajungem la graniță și să ne trezim cu pașaportul anulat. Am evitat experiența asta, să zicem, și am preferat să stăm aici în România”. Directorul turc este încă optimist. “Cred și sper ca Turcia să redevină o țară democratică în care legile să fie respectate, asta contează cel mai mult. Iar toată lumea să fie respectată, indiferent de titlu sau funcție”.