Vicepremierul Serebrian: Tiraspolul va achita prețul de piață, dacă Gazprom închide robinetul

Statuia lui Lenin de la Tiraspol. Sursa Foto - Dreamstime

Republica Moldova. În situația în care Gazprom va sista livrările de gaze către regiunea transnistreană, locuitorii din regiune vor primi facturi la preț de piață. Este declarația vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care susține că autoritățile discută și despre posibilitatea ca extindă sistemul de compensații și pe malul stâng al Nistrului.

Preț de piață pentru regiunea transnitreană

Vicepremierul Serebrian spune că autoritățile se pregătesc de situația în care Gazprom va sista livrarea de gaze către regiunea transnistreană.

„Locuitorii din regiunea transnistreană vor plăti pentru gaz la fel cum plătesc și cetățenii din restul Republicii Moldova. Este un preț de piață, sunt aceiași cetățeni pe malul drept și pe malul stâng, nu facem nicio diferență între ei. Toată lumea va plăti. Vor fi oferite compensații și pentru malul stâng cel mai probabil. Nu a fost luată deocamdată o decizie în acest sens, dar dacă va fi necesar, vor fi aplicate aceleași compensații ca pe malul drept al Nistrului. Un lucru e cert, că toată lumea va achita pentru gaz, iar prețul va fi același pentru toată lumea”, a comentat Serebrian, pentru TV 8.

Vicepremierul pentru Reintegrare a mai subliniat că cel mai probabil Ucraina va rămâne pe poziții și va refuza în continuare să accepte tranzitul gazelor rusești, scrie aceeași sursă.

Oleg Serebrian. Sursa foto: gov.md

Discuții fără soluții, la Gazprom

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Întâlnirea a avut loc la sediul concernului rus. Cei doi au discutat despre soarta livrărilor de gaze naturale după 1 ianuarie.

Parlicov a oferit detalii despre subiectele care au fost abordate. Totuși, nu poate fi vorba deocamdată despre anumite soluții.

„Am discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent. În special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt. De asemenea, am discutat despre soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Am convenit că vom relua consultările pe această chestiune”, a scris ministrul.

Ministerul Energiei a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri. Planul prevede două scenarii majore, unul dintre acestea fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025.